Vagy legalábbis megpróbáljuk. A Szabad Piac Alapítvány részéről ma reggel a következő beadványt küldtük el az Exim Bank ún. “Etikai Forródrótjára”, szabályellenes tevékenység gyanújának bejelentése céljából:

 

Magyar Export-Import Bank Zrt.
Urbán Zoltán vezérigazgató úrnak

Tisztelt vezérigazgató úr!

Nagy meglepetéssel olvastuk a sajtóban, hogy az állami tulajdonú Exim Bank 6,72 milliárd forint támogatást nyújt Andy Vajna üzletember-kormánybiztosnak, pontosabban cégének, a Magyar Broadcasting Co. Kft.-nek arra, hogy megvásárolhassa a TV2 kereskedelmi csatornát.

A meglepetés nemcsak annak szólt, hogy Szijjártó Péter külügyminiszter előtte egyértelműen közölte, hogy az Exim bank “semmilyen médiavásárlást nem finanszírozott közpénzhez köthetően”, tehát lássuk be, hogy akkor itt valaki hazudik, hanem annak is, hogy Önök november 27-én “versenyképességet javító belföldi befektetési hitelként” nyújtották ezt a gigantikus összeget.

Még egyszer hangsúlyozzuk: közpénzt, ergó a mi, adófizetői pénzünket. Andy Vajnának. Ráadásul ugye az sem biztos, hogy Vajnáéké a csatorna, hiszen mint nyilván tudják, egy másik vevő is bejelentette, hogy jogszerűen megvette azt, és  bíróságon harcol vélt igazáért.

A Valasz.hu-hoz hasonlóan mi is utánanéztünk annak, profiljukba vág-e egyáltalán egy ilyen szokatlan hitelkonstrukció tető alá hozatala, és arra jutottunk, vezérigazgató úr, hogy nem, nem vág a profiljukba. Mint az honlapjukon is olvasható, az Exim “célja, hogy a magyar exportőrök számára hatékony finanszírozási és biztosítási konstrukciókat szolgáltasson.” Andy Vajna magyar exportőr? – kérdezzük tisztelettel.

A bank “küldetése, hogy gazdaságpolitikai ösztönző eszközként támogassa a hazai exportáló vállalkozásokat” – írják, miközben nem tudni, miért kéne a TV2-t, egy hazai sugárzású privát kereskedelmi csatornát bármire államilag “ösztönözni.” Fő feladatuk ugyebár az, hogy “elősegítsék a magyar áruk és szolgáltatások külpiacokon történő értékesítését”, de kérdezzük mi, milyen magyar árut vagy szolgáltatást értékesít a TV2 külpiacokon?

közpénz

Szerencsére megtaláltuk honlapjukon azt az oldalt, amely arról tájékoztat: mivel az Exim bank számára “kulcsfontosságú a felelős és etikus működés”, ezért “arra ösztönzi a munkavállalóit, partnereit és mindenki mást, akivel üzleti kapcsolatban áll, hogy jelentsék be az esetleges szabálytalan viselkedéssel, potenciális érdekellentétekkel (…) kapcsolatos aggályaikat.”

Mi ugyan az egyéni jogok, a szabad gazdasági verseny és a szigorú korrupció-ellenesség talaján álló civil szervezetként adunk most hangot etikai aggályainknak, de attól még nyugodtan tekinthetjük magunkat (is) üzleti partnereiknek, hiszen az üzlet finanszírozói végső soron mi, keményen dolgozó magyar kisemberek, adófizetők vagyunk.

Ezúton tehát szeretnénk hivatalosan is arra kérni Önt, vezérigazgató úr, hogy vállalatának deklarált céljaival, missziójával és etikai követelményeivel összhangban sürgősen állítsa le Andy Vajna cégének a mi pénzünkből történő kistafírozását.

Tisztelt vezérigazgató úr, gondolja meg: Andy Vajna nem az a típusú magyar vállalkozó, akinek erre a “segítségre”, “ösztönzőre” szüksége volna. A magyar-amerikai kettős állampolgárságú üzletembert és kormánymegbízottat sikeres vállalkozói múlt és zavaros jelenlegi offshore-háttér jellemzi.

Sajtóhírek szerint “egyik cége korábban egymilliárd forintot tüntetett el az országból adómentesen”, s ez is közrejátszott abban, hogy nemrég vagyonosodási vizsgálatot kezdeményeztek ellene az adóhatóságnál. Vajna úr kedvéért jelenlegi kormányzati haverjai számos törvényt módosítottak (“Lex Vajna“), hogy kaszinó- és médiafronton helyzetbe hozhassák.

Ha annyira fontos a kormányzatnak, hogy éppen Vajna úr vegye meg a TV2-t, az bizony felveti a rejtett pártfinanszírozás gyanúját. Mondanunk sem kell, hogy ez esetben a gyanú önökre is rávetül, hiszen nehéz feltételezni, hogy Vajna úr ekkora összeggel történő támogatását Önök kormányzati ráhatás nélkül tették meg. Pláne hogy az önök bankját a Külgazdasági és Külügyminisztérium tulajdonolja.(Látja, vezérigazgató úr, ez is bizonyítja, hogy bejelentésünk jóhiszemű, ahogy azt Önök joggal kötötték ki honlapjukon.)

“Az Exim elfogadhatatlan magatartásnak tekint minden olyan cselekményt, magatartást, amely illegális, tisztességtelen vagy etikátlan” – olvashatjuk honlapjukon. Nos, egészen biztosak vagyunk benne, hogy hitelnyújtásuk formális jogi szempontból – egy két évvel ezelőtti törvénymódosítás által lehetővé tett kiskapunak hála – messzemenően legális, erre nyilván volt gondjuk. Ám ugyanígy biztosak vagyunk abban, hogy az ügylet tisztességtelen és etikátlan. Kérjük, tegye meg sürgősen a szükséges lépéseket.

Üdvözlettel:

Hajba Máté

igazgató

Szabad Piac Alapítvány

Budapest, 2015. dec. 16.