Több millió ember ünnepli a karácsonyt világszerte, ünnepi köntösbe bújtatva a lakásaikat, karácsonyfát díszítve, együtt a családdal. Az emberek ajándékokat cserélnek, különleges ételeket esznek és főznek, filmet néznek, társasoznak, korcsolyáznak vagy síelnek. A karácsony a jótettek és a kedvesség ideje, az az idő, amit együtt töltünk a szeretteinkkel, és ajándékokkal mutatjuk meg neki, mennyire értékeljük őket. Ennek ellenére sokan megvetik a karácsony kereskedelemi jellegét, az ünnepi kiárusítások profitorientáltságát, és bűntudatot éreznek a temérdek materiális érték élvezete miatt.

Álláspontom szerint, ez a fajta bűntudat, – melyet az a hibás erkölcsi hit ösztönöz, hogy az értékeket fel kell áldozni, nem pedig megszerezni és élvezni őket – teljesen téves, és a karácsony kereskedelmi, üzleti  jellege jobbá és élvezetesebbé teszi az ünnepet.” (Jaana Woiceshyn, Capitalism Magazine)

 

“Én nem kérek semmit, borzasztó, hogy mennyit költenek az emberek karácsonyra” – hangzik el a családomban hozzátartozóim nagy részéről évről évre, és valószínűleg másnak is ismerős ez a szöveg. De miért lenne gond, hogy sokat költünk karácsonyra? Sőt, a karácsony arról szól, hogy egyre többet költsünk, és ez így van rendjén.

Tekintsünk el a karácsony vallási jellegétől, hisz posztunk szempontjából mindegy, ki miben hisz, elmegy-e misére és hogy ünnepli-e Jézus születésnapját. A tény az, hogy Magyarországon, Európában és Amerikában a legtöbben, vallástól függetlenül ünneplik a karácsonyt.

Sokan bosszankodnak, hogy az ünnep elvesztette a meghittségét, és kereskedelmivé vált. Azonban a modern karácsonyi ünneplés mindig is ilyen volt, a családon és szereteten kívül a jólét növekedését is ünnepeljük, ha nem is tudatosan.

A modern karácsonyi tradíció, a pocakos, piros ruhás Mikulás-kép (hiába hozza az ajándékokat az angolszász országokban Mikulás karácsonykor, mi is ugyanazt a Télapó-képet használjuk december 6-án), és az ajándékozás hagyománya a 19. században terjedt el, tehát az ipari forradalom előrehaladtával, amikor az addig gyakorlatilag stagnáló emberiség hirtelen gazdasági felvirágzásba kezdett, és az emberek megengedhették maguknak, hogy ajándékokra költsenek.

Idén a magyarok átlag 42.900 Forintot költenek karácsonykor, 8%-al többet, mint tavaly. Összehasonlításként, a bruttó és nettó bérek idén az első 10 hónapban 12.8%-al nőttek az előző évi adatokhoz képest.

Tehát évről évre egyre több és jobb ajándékok kerülnek a fa alá, s ez egyre kevésbé terhel meg minket anyagilag a lehetőségeinkhez képest. Ki nem örül annak, ha ajándékot kap, és annak, hogy szerettei arcára mosolyt csal egy figyelmes ajándékkal? Hiába a sopánkodás, hogy mennyire “kommersz” lett a karácsony, ki nem örül annak, hogy egyre több kiadást engedhet meg magának?

Amellett, hogy a Jézuska vagy a Mikulás hozza az ajándékokat, itt lenne az ideje elfelejteni azt a mítoszt is, hogy nincs hiány, és hogy Mikulás vagy Jézuska végtelen idővel, forrással, munkaerővel és ajándékkal rendelkezik. A marxista utópiák szoktak hasonlóan, hiány nélküli világot elképzelni.

Igenis megdolgozunk azért, hogy karácsonykor egyre többet adhassunk, egyre többet kaphassunk és egyre több kerülhessen az asztalra. Kereskedelem nélkül nekünk kéne kitermelni és levadászni a vacsorát, nekünk kéne kibányászni, kitermelni és összerakni az ajándékokat. Hála azonban a kereskedelemnek, a jól fűtött, kényelmes szobában élvezhetjük a modern világ nyújtotta kényelmeket, és megengedhetünk magunknak annyi szabadidőt, hogy azt a szeretteinkkel töltsük.

Az ajándékozás nem csak anyagi, hanem érzelmi kérdés is. Az ajándék egyfajta hála azért, amit a szeretteink értünk tesznek, akár csak azzal is, hogy vannak nekünk. Cserébe nem csak egy materiális dolgot adunk, hanem – főleg – azt a figyelmet, amivel azt kiválasztjuk. Ez is egyfajta kereskedelem. Kölcsönösen gondoskodunk egymásért, élvezzük egymás társaságát, mindenki nyer, csakúgy, mint a tisztes pénzügyi tranzakciók esetében.

Senki sem kötelez minket, hogy ajándékokat cseréljünk karácsonykor, hogy a vallási jellegen túlmutató tradíciókkal ünnepeljünk, hogy annyit költsünk, amennyit akarunk. Éppen ezért felesleges panaszkodni, inkább ünnepeljük tudatosan azt is, hogy évről évre jobb körülmények között karácsonyozhatunk. Mindenkinek boldog karácsonyi ünnepeket!