barbarians are coming
from the east.
they’ll come out of nowhere,
they’ll enter your state,
the nation of losers,
the tribe full of hate
(Laibach: Now You Will Pay)

 

Cáfolta, hogy műveleti területté nyilvánította volna a bicskei állomás peronját a rendőrség, miután sikerült oda gépeltéríteni azokat a szíreket, akik azt hitték, átengedik őket végre Merkellandbe. Érthető. A bármilyen elnevezésű bicskei és győri “művelet”, a menekültek leszállítása a vonatról természetesen hazugság volt és átverés, ahogy szinte minden, amit ezekben a hónapokban menekültügyben a kormány részéről látunk.

Hazugság, mert semmilyen jelentős, átgondolt “művelet” nem zajlott a bicskei peronon, azon kívül, hogy lefárasszák az amúgy is amortizálódott menekülteket. Átverés, mert nem erről volt szó, a rendőrök a Keletiben még azt mondták nekik, mehetnek végre a németekhez. Ahogy hazugság, hogy a MÁV hagyja megvenni a drága vonatjegyeiket, pedig tudja, hogy az utazáshoz érvényes papírok is kellenének; és átverés, hogy csak nagyon nehezen, 30 napos átfutással térítik vissza esetleg a menekültek pénzét.

Hazugság volt azzal az ideológiával felhúzni a déli határkerítést, hogy az majd jól távol tartja a rohadt migránsját, hiszen mint a bécsi magyar nagykövet is kikotyogta, csak arra kellett a “gyoda”, hogy a legális átkelőkhöz tereljék őket. Vagy itt van Pröhle Gergely: “A kerítéssel nem a menekülteket akartuk elijeszteni.” Ezt érdemes lenne elmondani a pengéktől megsebzett nőknek, gyerekeknek.

Hazugság volt Orbán Viktor azon bejelentése, hogy a debreceni és az összes menekülttábort be kell zárni, hiszen a tranzitállomás is lényegében az, plusz Áder János is pont azzal állt elő, hogy uniós forrásokból finanszírozzák új menekülttáborok létesítését.

Hazugság volt a menekült- és terrorizmusügyi “nemzeti konzultáció” egymilliárdért, hiszen előre tudták, mit fognak dönteni, és a kérdéseket is úgy fogalmazták meg.

Hazugság volt a xenofób, tegeződő óriásplakát-kampány 300 millióért, hiszen a) nem bevándorlókról van szó, hanem menekültekről, akik b) ha akarnák sem vehetnék el senkinek a munkáját, hiszen ezt hatályos törvény tiltja, c) nem mástól, mint a miniszterelnöktől tudtuk most meg, hogy “a migránsok közül senki sem akar Magyarországon maradni, mindenki tovább akar menni.” Hát, nem csoda.

Keleti-hvg

A magyar kormány már az év elején hiszterizálta a közvéleményt menekültügyben, amikor néhány hétig fiatal koszovói családok jöttek, nem bevándorolni, hanem kétségkívül gazdasági okokból, Nyugat felé. Rogán Antal a Keleti pu. peronján aggódott látványosan, közölte, hogy “azonnal őrizetbe kell venni és haladéktalanul vissza kell küldeni őket a hazájukba.” Aztán elmaradoztak a koszovóiak, és jöttek ezek. Akikről nem lehet emberi módon beszélni, csak per hordák, áradat, vírushordozó megélhetési veszélyforrás tárgyaljuk őket.

A nemzeti helyzet azóta csak fokozódott, és kiderült, hogy a rendpárti kormány, amely közben – nagyon helyesen – elkötelezte magát az IS elleni harcban, egy dologra képtelen: a rendtartásra. Ez egyenes következménye annak, hogy a saját fejében sem képes rendet tartani, zavaros és ellentmondásos érvek tömegét hajtogatja. Egyetlen értelmes, átgondolt tettet, ésszerű reakciót nem láttunk a részéről, miközben a Helsinki Bizottság teljes joggal emlékeztet arra: “Miért mond csődöt a magyar állam attól, amit a Sziget Fesztivál simán kezel?”

Ez elég fontos tanulsága a menekültválság magyar állami kezelésének: nem véletlenül végállomás a Keleti pu. (illetve most már Bicske) a legtöbb menekült számára. A magyar állam, amely a fővárossal együtt eddig egy fél liter ásványvizet sem volt képes átnyújtani a szerencsétleneknek, képtelen kezelni a helyzetet. Privát szereplők és civilek már rég sokkal hatékonyabban – és emberségesebben – találtak volna megoldást. Ha nem is feltétlenül politikait.

Hogy Európát védeni kell a radikális iszlámtól? Az természetes. Hogy IS által átdobott terroristák is lehetnek a mostani menekültek között? Simán lehet. Ez azonban nemzetbiztonsági kérdés, és aggódnunk akkor kell, ha a nemzetbiztonság terén nincs normális együttműködés Európában (ez valóban állami feladat).

Egy biztos: háború elől menekülni, migrálni alapvető emberi jog. Az 1951-es, a tiltott határátlépést egyébként nem büntető Genfi Egyezmény alapján háborús menekülteket be kell fogadni, és ezt írja elő EU-tagállamok számára a 2007-es Lisszaboni Szerződés is. Aki az IS terrorja és a szír állami terror elől menekülő embereket államilag kriminalizálja, vegzálja, megalázza és átveri, az óriási szolgálatot tesz az IS-nek.

(Fotó: hvg.hu)