Miért olyanok a magyar választások, amilyenek?

Véleményem szerint a politikával foglalkozók tudatlansága miatt. Nem tudják, vagy legalábbis nem akarják tudni, mi is a potenciális szavazók valós igénye. Ahhoz, hogy megtudják, szóba kéne állniuk egymással (hátha találnának mindenki számára elfogadható, megoldandó, akár választási időszakokon túlnyúló, pártoktól független feladatokat), miközben oda kellene figyelni a helyben felmerülő kérdésekre is.

Az embereket leginkább a saját környezetükben, a bennük felmerülő kérdések izgatják, azokra szeretnének választ kapni, problémáikat szeretnék, ha az arra illetékesnek tartott „hatalmasságok” megoldanák. Tisztelet a saját problémáit saját maga megoldani tudó, illetve szándékozó kisebbségnek.

 

A választások előtt a politikusok ígéreteket tesznek, amikre jórészt maguk sem gondolják komolyan, hogy be is tartják, részben a más politikusok ígéreteire tesznek rá egy lapáttal. A legritkább esetben foglalkoznak a helyi problémákkal. Azok nem hangoznak olyan jól, mint a bombasztikus, nagyívű bemondások.

A választásra jogosultak tehát csak azon ígéretek között tudnak választani, ami nem is igazából érinti közvetlenül őket.

Ha megnézzük az utolsó választásokat, azok nem szóltak másról, mint az összefogásról vagy annak elutasításáról, valamint arról, hogy mindent úgy folytatunk (program nélkül), ahogy eddig is csináltuk. Sem az aktuális politikai erő, sem annak többszínű ellenzéke nem beszél egymással, a kettő együtt meg pláne nem.

A mostani választás után is csak arról olvasok, hogy mi lett volna, ha. Ha a „kis pártok” szavazói valamelyik nagy pártra szavaztak volna. De könyörgöm, miért tették volna? Miért adná a szavazatát másra, ha nincs előtte értelmes cél? Az értelmes cél pedig nem az, hogy akkor kevesebb helye lesz a csúnya Fidesznek.

Jelen esetben is az látszik, hogy az értelmes emberek koalíciója megakadályozza az unió szétzilálására irányuló törekvéseket. Az értelmes emberek közé tartozik Magyarországon is mindenki, aki a szavazatát nem a Fideszre adta le.

Ettől többet várni is csak azok az elvakult gondolkodók tudnak, akik nem látják be, hogy a választópolgárok nem pártfüggő része akkor, és arra megy el szavazni, aki neki valamilyen formában megfelel, részben teljesíti az elvárásait, lát benne fantáziát.

Voltak ilyen pártok, a Momentum be is jutott (bár az EU-s pénzt csak … plakátjuk nekem necces) és a Magyar Kétfarkú Kutya Párt is szépen teljesített. Mindkettő tevékenységében látni olyan elemeket, amivel sokan egyet tudnak érteni.

Ha az őszi, önkormányzati választásokra való felkészülés során a pártok meg tudják szólítani a helyi problémák megoldására tett javaslatokkal (pl. hogyan és mikor oldják meg Mátyásföld, Veress Péter úton fekvő két oldalának összekötését a HÉV alatt, fölött stb.), országos problémákkal (pl. hogyan lehet kihátrálni Paks II-ből), meg tudják találni a választókat, sokkal jobb esélyekkel indulhatnak a szavazatgyűjtésben, mintha az látszana, mint mindig, hogy a párt hogyan részesülhetne a tortából, amiből majd ő osztogat kénye-kedve szerint.

Az EP-választási részvétel aránya 43,37 % volt. A fentiek szerint a választani képesek 56,63%-át kellene meggyőzni arról, hogy menjenek el szavazni a következő választáson.

A 43,37 %-nak jó eséllyel megvan a pártpreferenciája, még ha egy részüknek fintorogva is, az 56,63 % meggyőzése már nehezebb dió lesz. Talán pontos, jövőképet adó programok minél szélesebb körbe történő eljuttatásával ez a dió is feltörhető.

Rengeteg munkával, nem szájtépéssel.

(Fotó: hvg.hu)