Mozgalmas napunk van: nemcsak a pedagógusok és a velük szimpatizálók sztrájkolnak ma, hanem a kender barátai is demonstrálnak. Délután a Kossuth téren békés tüntetés hívja fel a kormány figyelmét arra, hogy ideje legalább orvosi célra legalizálni a marihuánát, hiszen ez szerintük jó hatással lenne az országra, nem is beszélve a várható hatalmas adóbevételről, amit hozna. Hogy mi van?

A marihuána legalizálását követelő Facebook-csoport hosszú deklarációban indokolja meg, miért sürgetik a fű használatának dekriminalizációját, ha más nem, orvosi felhasználásra, ahogy történt Európa és Amerika néhány államában. Nagyon helyesen egyébként, blogunk régóta sürgeti a könnyű drogok liberalizációját, erre számos érvünk van, de egyik sem hangzik úgy, hogy “mert a központi költségvetés jól jár vele.”

Egészen pontosan így indokol a csoport: “A fogyasztók vegzálása rengeteg időt és pénzt emészt fel, miközben nem segít a komolyabb terjesztők kézre kerítésében. (…) Április huszadikán, együttes erővel és békés demonstrációval fogjuk a magyar kormány tudtára adni, hogy márpedig az orvosi marihuána legalizációja, vagy legalábbis a dekriminalizációja, csak és kizárólag jó hatással lenne az országra, az ellenőrzött árusítással járó adóbevételekről nem is beszélve…”

marijuana

Követelik még “évenkénti szmókerfesztivál” megtartását Budapesten, ezen kívül “a kender tudományos célú tanulmányozását és a kutatást támogató országos szintű K+F program kiépítését”, államilag ellenőrzött Nemzeti Kenderbolt hálózat kialakítását, valamint “a Marihuána (sic) jogi egyenlőségét az alkohol és dohánytermékekkel szemben.” De nézzük csak a legnagyobb viccet, kicsit bővebben:

Az államilag ellenőrzött kenderboltok kiépítése közös érdek. Az államnak egy biztos bevételi forrást jelentene, amellett, hogy ellenőrzött körülmények között magyar termelőktől beszerzett marihuánát árusítanának.

Ez már egyértelműen egy LMP-be oltott Kétfarkú Kutyapárt kommunikációs hatása: állami kontroll, biztos állami bevétel, magyar kendertermelők, de egyszer még egy szociálisan reformnyilas Jobbik is elkampányolhatna ezzel az üzenettel.

Sehol egy hivatkozás az egyéni jogokra. Önmagam birtoklására (self ownership). A saját, személyes bizniszemre, hogy tudniillik azt szedek, amihez kedvem van, amíg nem mérgezek másokat. Az államnak nyilván felelőssége a kemény drogok tiltása és kiiktatása a forgalomból, hiszen ez még beletartozhat egyik alapfeladatába, a polgárok fizikai védelmébe. Ugyanígy fontos természetesen a gyerekek védelme mindenfajta drogról. Na de a fű? Felnőtt embereknek? Közük?

Az, hogy a marihuána legalizálását azzal kell elővezetni, hogy az államnak mekkora bevételt jelentene, sunyi opportunizmus. Már évekkel ezelőtt felbukkant egy évi 60 milliárdos összeg, ami állítólag “az államot, közvetve pedig a társadalmat gyarapítan”, de senki sem reagált rá, de kár.

A gond az, hogy ezen érv logikája ugyanaz a hazugság, mint amit a panamai offshore-hiszti keretében hallunk naponta: ha a gazdagok nem vinnék ki az (amúgy is érdemtelenül szerzett) pénzüket, meg lehetne oldani az egészségügy, a nyugdíjak és a pedagógusi fizetések kérdését. Hát, nem lehetne. Az a pénz nem olyasvalami, ami a költségvetésből “hiányzik”. Ez sem olyan. A kender jövedéki adójával előjönni: meghunyászodás az állam előtt. Senkinek semmi köze nincs ahhoz, mit eszem, mit iszom, mit szívok, milyen napon akarok vásárolni, milyen nemű partnert szeretek, milyen filozófiában hiszek.

Amikor Milton Friedman már 1976-ban javasolta a könnyű drogok legalizálását, nemcsak azzal érvelt, hogy a war on drugs értelmetlen erőpocsékolás, hanem azzal kezdte, ami a lényeg: elidegeníthetetlen egyéni jogról van szó.