Somogyi Zoltán beszélgetése Szabó Lászlóval, a Concorde Alapkezelő elnökével, az egyik legsikeresebb magyar vagyonkezelővel, pénzügyi befektetővel (“egyben harcostársam a Kung-Fu Akadémián”) a Trump-győzelem okairól és némely következményéről. A teljes interjú elolvasható a Harci művészeti beszélgetések blogon.

 

SZ: Mit gondolsz, vége a világnak? Mekkora a dráma, ha van egyáltalán azzal, hogy Trump nyert?

SzL: Nincs dráma, csak bizonytalanság: fogalmunk sincs, hogy mi fog történni. Annyit látunk, hogy ez az egész beleillik egy kézzelfogható sorozatba, amelyben benne van az osztrák elnökválasztás, Merkel népszerűségvesztése, Le Pen megerősödése, a Brexit, és most Trump győzelme. A fejlett világ alsó középosztálya vesztese volt az elmúlt 20 évnek, és nem akar továbbra is szolidáris lenni, amikor az a saját vagyonvesztését jelenti. Egy példa: az Egyesült Államokban ma a medián családi jövedelmek nem érik el a 90-es évek végének szintjét, miközben a medián lakásárak 60-70 százalékkal vannak magasabban.

SZ: Ez miért veszteség? Ha ingatlantulajdonosok voltak, akkor nyertek azzal, hogy majdnem megkétszereződött a lakásuk ára.

SzL: Pont ez a baj, ugye. A vagyonos réteg jól jött ki ebből, ők a háztulajdonosok. A középosztály azonban, annak is az alsó része nem rendelkezik komoly ingatlanvagyonnal, sokkal inkább bérlőként (a családok 40 százaléka) elszenvedője a drágulásnak. A fiatalok közül is nagyon sokan tengődnek ingatlantulajdon nélkül, hitelekkel a nyakukban. A húsz évnyi jövedelmi stagnálás egyébként önmagában is demoralizáló. (…)

Trump a politikán kívülről jött, szemben Clinton politikai beágyazottságával. A briteknél is úgy éreztem, a szavazás egy hangsúlyos fricska a fennálló status quo-val szemben. Persze, lehet, hogy ez csupán képzelgés a részemről. Németországban a menekültkérdés lett ilyen konfliktus tárgya, az Egyesült Államokban a jövedelmi stagnálás és a különbségek drasztikus növekedése, Nagy-Britanniában pedig a kulturális sokk, hogy amikor kimennek az utcára, akkor teljesen más arcokat látnak, mint láttak tíz évvel ezelőtt.

Trump-MTI

Van, akinek ez tetszik, és vannak azok, akiknek ez idegen. Sokak számára a változások túl gyorsak, és ez ellenkezést vált ki belőlük. Meggyőződésem, hogy a globalizációnak is vannak ciklusai. Ha ez igaz, akkor a felívelő szakaszokat hanyatló periodusok követik. Látok arra esélyt, hogy jelenleg éppen ennek a folyamatnak az elején vagyunk. Ha Trump tényleg helyzetbe akarja hozni az amerikai középosztályt, akkor bizony korlátoznia kell a mexikói, vagy a kínai importot. Valószínűleg ezt meg fogja próbálni.

SZ: Erősődni fog a protekcionzmus?

SzL: Elég nagy esély van rá.

SZ: Ez jó? Nem jár rosszabbul a középosztály akkor, ha a globalizáció visszaszorulása miatt drágábban tud vásárolni?

SzL: A globalizáció hasznos dolog, de ezt nehéz elmondani annak a munkásnak, akik elvesztette a munkáját, mert a gyártókapacitást kivitték Kínába, vagy Mexikóba. Arról nem is beszélve, hogy az amerikai fizikai munkás 40 évvel ezelőtt, a globalizáció sokkal alacsonyabb szintjén királynak érezhette magát. Abszolút értelemben is jól élt, összehasonlítva (és szubjektíve ez az igazás fontos!) pedig sokkal jobban, mint a legtöbb ember a világ más részein. (…)

SZ: Befektetőként te mit vársz Trumptól?

SzL: Számomra a legnagyobb probléma, hogy kiszámíthatatlan. Hillary részese volt a hivatalos politikai ökoszisztémának, konformista, kiszámítható, konszenzuskereső. Nagy hurrikánok nem követték volna a mozgását. Trumpról nem tudjuk ezt elmondani biztosan. Sötét ló. Annyit tudunk róla, hogy ingatlanokat fejlesztett, és ha azok sikerültek, akkor hazavitte a pénzt, ha nem, akkor a bankok nyakán hagyta az adósságokat.

Pályafutását látva nem tartom kizártnak, hogy a republikánus mintákat nem feltétlenül követve költségvetési hiány növelésével fogja próbálni erősíteni a gazdaságot, például utakat épít amerikai cégekkel állami pénzből. Trump, a republikánus szenátus és a republikánus kongresszus triumvirátusa az elmúlt húsz évben példátlan hatalmi koncentrációt testesít meg. Olyan változásokra kell felkészülnünk, ami sokak számára döbbenetes meglepetéseket fog okozni. Szerintem ezt az amerikaiak többsége még nem érzi. Mi magyarok már sokkal jobban tudjuk, hogy egy nonkomformista politikus abszolút törvényalkotói többséggel milyen mértékű változásokat tud generálni.

SZ: Azért a republikánusok most jóval megosztottabbak, mint 2010-ben a Fidesz volt. 

SzL: Trump meggyőző ember, végigharcolta az amerikai politika iron man versenyét  és a küzdelem végén az Egyesült Államok elnökének választották.Tagadhatatlan meggyőző erővel bír, amivel – és persze elnöki hatalmával ezt a képességét megtámogatva – vélhetően pártársaira is hatással lehet. Mindenképpen könnyebb dolga lesz, mintha a demokraták ellenőriznék a Szenátust és a Kongresszust.

SZ: Mi lehet Trump megválasztásának a hatása Európára és Magyarországra?

SzL: A viszony vélhetően bonyolódni fog, bár igaz, hogy a jelenlegi európai politikai erőviszonyok Trump nélkül is jelentősen átalakulnak a következő 12 hónapban. Elég itt a francia, német, holland választásokra gondolni. Trump nehezményezi például, hogy a NATO, így Európa biztonságának fenntartásában Európa nem vesz részt lehetőségeinek arányában. Ebben pedig Magyarország élen jár, mert miközben a hadseregünk egy vicc, a NATO 2 százalékos GDP arányos honvédelmi költségvetés ajánlásával szemben ennek egy harmadát szántuk erre a célra. Rá fogunk arra kényszerülni, hogy több pénzt költsünk a hadseregre.

Másrészt, a szabadkereskedelem korlátai növekedni fognak, amely Európában Csehországot és Magyarországot érinti a legérzékenyebben, mert ezen két ország esetében a legnagyobb a külkereskedelem GDP-hez mért aránya. Ebből következően Magyarországnak nem érdeke semmiféle kereskedelmi korlátozás. Mindezek alapján nem merném azt állítani, hogy Trump megválasztása egyértelműen jó Magyarországnak.

SZ: Akik ezt állítják, azok inkább Orbán Viktorra gondolnak ilyenkor.

Szabó Laci: Mondjuk abban van egy kis igazság, hogy a magyar hivatalos külpolitika és Hillary Clinton viszonyát nehéz lenne alulmúlni. Trump-pal szemben legalább nem sügérszintről indulunk.

SZ: Visszatérve a hatásokra: mi lesz Európára még hatással Trump megválasztásából?

SzL: Intenzívebben foglalkoznak olyan kérdésekkel Európában, amivel eddig kevésbé tették. Trump mexikói vendégmunkásokkal kapcsolatos megnyilvánulásai óriási nyilvános vitákat generáltak. Európában a menekültkérdés erősödik majd fel, Londonban a munkaerő szabad áramlásával kapcsolatos álláspont körüli csatározás, amely már közvetlenül fog érinteni nagyon sok magyar embert. Most kezdik felfogni azt az európai politikusok is, hogy amennyiben érdemben nem foglalkoznak azokkal a kérdésekkel, amelyek a választókat érdeklik, akkor le fogják váltani őket.