Február 13. óta már nem csak az előválasztások foglalkoztatják az amerikai közvéleményt, hanem a váratlanul elhunyt konzervatív bíró Antonin Scalia halála is (s ezzel kapcsolatban az is, hogy vajon Barack Obama elnök kinevez-e új bírót a Legfelsőbb Bíróságba).

Scaliát lehetett szeretni és gyűlölni egyaránt. Karakán különvéleményei jó néhány liberális politikusnál kiverték a biztosítékot az elmúlt három évtizedben. Nem is azért írok róla, hogy belemenjünk olyan erkölcsi kérdésekbe, mint a homoszexuálisok házassága, vagy a nőknek az abortuszhoz való joga. Azért tartom fontosnak, hogy megemlékezzünk az egyik legvitatottabb bíróról, hogy emlékeztessünk magunkat arra, mennyire eltér a nyugati demokráciák konzervativizmusa a Magyarországon konzervatívnak mondott értékekről.

Scalia-wiki

Egy 1992-es ügy kapcsán Scalia azt írta le különvéleményében, hogy az állam nem lehet jelen olyan területeken, ahol nincs ehhez joga, mert ezzel „sem magunknak, sem az országnak nem teszünk jót.” Nálunk a magát konzervatívnak hazudó tábor ennek pont az ellenkezőjét vallja, s beleszól az emberek vásárlási szokásaiba, megfojtja a kis közösségekre épülő önkormányzatokat és centralizál szinte mindent.

R.I.P. Justice Scalia.

*

Scalia 79 éves volt. Barack Obama a nyilvánosság előtt méltatta az elhunyt Scaliát, aki a Legfelsőbb Bíróság leghosszabb ideje hivatalban lévő tagja volt, kinevezését még Ronald Reagan elnök javasolta 1986-ban. George W. Bush korábbi elnök briliáns jogásznak és nagyszerű amerikainak nevezte az elhunytat. Közleményben méltatta Antonin Scaliát valamennyi republikánus és demokrata elnökjelölt-aspiráns, s a szenátus mindkét csoportjának vezetője is.

Ugyanakkor későbbi nagy vitát sejtető nyilatkozat is született. A szenátus republikánus többségének vezetője, Mitch McConnell nyilatkozatában leszögezte, hogy Obama elnöknek nem szabadna jelölnie új főbírót, ez majd legyen az új elnök feladata. A Legfelsőbb Bíróság tagjait az Egyesült Államok elnöke jelöli, és a szenátusnak kell jóváhagynia. A szenátusban jelenleg a republikánusok vannak többségben.

Közben Obama elnök (…) miután részvétét fejezte ki és méltatta az elhunytat, újságíróknak nyilatkozva közölte, hogy alkotmányos kötelességének eleget téve megfelelő időben javaslatot tesz az új főbíró személyére. (MTI)

(Fotó: wikipedia)