Kedves Momentum Mozgalom, örülök a hírnek, hogy párttá alakultok! Ha kimondjátok, hogy a következő választás célja, hogy egy új, értelmes választási törvényt szavazzatok meg, aztán feloszlatni a parlamentet és kiírni az új választást, máris tiétek a szavazatom.

Magyarországnak ugyanis nem egy új pártra van szüksége, hanem arra, hogy ezt az egész bagázst, ami itt 1990 óta leszerepelt, elküldhesse végre oda, ahova való. Ehhez pedig sok új valódi pártra van szüksége. Amelyek aztán jobb minőségben képesek az országot vezetni, viták, egyeztetések, kompromisszumok útján, mert a demokrácia az egy olyan hely, ahol nem hiszünk a Mindent Tudó Pártban és a Mindent Tudó Vezetőben. Akkor se, ha Fidesznek hívják, akkor se, ha Momentumnak.

Mert úgy egyébként jócskán vannak olyan gondolataitok, amelyek nem tetszenek. És ez nem is baj! A demokráciához hozzátartozik a véleménykülönbség. Ahhoz, hogy mégis rátok szavazzak, szükségem van a reményre, hogy ti elhozzátok a Változást: az új választási törvényt, hogy végre ne kelljen minden választáson kompromisszumok hadát kötve szembeköpnöm magam.

Hogyan néz ki egy jó választási törvény?

Legyen egyszerű, átlátható, szűrje ki a kamupártokat, adjon esélyt az új pártoknak. A szlovák választási rendszer tökéletes alap. Egyfordulós, szigorúan csak országos listás. A választó egy darab pártlistát jelöl meg, ezen felül lehetősége van arra, hogy azon a pártlistán a négy kedvenc politikusát is bejelölje, akik ettől előrébb kerülhetnek.  A választáson a pártok úgy indulnak, hogy leadják jelöltjeik listáját a választási bizottságnál.

Momentum-hvg

Magyar sajátosságok miatt pár kiegészítésre feltétlenül szükség volna. Csak az a párt indulhat nyilván, amelyik össze tud állítani egy 199 fős jelöltlistát. Be kell nyújtaniuk mellé a jelöltek önéletrajzát, valamint az összes jelöltnek át kell esnie egy előzetes vizsgálaton, amely tisztázza, hogy érintett-e korrupcióban, milyen kapcsolatban állt/áll magyar illetve külföldi titkosszolgálatokkal – ezek kizáró okok.

Mennyi köze volt az államhoz, húzhatott-e belőle hasznot: 1990 óta milyen állami vagy államhoz köthető, attól függő munkaköröket töltött be (beleértve olyan cégekeket, amelyek nagyrészt állami megrendelésekből éltek); nyert-e ő vagy hozzá köthető cég valaha európai uniós pénzt, állami pénzt? Mennyire kötődik a totálisan leszerepelt és megbukott politikai elithez: bármelyik, 2018 előtti parlamenti párthoz, nem csak tagként, hanem akár tanácsadóként, alkalmazottként, stb.? Az állammal és a bukott elittel kapcsolódás nem zárja ki a jelölt indulását, viszont az önéletrajz kiegészítéseként meg kell jelennie.

Ugyancsak az indulás feltétele legyen egy 10-20 pontos rövid pártprogram, kötelező részvétel tévévitákban. A programok, önéletrajzok, viták videói nyilvános állami honlapon legyenek láthatók. Pénzt ne kapjon párt a kampányára, de tévéreklámra időt és készítésére elkölthető keretösszeget igen, hasonlóan az óriásplakátok esetén is.

Bízom bennetek és sok sikert kívánok! Ne feledjétek: nem egy újabb Fideszre / MSZP-re / SZDSZ-re / LMP-re van szükségünk, hanem egy új pártrendszerre és új elitre.

(Fotó: hvg.hu)