A CEU kikényszerített, Bécsbe való távozása Amerikában is nagy figyelmet kapott. Érthető módon, hiszen végső soron egy amerikai intézményről van szó. A vezető lapok szinte kivétel nélkül Orbán Viktort állították pellengérre, az általa megtestesített „illiberalizmus” és „autokratizmus” újabb megnyilvánulásaként könyvelve el az ügyet. Nem kis meglepetésemre még az Orbán-barátnak tartott, mélyen konzervatív The Washington Times is ezt írta:

A CEU eltávolítása része Orbán Viktor miniszterelnök George Soros, az intézmény magyar-amerikai alapítója és a „nyitott társadalom” elleni ideológiai harcának. Része továbbá a tudományos szabadság erőteljes korlátozását célzó átfogó kormányzati tervnek, az egyetemek és a Magyar Tudományos Akadémia kutatási programjai fölötti ellenőrzés költségvetési megszorításokon keresztüli fokozásának.

A The Washington Post kilógott a médiasorból azzal, hogy „Sötét nap Magyarország számára” című vezércikkében nem csak a magyar miniszterelnököt kárhoztatta a nemzetközileg respektált egyetem politikai száműzéséért, hanem az amerikai külügyet is: „Sötét nap volt ez az amerikai diplomácia számára is”.

Ennek kapcsán azonban a tekintélyes lap kizárólag David Cornstein amerikai nagyköveten veri el a port, aki – azután, hogy Orbán Viktor részéről elutasításban részesült – a „bárgyú” (sic) kijelentések sorozatát tette: „Az ügynek semmi köze nincs az oktatás szabadságához”, „Ha valamely egyetem egy másik országban működik, akkor kifizetődő számára, ha együttműködik az ottani kormánnyal”.

Az amerikai fővárosból követve az eseményeket az általam kedvelt The Washington Post (gyakran írok is bele) jobban tette volna, ha bírálatában szélesebbre veti a hálóját. Lehet, hogy a Trump-közeli nagykövet „bárgyún” fogalmazott, de a lényeget, a politikai üzenetet tekintve korántsem „maverick” szólóakcióról volt szó. Amit maga az amerikai külügyminisztérium igen fékezett habzású, „csalódottságot” kifejező kurta közleménye is igazolt.

Az ügy – ahogy azt Orbán Viktor előre jól megérezte – láthatóan nem verte ki a biztosítékot a Potomac partján, s nem érte el a jóval méretesebb ügyekkel bajlódó Fehér Ház politikai ingerküszöbét sem. Mindenki tudja az amerikai fővárosban, hogy kinek az egyeteme került egzisztenciális veszélybe Budapesten. Soros Györgynek Washingtonban is sok politikai ellenfele, sőt ellensége van, különösen republikánus körökben. Soros szinte állandó szálka Donald Trump szemében is, ha nem is olyan nagy szálka, mint Orbánéban: szinte minden rossz mögött Soros-pénzt vagy -konteót gyanít az illegális bevándorlástól kezdve az ellene szervezett nagyvárosi „ellenállási” mozgalomig.

Ám ennél jóval többről van szó. Trumppal a Fehér Házban, Mike Pompeo külügyminiszterrel és A. Wess Mitchell regionális külügyi államtitkárral a State Departmentben egyértelműen a nyers biztonságpolitika kerekedett felül a korábban követett értékalapú, demokráciaterjesztő külpolitikával szemben.

A Magyarországért is felelős Mitchell már kinevezése előtt helytelenítette az elődje, Victoria Nuland által folytatott washingtoni politikai nyomásgyakorlást az olyan szövetségesekre, mint Magyarország és Lengyelország, amelyekben komoly demokráciadeficit van. Mitchell beavatkozására ejtették például a vidéki magyar média amerikai pénzügyi támogatására az ő kinevezése előtt meghirdetett külügyminisztériumi pályázati projektet. Igen visszafogott volt Washington hozzáállása az orbánizmus varsói kisugárzására is.

A demokratikus értékek számítanak ugyan, de az Oroszország elleni biztonsági érdekek az elsődlegesek

– írja Mitchell az Unquiet Frontier (Nyugtalan határvidék) című könyvében. Ez ma az amerikai külpolitika kelet-európai vezérlő elve.

Nagy talány, hogy a kritika visszafogottságáért cserében Washington milyen változást kér Budapest szövetségi rendszerből kilógó, különutas orosz politikájában. Eddig ugyanis ezen a téren Orbán Viktor szinte semmit nem nyújtott Amerikának, sőt egyes esetekben, mint például Ukrajna és a NATO kapcsolata, még “bátran” keresztbe is tesz az amerikai geopolitikai érdekeknek.

(A szerző a Világbank volt vezető közgazdásza. Fotó: hvg.hu)