A kiskereskedelemben a kötelező létszámemelést úgy beállítani, mintha az csak a multinacionális cégek versenyellenes, öncélú, dafkéből történő szopatása volna, természetesen csak a Soros-féle médiaháttérhatalmak nemzetellenes összeesküvése, ezért nézzük az egyelőre csak félhivatalosan megjelent információhoz fűzött félhivatalos indoklást.

A Magyar Idők című orgánumban megjelent információ szerint egy készülő jogszabály előírná a kiskereskedelmi cégeknek, hogy a 400 négyzetméternél nagyobb alapterületű áruházaikban a nyitvatartási idő alatt 70 négyzetméterenként legalább egy alkalmazottnak a vásárlók rendelkezésére kell állnia. A cikk szerint az intézkedés célja, hogy „megfelelő létszám mellett javuljon az áruházi szolgáltatások színvonala, egyúttal hatékonyabb legyen a boltok működése, a fogyasztók kiszolgálása”.

A családi bevásárlások felelőseként nagyon egyet tudok érteni a célkitűzéssel, magam is sokszor bosszankodtam azon egy-egy magányos, sötétbe nyúló sorbanállás közepett, hogy csak egy vagy két pénztáros működik. Sőt, az Aldiban általában én vagyok az, aki (a dolgozókkal ápolt kapcsolataimmal visszaélve) szólok, hogy ugyan, nyissanak már ki még egy pénztárat, s legott be is állok az újonnan nyílt sor elejére, míg a többi birka csak áll és panaszkodik, amely jelenség egyébként messzebb menő szociológiai vizsgálatokat is indokolna.

Vagy ugyan ki ne dühöngött volna már az elektronikai áruházban, amikor hosszú óráknak tűnő ideig nem képes égen-földön egy eladót sem találni, akit pedig talál, az is csak arra alkalmas, hogy egy, az év dolgozójának már megválasztott gyorséttermi eladó szellemi színvonalának megfelelő módon visszaolvassa azt, amit a kérdéses termék címkéjén magam is látok.

A tervezett intézkedés tehát azon ritka intézkedések egyike lenne, amelynek kapcsán végre szakíthatnék talmi elvhűségemmel, kiélhetném veleszületett opportunizmusomat, és azt mondhatnám: ezzel egyetértek!

tesco-hvg

A sorban állás azért jó, mert ilyenkor tényleg van ideje az embernek az okokat kutatni. Nekem például az szokott eszembe jutni, hogy miért nem vesznek fel több, illetve képzettebb munkaerőt? Azért, mert az drága. Sebaj, gondolom, majd a jobb szolgáltatás több bevételt hoz, ami kitermeli a képzettebb munkaerő árát. De ez a jelen körülmények között nem feltétlenül igaz, hiszen a gazdaságban olyan mértékű pénzhiány van, hogy mindenki ott spórol, ahol tud, a vásárlók tehát nem honorálnák, ha valamelyik piaci szereplő elöljárna a jobb kiszolgálásban, de elkérné az árát. Marad tehát az a megoldás, hogy nem kéri el az árát. Ehhez képest viszont kétséges, hogy felvállalja-e a pluszmunkaerő miatt megemelkedett közterheket.

Sorban álláskor ezért az a gondolat fordul meg időnként a fejemben, hogy ha a foglalkoztatás kisebb közterhekkel járna, akkor a cégek is rugalmasabban alkalmazkodnának a piaci helyzet diktálta változó munkaerőszükségletekhez.

S hogy a közterheknek van is némi szerepük a kormányzati elképzelésben, azt alátámasztja az a tény, hogy a Magyar Idők tudósítása is erre utal: eszerint

a kormány változatlanul arra törekszik, hogy a napi fogyasztási cikkeket árusító vállalatok piaci részesedésükkel arányosan vállaljanak szerepet a magyarországi közteherviselésben, és a vasárnapi pihenőnappal megspórolt bérpótlékok, a nagyobb forgalomból eredő bevételek és a kisebb fizetendő adó miatti többletösszegeket ne elsősorban a belső tartalékaik vagy nyereségük növelésére, hanem a magyar alkalmazottak bérfejlesztésére fordítsák.

Kristálytiszta logika, bár bizonyos mértékig arra enged következtetni, hogy a Soros-féle huhogóknak van némi igazuk. E mondat szerint ugyanis a cél nem más, mint a közteherviselésből való részesedés növelése, de nem adótörvényekkel, hanem olyan magatartás kikényszerítésével, amelyet egyébként a szabályozás alanyai (valószínűleg éppen a már eleve magas közterhek miatt) saját üzleti megfontolásaik alapján nem követtek volna.

Meg cél az is, hogy a vasárnapi zárvatartás tényleg fájjon már a multiknak egy kicsit, mert ez elsőre nem jött össze. És cél az is, hogy ha van többletjövedelem, akkor azt a cég nehogy már felhalmozza, és beruházásokra, netán osztalékra fordítsa, hanem dolgozói béremelésre. De ne azért, mert a cég maga is felismerte, hogy ha nem emel bért, akkor a dolgozók külföldre mennek, hanem azért, mert az állam megmondta. Mert az állam jobban tudja.

Kristálytiszta logika. Kristálytiszta bolsevik logika, amelyet aztán az államosítás követett.

(Fotó: hvg.hu)