Van nekem egy kedves, régi ismerősöm. Hajdanában sokat voltunk együtt, felnéztem rá, rengeteget tanultam tőle, formálta a gondolkodásom és jellemem. Az élet úgy hozta, hogy elszakadtunk egymástól, de később megtaláltuk egymást a Facebookon. Ezek a szép emlékek az okai annak, hogy azóta sem töröltem, pedig értelmes, világjáró emberből vérnacionalista lett. Meg az, hogy részben az ő révén látok ki a buborékomból, jutok hasznos információkhoz. Ennek a kapcsolatnak köszönhetem ezt a gyöngyszemet is. El ne olvassák, kár az időért! Mondom a lényeget.

Arról van benne szó, hogy öt titkot hoznak a teljesen elhülyült, soha máshonnan nem informálódó olvasóközönségük tudomására arról, hogyan használ ki bennünket az Európai Unió. (A többiek végig nem olvasnának ilyen hazugsághalmazt.) A dolog azért érdekes, mert ezekkel én már öt éve találkoztam a választási kampányban (ennyire titkosak a magát nemzetinek nevező oldal előtt). Úgy tűnik, makacsul tovább élő mémekkel van dolgunk. Azért érdemes az állításokat megismerni, hogy értsük valamennyire az ő gondolkodásukat is és alkalomadtán – már, ha van egyáltalán értelme – tudjunk érvelni ellenük. Én annak idején levegőt sem nagyon kaptam, amikor először zúdultak rám.

Na, szóval:

1.) Mi nettó befizetők vagyunk az EU-ba, mert a nálunk befektető uniós eredetű cégek kiviszik a profitot, és az több mint az uniós segély. Ezt nem öreg komcsik mondják, hanem magukat jobboldalinak vélő személyek. De simán egy kalap alá veszik a magántőkét és az állami újraelosztást. Jó, hát a szentpétervári FSZB központban, ahonnan az ilyen szövegek erednek, öreg KGB-sek is dolgoznak, nekik a régi srófra jár az agyuk.

Akinek kell egyáltalán ellenérv: minden magánember és magáncég azért fektet be valamilyen vállalkozásba, hogy haszonra tegyen szert. A kínai, az orosz, az amerikai is. Paks II-ből, a Budapest-Belgrád vasútból, a szolnoki citromsavgyárból is ki fogják vinni a profitot. (Akkor is, ha nem lesz, erre szolgálnak a hitelek.) Az Európai Unió viszont a tagállami költségvetésekből kapott pénzből működik, abból nyújt támogatást a gazdaságilag kevésbé fejlett tagországoknak. A felzárkózáshoz, nem a „nemzeti” nagytőkés csoport megteremtéséhez.

Magyarország az általános szabályok szerint befizet az uniós költségvetésbe és onnan természetesen többet kap. Amit saját maga által kitalált programokra használ fel. A felzárkózással már vannak bajok.

2.) Az EU menedzseli a migrációt. Itt jön némi zavaros fejtegetés Muttiról meg a Willkommenről. Arról persze egy árva betű sem, hogy Merkel azokat hívta be Németországba, akiket a magyar kormány volt szíves mindenféle ellenőrzés nélkül a fővárosba (köztük a párizsi és brüsszeli merényletek későbbi elkövetőit), illetve – a remélt Keleti-pályaudvari balhé elmaradásakor – az osztrák határra zsuppolni. Sajnos, az állítás ellenkezője az igaz.

Az unió és tagállamai nem képesek menedzselni a migrációt, ezért alakulnak ki ilyen zavarosnál zavarosabb helyzetek. Ha az EU képes lenne menedzselni a migrációt, akkor nem is lenne semmi bajunk, normális, rendezett folyamatok keretében történnének a dolgok és ki lehetne szűrni a bűnözőket, terroristákat. (Nyilván nem mindet.)

3.) Közpénzekből támogatják a menekülteket. Ja, a célközönség nemcsak vendégszerető magyarokból, de derék keresztényekből is áll. Ezt inkább nem is folytatom. Viszont vicces, hogy az Európában éhező milliókkal állítják szembe ezeket a támogatásokat. Az oldal olvasói vajon nem voltak horvát, vagy görög nyaraláson? Erdélyi vagy felvidéki kiránduláson, rokonlátogatáson? Szegénykék, jobban bezárják magukat a trianoni határok közé, mint annak idején a szocialista rendszer tette.

4.) Az EU gyarmatokként kezeli a tagállamokat. Itt már nem is fárasztják magukat érvekkel, csak sejtetik, hogy Junckerék tetemes pénzeket loptak el a kifosztott tagállamokból. A bankrendszer ugyanis azért épült ki, hogy ezt tegye. A cikk szerzője nyilván feltételezi (és nyilván joggal), hogy az olvasóközönségének nincs pénzügyi kultúrája. (Bankban elhelyezett megtakarítása sem, amit majd valamikor kamatostul vissza szeretne kapni.)

És a jámbor olvasó még nem hallott az Európai Tanácsról sem, ahol a tagállamok kormányfői (elnöki rendszerben államfői), illetve szakkérésekben a miniszterek tanácsai többnyire egyhangúan, kisebb hatású ügyekben minősített (tagállamok száma és népessége alapján is előírt arányú) többséggel hoznak határozatokat. Az ő jóváhagyásuk nélkül nemhogy bizottsági előterjesztés, de még európai parlamenti határozat sem léphet életbe. Láthatjuk a Magyarország ellen megindítani javasolt 7-es cikkely szerinti eljárás menetén.

5.) Átláthatatlan, mire költenek. Elismerem: költségvetést – tervezetet és beszámolót is – olvasni piszok nehéz és unalmas. Tessék csak megpróbálni eligazodni a magyarban! De nem is kell, vannak erre való szervezetek. Jó, a magyar Állami Számvevőszék kézi vezérlés alatt áll és ellenzéki pártok, szervezetek ellehetetlenítésre használják a közpénzekkel való gazdálkodás ellenőrzése helyett, de az EU-é nem így működik. Például, minden tagállamnak van benne képviselője. Meg még ott az OLAF is, a csalás elleni hivatal, független szervezetként. Sötétebb gyanúk esetén lép majd működésbe az Európai Ügyészség. Átláthatóságot követelő nagymagyarjaink persze a nemzeti szuverenitás jegyében ehhez nem csatlakoznak, szóval Magyarországon tényleg nem éppen átlátható, hogy mire is költik az uniós pénzeket.

Ennyit erről. Mi ebben a hasznos információ? Az, hogy ez a cikk 2018. december 3-án jelent meg. Vajon miért is? Az világos, hogy a híveket hergelik, de mire? Mit forralnak a boszorkánykonyhában? December 3. annak a napja volt, amikor a CEU bejelentette Bécsbe költözését. Csak erről akarták elterelni a nyáj figyelmét valami bégetni valóval? Vagy valóban a Hunxit-ot készítik elő, ahogy arra Hadházy Ákos rá is kérdezett? És ha igen, miért? Látszik, hogy 2021-től jóval kevesebb lesz a lenyúlható uniós pénz? Ezért volt olyan szomorú egy héttel korábban Orbán Viktor? (A 2021-2027-es költségvetési tervezet szerint nemcsak az elosztható támogatási pénz csökken a Brexit miatt, de a maradék felhasználása is kötöttebb lesz.)

Ha így vadítják a híveket, akkor jó lesz nagyon résen lenni. Valami készül. Vigyázzunk, ne kelljen már nekünk is az identitásukon töprengeni: európaiak vagyunk, vagy magyarok!

(Fotó: MTI)