Nagyon jól hangzik, amikor a kormány – bármelyik – és az úgynevezett ellenzék – bármelyik – aktuális szószólója elmondja, ki mindenkinek fog osztogatni, miket fog építeni, és kinek lesz majd jó.

Mindenkinek a családjában lesz olyan, aki hallotta, hogy a családban valakinek jó lesz. Sokan megtapasztalhatták már azt is, hogy a jó nem úgy és nem annyira, pláne nem akkor valósul meg amikorra megígérik.

Persze mindenkinek egyszerű a markát tartani és nem gondolkozni. A kormányok és pártok erre rá is játszanak, miért is ne tennék?

Nem egyszerű átlátni, hogy a bejelentett munkavállaló után mennyit kell a munkáltatónak kifizetni és a munkavállalótól mennyi adót, járulékot vonnak le mire megkapja a fizetését. Mennyi is lenne a zsebben, ha csak a szükséges minimumra szorítkozna az elvonás? Jobb is, hogy azt a kusza elvonást nem látja át, mert ha mégis, elkezd gondolkodni. És az rossz.

parlament-hvg

Érdekelt már valakit, hogy az adó és járulékfizető mit gondol?

Többek között azt, hogy már megint az általa megtermelt jövedelemből akar valaki osztogatni, valaki az ő pénzét akarja lenyúlni. Nem hagyják eldönteni neki, milyen célt akar támogatni. Tessék nem kivenni a zsebéből a pénzt és megmondani neki, hogy te (persze csak így tegezve) azt szeretnéd, hogy…

Meg azt is gondolja, hogy a bruttó bérből levont 34,5 %-ból nem lát semmit.

Hurrá, lehet örülni a 15 %-os szja-nak – levonják.

Munkerőpiaci járulék – semmi köze hozzá, nem tudja: eszik, vagy isszák – levonják.

Nyugdíjjárulék – nem az övé, a mostani nyugdíjasokat fizeti – levonják.

Természetbeli egészségbiztosítási járulék – mi is ez? – levonják.

Pénzbeli egészségbiztosítási járulék – és ez mi? – levonják.

A hab a tortán, hogy bruttónak nevezett bér alapján még elvonnak 22 %-ot, csakhogy azt a munkáltató fizeti. Hogy miért annak kell, a fene tudja. Ja, hogy a munkavállaló ne hőbörögjön, hogy a fizetése több mint a felét csak úgy lenyúlják.

Ha ezt látja, nem fog arra szavazni, aki hülyeségeket ígérget. Miért érdekelné a választás azt, aki tudja, hogy nem az ő érdeke, vagy a köz java van az ígéretek mögött?

Képes lesz valaki megszólítani ezeket az embereket, és nem csak ígéret szintjén azt kommunikálni, hogy kevesebbet fogunk elvenni, kevesebbet költünk? Hogy vannak a közt érdeklő céljaink, amivel egyet lehet érteni és azt meg is fogjuk valósítani?

(Fotó: hvg.hu)