Végül az FBI az Apple nélkül oldotta meg a problémát, és jól tette, az a helyzet. Ugyanis bármennyire szkeptikusak is vagyunk mindenfajta államhatalommal szemben, bármekkora rokonszenvvel figyeljük is a cég és az amerikai civil libertárius jogvédők harcát a privacy jogainkért, a mobiljainkon található információk feltörhetetlenségéért, azért nagyon jó lenne, ha az FBI vs. Apple ügynek nem az lenne a tanulsága, hogy na lám, megint győzött a gonosz állam, elbuktunk egy szabadságharcot. Nem, nem buktunk el.

Mint ismeretes, az FBI hónapok óta próbálta elérni a cupertinói cégnél, sőt, erre egy ideig bírósági végzés is kötelezte az Apple-t, hogy biztosítson backdoort egy halott terrorista iPhone-jának a feltöréséhez. Azon a mobilon a tavaly decemberi kaliforniai iszlamista merénylet egyik elkövetőjének titkosított információi, vélhetően kapcsolati hálója is megtalálható volt, de mivel a tettes kihasználhatta az iOS lehetőségeit, a kód megadásának tíz kísérlete után nyilván megsemmisített volna mindent.

Az Apple erre és a vonatkozó bírósági határozatra is beintett, mondván, ha ezt most megengedik, akkor a megjelent technológia már nem lesz kezelhető, bárki hozzáférhet mások adataihoz. Az FBI azonban nem valamiféle totalitárius teljhatalmat kért minden amerikai állampolgár iPhone-jának bármikori feltöréséhez, kérése erre az egy készülékre vonatkozott, ráadásul a cégnek át se kellett volna adnia semmit, az egész feltörési procedúra a cég székhelyén, általa ellenőrizve történhetett volna, anélkül, hogy az FBI-hoz kerülhetett volna a backdoorral átírt operációs rendszer. (Ráadásul egészen idáig az auto-erase kiiktatása még nem számított backdoornak.)

iphone

Képünk illusztráció, nem a posztban tárgyalt mobilt ábrázolja.

A kreatív cég, amelynek hozzájárulása az emberiség tudásához és életminőségéhez kétségbevonhatatlan, nagyon is megkérdőjelezhető érvekkel próbálta megakadályozni azt, hogy a közpénzből fenntartott, az amerikai polgárok biztonságának garantálására létrehozott szervek akár egy apró tudásmorzsát is megszerezzenek egy lelőtt terrorista networkjéről, az általa birtokolt információkról. A külsős feltörés után a cég elismételte korábbi állításait, mely szerint

a felhasználók megérdemlik az adatvédelmet, a biztonságot, a privát szférát. Ezek feláldozása nagyobb veszélyeknek teszi ki az embereket és az országokat.

Ugyanilyeneket írt Tim Cook Apple-vezér is abban a nyílt levélben, amit fogyasztóikhoz intézett:

A fogyasztók elvárják az Apple-től és más technológiai cégektől, hogy tegyenek meg mindent, ami a hatalmukban áll, hogy megvédjék személyes információikat, és mi az Apple-nél mélyen elköteleződtünk adataik biztonságos védelme iránt. (…) Személyes adataink biztonságának sérelme végső soron a személyes biztonságunkat teszi kockára. (…) Az Egyesül Államok kormánya most olyasvalamit kért tőlünk, aminek nem vagyunk birtokában, és amelynek megalkotását túl veszélyesnek ítéljük. Arra kértek bennünket, hogy létesítsünk egy backdoort az iPhone-hoz.

A kormány arra kér minket, hogy hekkeljük meg a saját felhasználóinkat – siránkozik a mindig kreatív Apple, miközben nem kevesebbet állít (éppen ő!), hogy adott esetben egy technológiai fejlesztő lépés megakadályozása jelentheti a megoldást. Lazán figyelmen kívül hagyva, hogy az idő az ilyen megközelítések ellen dolgozik, és hát maga az Apple a legjobb cáfolata ennek a különös, önmegtartóztató wellness-filozófiának.

Tényleg egy privát cég fogja helyettünk, pontosabban az erre szakosodott szolgálatok helyett eldönteni, mi a releváns infó egy adott bűnügyben, terrorista merényletben? Komolyan gondolja a világ egyik legcoolabb brandje, hogy egy halott terrorista személyiségi joga fontosabb a még élő iPhone-felhasználók életénél, most a többi emberről már nem is beszélve? Higgyük el azt a borzalmas, kártékony paranoiát, hogy az Egyesült Államok kormányzata nagyobb veszély a szabadságra, az egyéni jogokra, mint egy iszlamista hálózat, amely tömeggyilkosságokkal, gyerekek lefejezésével, kínzással harcolja ki magának az áhított totális kalifátust?

Az amerikai közvélemény szerencsére nem a dogmatikusok mellé állt (51 százalékuk szerint a cégnek engednie kellett volna a rendőrségi kérésnek), ahogy  nem így tett sem Bill Gates (dacára annak, hogy a Microsoft viszont felsorakozott az Apple mellé), és bár alapvetően egyetértett az Apple fenntartásaival, de nem tett így a 70 éves John McAfee kiberbiztonsági guru sem, aki ráadásul Gary Johnson mellett még próbálkozik elnyerni a Libertárius Párt elnökjelölti posztját, mondván, ő szívesen feltörné azt az egy készüléket.

A legnagyobb irónia: az Apple néhány napja közölte, ha az FBI-nak mégis sikerülne feltörnie az ominózus iPhone-t, akkor nagyon remélik, hogy az FBI megosztja velük, hogyan csinálták. Ha ez nem LOL, akkor semmi.