Orrkarikán van az ellenzék, az orrkarika vezető szára pedig Orbán kezében. Nem csak az Fidesz-hívők vannak orruknál fogva vezetve, hanem az az ellenzék is, amelyiknek semmi más mondanivalója nincs azon kívül, hogy mínusz eggyel megszorozza Orbán mondanivalóját.

Bevándorlás-ügyben akkor fűzte magát orrkarikára az ellenzék, amikor minden gondolkodás nélkül – ahogy ezt több mint egy éve írtam -, csak azt látva, hogy Orbán a bevándorlás ellen van, beleállt annak támogatásába. Eleinte még azt sem vették észre, hogy a bevándorlás valós probléma és nem csak egy tematizálási trükk. Akkor kezdték csak komolyan venni, mikor már egész Európa bevándorlási válságról beszélt.

Ezt a népszavazást már 2015 tavaszán megnyerte a kormány, lehet, hogy a 2018-as választást is. Az egyetlen ellenszer a téma ignorálása lett volna, ahogy Széky János javasolta cikkében, de az ellenzék ma már ignorálni sem tudja.

A bevándorlás téma olyan, mint Az ötödik elem című film Föld felé száguldó gonosz bolygója: minél többet lövik, annál erősebb és hatalmasabb. Ma már csak rosszul tud belőle kijönni az ellenzék, és mindezt csakis magának köszönheti.

Tegyük félre egy pillanatra, hogy ezt a kérdést kormány teszi fel. Erre a kérdésre az unió szinte összes országa határozott nemmel válaszolna. Ugyanis egy kényszerbetelepítés a helyi parlament beleegyezése nélkül a szuverenitás nagyon súlyos megsértése lenne. És itt teljesen mindegy, van-e ilyen veszély, vagy nincs. Ez a kérdés tehát csak nálunk kérdés, és csak azért, mert hat év rettenetes kormányzás után a kormány kérdezi. A franciák és az írek ugyanezért népszavazták le a több Európát és kevesebb nemzeti szuverenitást kínáló uniós alkotmányt.

kampány-hvg

Egyesek átfogalmazzák a kérdést, és azt mondják: „Aki nemmel szavaz, az az unióból kilépésre szavaz.”. Ez az érvelés két okból is gyenge. Egyik az, hogy nem az EU-ból való kilépésről szól a feltett kérdés, hiába próbálják erre átfogalmazni. A másik pedig az, hogy Orbán nem akar kilépni az Unióból. Utóbbinak is két oka van.

Az egyik, hogy az uniós pénzek nagyobbik részét a mezőgazdasági támogatások teszik ki, tehát ha meg is szűnik rövidesen a felzárkóztatási támogatás, a mezőgazdasági támogatások továbbra is az ő zsebeiket duzzasztják. Nem véletlenül cuppantak rá a földszerzésre. A másik ok pedig az, hogy Putyin számára csak egy EU-tag Magyarországnak van használati értéke. Orbán orrkarikája viszont az ő kezében van.(Ez utóbbi sokkal nagyobb baj, mint bármelyik válasz győzelme a népszavazáson.) Ergo nincs kilépési szándék, legfeljebb kirúgnak minket, de azt időben meg fogják előzni.

Súlyos hiba volt az ellenzék részéről elfogadni azt a beállítást, hogy a nemmel való szavazás a kormány támogatását, minden más pedig a kormány elleni tiltakozást jelent.

Az is mondhat nemet, aki világnézeti alapon komoly veszélyt lát a muszlim bevándorlásban, politikailag pedig a nemzeti szuverenitást preferálja, amellett, hogy egyébként nem ért egyet a kormány politikájával. Nagyon nagy különbség van Hack Péter és Szili Katalin nemje között.

Megértem, hogy aki szerelmes az Európai Egyesült Államokba, és a szerelemtől nem lát benne semmi problémát, az nem lát abban sem problémát, ha egy központi hatalom a helyi lakosság megkérdezése nélkül intézkedhet bármit, de ezt az álláspontot legalább a fél EU is vitatja.

Tudom, erre az a válasz, hogy nincs semmilyen betelepítési szándék. De a kérdés erre vonatkozik. Egy átértelmezett kérdésre adott válasz nem releváns.

A „nincs is kvóta” érv alatt pedig, nemrég a HVG, a napokban pedig a Népszabadság, egy-egy cikke enyhén szólva megrántotta a szőnyeget. Ők nem kormánypropagandát terjesztenek. Idézet a nol.hu-ról:

Van azonban egy friss javaslat a jogalkotók asztalán, amely ugyancsak kötelező áthelyezéseket szorgalmaz, de nem átmeneti, hanem állandó jelleggel.

aztán:

6. Hozhatók-e közösségi menekültpolitikai döntések a tagországok ­vezetőinek beleegyezése nélkül? Elvileg nem.

Majd utána kifejti, hogy de gyakorlatilag lehet.

Szintén egy biten való gondolkodást jelent mindkét oldalon az EU és Orbán ellentétet a jó és gonosz küzdelmeként értelmezni. Az, hogy Orbán rettenetesen kormányzott és az EU sok mindenben ellene van, nem jelenti azt, hogy utóbbinak mindenben igaza van és jó úton jár.

Végeredményben azt szerettem volna mondani, hogy nem Orbán az igazodási pont jó és rossz, igazság és hazugság tekintetében. Nagy hiba őt világítótoronyként használni. Nem véletlenül van zátonyon az ellenzék.

(Fotó: hvg.hu)