Ha egy ellenséges ország valami jelentős kárt okozna nekünk szándékosan, az ugye háborús ok. Ha ez az ellenséges ország nem akar háborút, mert az csúnya, meg macerás, de mégis el akar pusztítani minket, akkor alkalmazhat más módszereket is, például átküld, beszervez ügynököket, akik szándékosan pusztítanak belülről.

Ez persze akkor hatékony, ha ezek az ügynökök minél befolyásosabb, minél nagyobb hatalommal bíró pozícióban tevékenykednek. A leghatékonyabb, ha sikerül a legfelső vezetést megszerezni. Ilyen is van, bábkormánynak nevezi a szakirodalom, és általában vesztes háború után szokták a népek nyakába ültetni.

Nem egyszerű feladat ez, hiszen nyíltan nem lehet ez az ügynökcsapat ellenséges, éppen ellenkezőleg, úgy kell fellépnie, mintha az ország, a nemzet érdekében tenne mindent.

Ha ez az ország egyébként is hajlamos a nacionalizmusra, szíjat lehet hasítani a hátából, ha az nemzeti színű, vagy hajlamos bekajálni a szociális demagógiát, akkor több ideológia is adott, amibe csomagolva le lehet nyomni a békát a torkán.

Mit kell tehát tenni? Olyan politikát kell folytatni, ami látszólag a nemzet, vagy az elesett szegények érdekében buzgólkodik, valójában pedig éppen ellenkezőleg, ellene cselekszik.

Például azt mondjuk, hogy megvédjük a nyugdíjakat, közben pedig kirúgjuk a sámlit a nyugdíjrendszer alól, aminek már úgyis nyakában a felosztó-kirovó nevű kötél.

kórház-hvg

Aztán. Pénzkivonással lehetetlen helyzetbe hozzuk az egészségügyi dolgozókat, menekülésre kényszerítjük őket, lerohad az egészségügy. Ezzel ugyan kicsit meghosszabbítjuk a nyugdíjrendszer agóniáját, de cserébe direkt lerövidíthetjük az átlagéletkort.

A törvényesített korrupcióval egyszerre három legyet lehet ütni egy csapásra.

Először is a mérhetetlen lopással biztosítjuk az operatív csapat és családjaik jelen idejű jólétét és a Nagy Összeomlás utáni túlélését.

Másodszor a kkv-k agyonadóztatásával, bürokráciai vesszőfuttatással biztosítjuk a versenyképességbeli lecsúszást, a gazdaság folyamatos lemaradását.

Harmadszor, a meritokrácia csírájában való elfojtásával, a boldogulás lehetőségének állami-pártállami függővé tételével elvesszük a reményt a legéletképesebb fiatalok elől, akik menekülésre kényszerülnek. Ezzel még inkább gyengítjük a gazdaság produktivitását, egyben közelebb hozzuk a nyugdíjrendszer összeomlásának időpontját.

És végezetül itt van az oktatás lerohasztása. Annak tételeit jól foglalta össze a HVG-ben Mendrey László, úgyhogy azt nem kell részletezni. A lényeg, hogy ez a leghatásosabb fegyver, mert ezzel egy egész generáció jövőjét lehet elvenni.

Tehát: Intézményesített korrupció, a nyugdíjrendszer, az egészségügy, az oktatás lerohasztása. Ezek egyenként is akkora kártételek, amelyet, ha egy ellenséges hatalom okoz, akkor az háborús ok.

Együtt az egész, négyszeresen az. (Arról most nem is szólva, hogy a honvédelem is úgy le van építve, hogy nemhogy egy háborút, de egy kocsmai verekedést sem tudnánk megvívni.)

Mindezt a mi magunk választotta politikai kaszt csinálja velünk, de lássuk be:  ha ezeket valóban egy pusztulásunkra törő hatalom ügynökei művelnék, ők sem csinálhatnák jobban.

(Fotó: hvg.hu)