Blogunk az orosz elnököt annak a levélnek a közzétételével üdvözli sok szeretettel Budapesten, amelyet John McCain arizonai republikánus szenátor, a Fegyveres Erők Szenátusi Bizottságának elnöke adott ki január 27-én, Donald Trump és Vlagyimir Putyin telefonbeszélgetése előtt:

“Donald Trump elnök Vlagyimir Putyinnal tervezett telefonbeszélgetése olyan széleskörűen elfogadott híreszteléseknek ad alapot, miszerint a Fehér Ház fontolóra veszi az Oroszország elleni szankciók megszüntetését. Amerika és a szövetségeseink nemzetbiztonsága érdekében remélem, hogy Trump elnök véget vet eme híreszteléseknek, és elutasítja ezt a meggondolatlan ötletet. Amennyiben ezt nem teszi meg, kollégáimmal azon fogok munkálkodni, hogy az Oroszország elleni szankciókat törvényi erőre emeljük. (Trump a telefonbeszélgetésben végül nem hozta szóba a szankciók ügyét – a szerk.)

Vlagyimir Putyin csupán három év alatt megszállta Ukrajnát, Oroszországhoz csatolta a Krímet, megfenyegette a NATO-szövetségeseket és katonailag beavatkozott Szíriában, halált, pusztulást és megszegett ígéreteket hagyva maga után.

Oroszország ukrajnai háborúja több mint 10 ezer ukrán katona és civil életét követelte. Oroszország szállította azokat a fegyvereket, melyekkel lelőttek egy utasszállító repülőgépet Ukrajna felett, ami 298 ártatlan ember életébe került.

Putyin-hvg

Oroszország hatalmas katonai mozgósításokat folytat a NATO keleti szárnya mentén, nagyszabású hadgyakorlatokat végez, megsérti a vele szomszédos országok határait, légtereit és felségvizeit, és fokozta propagandatevékenységét, hogy aláássa a velünk szövetséges kormányokat.

Oroszország felkarolta a vérengző Aszad-rezsimet, amikor az a szír nép ellen harcolt, és meggyilkolt több mint 400 ezer civilt. Az orosz hadsereg precíziós fegyvereivel szír korházakat és mentőket támadott. Ahelyett, hogy az ISIL ellen lépne fel, Oroszország a mérsékelt szír ellenzék ellen öszpontosította erőit, ezzel megerősítve az országban a radikális erőket.

Végül Putyinnak az országunkkal szembeni megvetésének és lenézésének legvérlázítóbb kifejezéseként, Oroszország kibertámadásokkal és dezinformációs kampányokkal szándékosan beavatkozott a mostani választásokba, Amerika meggyengítése és a nyugati értékekbe vetett bizalom megrendítése céljából.

Mindhárom előző elnökünk nagy reményeket fűzött ahhoz, hogy az orosz kormánnyal jó viszonyt lehet kialakítani. Mindegyik törekvés megbukott, és nem az amerikai fél jóhiszeműségének és erőfeszítéseinek hiánya végett, hanem mert Putyin az ellenségünk akar lenni. Ellenségként van szüksége ránk. Sose lesz a szövetségesünk, az ISIL ellen folytatott küzdelemben sem. Úgy véli, Oroszország megerősítése egyet jelent Amerika gyengítésével.

Trump elnöknek nem szabad ezt elfelejtenie, mikor Vladimir Putyinnal beszél. Nem szabad elfelejtenie, hogy a vonal másik végén lévő ember egy gyilkos gengszter, aki miden lépésével Amerika nemzetbiztonsági érdekeit akarja aláásni. Naív és veszélyes lenne, ha a fegyveres erőink főparancsnaka máshogy vélekedne.”

(Fotó: hvg.hu)