Orbán és tettestársai megjelenése Göncz Árpád temetésén elfogadhatatlan és felháborító. Ennek a felháborodásának a liberális közvélemény, ha még létezik ilyen Magyarországon, hangot adhatna ország-világ előtt.

Orbán megjelenése a temetésen sérti Göncz Árpád emlékét. Göncz liberális ember volt, akinek a politikai életműve arról szól, hogy ezt az országot, történelmében először, liberális demokráciává alakítsa. Orbán 2010-es megválasztása óta dekraláltan ennek az életműnek a lerombolásán dolgozik.

Göncz valódi antikommunista volt, aki az ország jövőjét a Nyugathoz tartozva képzelte el. Orbán a kádári Magyarország restaurálásával és Nyugat-elleneséggel tartja fenn hatalmát. Amíg Göncz mindig a jobbik énjére, addig Orbán az emberek alantas indulataira appelál.

A kontraszt a két ember között nem is lehetne nagyobb. Göncz a liberális Magyarország jelképe, míg Orbán az illiberálisé. Orbán, aki semmit nem tesz politikai kalkuláció nélkül, nem azért megy el a temetésre, hogy hidat verjen a két oldal között, hanem azért, hogy a rendszerváltás liberális hagyományaira is rátegye a kezét. Ezt nem lenne szabad annyiban hagyni.

goncz

Göncz Árpád nyilvánvalóan nem azért kérte a végrendeletében, hogy ne legyen állami temetése, mert kifogásai lettek volna a magyar államisággal szemben – elvégre ő a magyar köztársaság elnöke volt- hanem azért, mert nem akarta, hogy ezek a minősíthetetlen alakok megjelenjenek a temetésén.

A magyar szabadelvűket számtalan támadás és megaláztatás érte az elmúlt években. Göncz egyike a kevés liberális ikonoknak ebben az országban. Semmivel sem lehetne Göncz Árpádnak méltóbb emléket állítani, mint azzal, hogy temetésén a liberális Magyarország megmutatja létezését, így fejezve ki megvetését Orbán Viktor és rendszere iránt.

Ha botrány lesz a temetésen (de ne legyen), akkor a botrány okozói nem az Orbán ellen tüntetők lesznek, hanem maga Orbán Viktor, aki hívatlanul megjelent. Göncz Árpád mosolyogna, ahogy azt a képeiről ismerjük.

Az életének 94. évében, október 6-án elhunyt Göncz Árpád temetése november 6-án, pénteken, délután három órakor kezdődik az Óbudai temető 16-os parcellájánál. A Magyar Írószövetség, az Országgyűlés és a Magyar Köztársaság volt elnökének ravatalánál – végakaratának megfelelően – egykori rabtársa, Mécs Imre mond búcsúbeszédet, és Várszegi Asztrik pannonhalmi főapát vesz búcsút tőle római katolikus szertartás keretében. A temetésen közreműködik Koncz Zsuzsa, Bródy János és Bálint András.

(Kép forrása: Együtt)