Emlékszem, mikor egy napsütötte reggelen leültünk kávézni. A Brexit név még nem került a köztudatba, így csak az Egyesült Királyság és az EU viharverte kapcsolatairól beszélgettünk. Nem értettünk egyet, mégis üdítő volt normálisan, egymás véleményét tiszteletben tartva, érveket felhasználva beszélgetni. Nem fog többet megtörténni, ugyanis Helen Szamuely tegnapelőtt elhunyt.

Nem lenne méltó Helen emlékéhez, ha egy rövidke írásban próbálnám összefoglalni komplex személyiségét, angolos humorát és tengernyi munkásságát. Aki kíváncsi, keressen rá, s órák hosszat olvashatja a róla és általa írt cikkeket a szabadságról, történelemről az Egyesült Királyságról és az intellektuális Brexitről.

LSE-4

Első találkozásunkat hosszas levélváltások előzték meg, s mikor Helen Magyarországra látogatott, vártam, hogy személyesen is beszélhessek vele. Nem tudtam mire számítsak, nem tudtam, milyen szinten tud magyarul, ugyanis leveleit elegáns angolsággal írta, de mondanom sem kell, mint kiderült, magyarul is hasonló gazdagsággal diskurált.

És milyen sok témáról tudott mély hozzáértéssel diskurálni! Soha a Brexit mellett nem hallottam olyan jó érveket (még ha nem is értettem egyet), soha mástól nem hallottam olyan jó összehasonlítást a szabadságról, mint eszméről brit és magyar viszonylatban, mint tőle.

Sajnos legutóbbi tervezett személyes eszmecserénk már egészségi állapota okán elmaradt, s bár valamelyest kárpótoltak közvetlen levelei, most ezek is megszűnnek érkezni. Fájón érezzük hiányát barátai a Kapitalizmus blognál: Kész Zoltán független országgyűlési képviselő, a Szabad Piac Alapítvány tiszteletbeli elnöke; Isztin Péter közgazdász, a Kapitalizmus blog szerzője; és jómagam, Hajba Máté, a Szabad Piac Alapítvány igazgatója.

(Fotó: The Freedom Association)