Az arab sofőr átszellemülve hallgatja Debussyt a rádióban. Van idő egy egész koncertet végighallgatni, ugyanis a belgiumi reptérre vezető utolsó fél kilométert 40 percbe telik megtenni.

A terroristák célja a félelemkeltés, és hogy feje tetejére állítsák az életmódunkat. Nos ez sikerült nekik, nem azért mert sikeres robbantásokat hajtottak végre, hanem mert mi tényleg megijedtünk és – ismét – megváltoztattuk a reptéri biztonsághoz való hozzáállásunkat. Teljesen feleslegesen.

A katonák és rendőrök unott kavalkádja különös probléma nélkül intett arab Uber-sofőrünknek, hogy mehet tovább, éppen csak annyi időre pantomimozott nekünk, merre álljunk meg, hogy a mögöttünk felgyülemlő tekintélyes sor még nagyobbra duzzadjon. Közben persze pörög az Uber virtuális taxiórája.

Sajnos nem csak Belgium esett el, Magyarország is a terrortámadások ürügyén vezet be értelmetlen intézkedéseket. Pontosabban dehogy is értelmetlenek, csak éppen a terrort nem fogják megelőzni.

A belgák azzal, hogy több és hosszabb sort generáltak az idióta intézkedéseikkel, csak még inkább a veszély érzetét keltik, de a terroristákat mindez nem akadályozza meg, csak több esetleges célpontot kínál számukra. Az olyan felesleges intézkedéseknek, melyek szerint pl. a telefon képernyőjén lévő beszállókártyát nem fogadják el, csak a nyomtatottat, éppen annyi közük van a terror megfékezéséhez, mint az Orbánék által kiötlött intézkedéseknek.

terroristák

A brüsszeli reptéren átterelik a kocsikból kiszálló, már igencsak ideges utasokat egy parkolóházon, a tetőről le a harmadikra, majd egy másik úton vissza a tetőre, talán azért hogy mindenki kellően összezavarodjon és ne figyeljen arra a tényre, hogy a check in előtt is van egy biztonsági ellenőrzés, szép hosszú sorral, ahol a biztonsági személyzet kedvére zaklathatja a repülni vágyókat.

Ilyen figyelemelterelést alkalmaz a Fidesz is, amikor az mondja, hogy a terrorveszély miatt kell még nagyobb hatalmat adni az amúgy is túldagadó kormány kezébe. Nem védi az embereket, ha az állam tud minden lépésükről, betilthat rendezvényeket, és a jelenlegi siralmas helyzetnél is jobban kontrolálhatja a médiát.

Látszik, hogy a reptérre bejutni akaró embereknek elegük van. Hatalmas a sor a második biztonsági ellenőrzésnél, mert csak három kapu van nyitva. Magyarországon is elegük van az embereknek, de nem tehetnek mást, beállnak a silány választék valamelyikéhez vezető sorba. Mégsem hőbörögnek hangosan, a beletörődő mérges arcizomrándulásokat leszámítva nincs más ellenkezés.

Lenyelik a felesleges vegzálást, mert félnek. Félnek, mert elhitetik velük, hogy van mitől. És sajnos tényleg van mitől. Azonban nem csak a terroristák, hanem a robbantásokat ürügyül felhasználó, illiberális államoktól is kéne félni.

Úgy tűnik, a csatát megnyerték a terroristák, elérték a céljukat. Rettegünk és ezért változtatunk megszokott életünkön, a rossz irányba. A háború azonban még nem dőlt el. Azt csak akkor nyerik meg a szabadság ellenségei, legyenek akár terroristák, akár az illiberalizmus más harcosai, ha félelmünkben nem teszünk semmit ellenük.

(Fotó: a brüsszeli robbantás feltételezett elkövetői, hirado.hu)