Magyarországon kurva nagy szopás van. És nem csak az MTK stadionban. Sőt a szopás inkább az, hogy sok a stadion, de minek. Arra van pénz, újságra nincs.

A Népszabadság kiadását egyelőre csak felfüggesztették, de ne legyenek illuzióink. Egy pillanatig sem vesszük a fáradságot, hogy elhiggyük a vezetőség (legyen szó akár a Népszabadság tulajdonosáról, akár a kormányról, jelenleg nem látjuk a különbséget) által összahazudozott okokat.

Ez egy politikai gyilkosság volt, mert ma, Magyarországon nem lehet elmondani, hogy a király meztelen, hogy helikopterről szarnak ránk, hogy míg sokaknak gázra sem telik, egy miniszterelnök-közeli gázszerelő milliárdos lehet, valamint, hogy a jegybank elnöke Széles Gábort és a kormány kedvenc szakértőit is megszégyenitő faszságokban hisz.

A pofátlanság csúcsa azt állítani, hogy a Fidesz nem szól bele a piac működésébe. Ez a párt hatalomra kerülése óta mást sem csinál, csak beleszól a piacba, államosít, monopolizál, erőszakkal elvesz és eloszt a csókosok között. Egy piaci cég nem így jár el: sem emberileg (normális cég előre közli a döntéseit, nem pedig sunyin veszi ki mások lába alól a talajt), sem gazdaságilag (pl. nem szedi le a teljes lapot az internetről). Itt nem a piaci tényezők határoztak, hanem Orbán Viktor és talpnyalói.

Nehéz egy olyan országban újságot írni, ahol még Bayer Zsoltot is “újságírónak” próbálják beállítani a szó valami egészen perverz félreértelmezése folytán. A Népszabadságnak azonban sikerült tényleges újságirói munkát végeznie. Lényegtelen, hogy valaki egyetért-e az újság politikai irányával, a minőséget nem az határozza meg, hogy mi a véleménye az egyes témákról, hanem hogy mennyire felkészülten tárja fel és prezentálja a tényeket – ajánlom ezt főként a kormánypárti média figyelmébe.

nepszabadsag-hvg

Az egyik legutóbbi médiabotrányt követően megszületett Magyarország legjobb politikai beszéde, ami meghaladja Gyurcsány talán egyetlen őszinte megnyilvánulását, és Habony Árpád kampánygépezete sem tud jobbat kitermelni. A beszéd tömör, velős és lényegretörő, nem is politikustól származik, hanem a kiábrándult Simicska Lajostól: “Orbán egy geci”.

Várom most is a hasonló kaliberű beszédeket, de eddig hiába. Pedig vannak jó politikusok Magyarországon, még az ellenzékben is akad egy pár, csak sajnos a legtöbbjük vagy egy impotens pártban fecsérli az idejét, vagy egy Fideszbérenc pártban kerget illúziókat. És addig a civilek… nos a civilek örülhetnek, hogy még létezhetnek.

Elég volt! Elég volt az udvariaskodásból, a szép formalitásokból. Ezek semmibe vesznek minket, és kurvára késő megpróbálni diplomatikusan csevegni a kormánypárttal, amig ők az egyik kézzel befogják a szánkat, a másikkal meg kirabolnak.

Vegyünk példát a Népszabadságtól, amelynek munkatársai ki merték mondani a véleményüket, számolva a követekezményektől. A Népszabadság csak akkor hal meg igazán, ha mi a történtek után kussban ülünk tovább, és nem lépünk fel, legyen az akár egy komment, egy tüntetésre elmenetel, vagy akármi. Addig kell a felháborodásnak hangot adni, amíg még lehet, hogy később is lehessen.

A Kapitalizmus blog és a Szabad Piac Alapítvány szolidaritást vállal a Népszabadság munkatársaival. Ezen poszt összes kereszthivatkozása a nol.hu archivált cikkeihez vezet. Bár a nol.hu nem elérhető, a technikailag nem túl fejlett politikusaink az egész netet nem tudják cenzúrázni. A nol.hu archivált cikkei itt érhetőek el.

Te se maradj csendben. Oszd meg kommentben a kedvenc NOL-os cikked az archivumból!

(Fotó: hvg.hu)