Emlékezzünk meg egy pillanatra arról, hogy tavaly ősszel, az internetadó témával hogy megbicsaklott a Fidesz addig gördülékeny és lehengerlő kommunikációs gépezete. Hirtelen mindent elbénáztak, hibát hibára halmoztak, mintha a szabadságra ment profik helyébe amatőrök léptek volna. Azt most hagyjuk, hogy ebből a tehetetlen ellenzék semmit nem tudott profitálni.

Tavaszra viszont már a kétségbeesés jelei mutatkoztak. Jöttek sorra a világon mindenütt kormányokat elsöprő brókerbotrányok, és ha ma ezek lennének a média témái, akkor nagy bajban lenne a fideszpártállam. A kétségbeesés jele a halálbüntetés előrángatása volt.

Képzeletben láttam, ahogy a Fidesz kommunikációs főguruja körbenéz a napok óta ülésező brainstormingon, ahol mindenki csak a fejét vakarja, vagy a ceruzáját rágja, majd megszólal: „Ha nincs senkinek semmi ötlete, akkor bedobjuk a halálbüntetést”.

Erről a témáról mindenki tudhatta előre, hogy semmi értelme, mert nagyon erős nemzetközi szerződésekkel van aládúcolva, de hetekig mégis csak erről beszélt mindenki, még Európában is, és GFG óta tudjuk, hogy a politika nem más, mint a pillanat uralásának művészete. Ha nincs más, akkor egy pár hetes pillanat is megteszi.

De aztán a szorult helyzetben megérkezett a „felmentő sereg”, mint a Kőszívű ember fiaiban a Baradlay huszárok, ez pedig nem volt más, mint a bevándorlás.

A bevándorlással megfogták az isten lábát. Miért? Mert ez nem egy kitalált tématerelő műprobléma, hanem valódi gond, és remekül meg lehet lovagolni, nem úgy, mint a halálbüntetés döglött lovát, aminek a sarkantyúzását gyorsan abba kellett hagyni. Az ellenzék nem érzékelte, hogy idén tavaszra a migráció korábbi szintje – amit Európa sem tudott normálisan kezelni – sokszorosára ugrott, és a mennyiségi változás minőségi változást okozott. A migráció átcsapott invázióba.

kerítés-hvg

A Fidesz kapott a lehetőségen, egy kalap alá vette a menekültügyet, a bevándorlást és a terrorveszélyt, és az egészet kinevezte aktuális főellenségnek. Az ellenzék pedig, a zsigerileg összeállt szekértábor zenekara (képzavar) azóta Orbán kottájából játszik: Ha Orbánnak nem jó a bevándorlás, akkor nekünk ugyanúgy egy kalap alatt, gondolkodás nélkül jó.

Ezzel lesre is futott az ellenzék, amely teljesen megfeledkezett arról, hogy a bevándorlás nem jó vagy rossz, hanem vannak és voltak hasznos és káros migrációk.

Nagyon hasznos migráció volt, amikor Mechwart Andrások, Weiss Manfrédok és német mesteremberek vándoroltak be, beindítva az ipari és polgári fejlődést. Az Egyesült Államok 1886 és 1924 között közel 14 millió migránst fogadott be, integrált sikeresen egy nemzetté, és vált gazdasági világhatalommá – de nem olyan nehéz felismerni, hogy milyen feltételek fennállása esetén lesz sikeres vagy kudarcos egy adott migráció. Ugyanez az Amerika az elmúlt években kerítést épített a mexikói határra, mert már nem állnak fenn azok a feltételek, amelyek mellett képesek voltak képzetlen emberek millióinak munkát adni és integrálni.

A kerítésüggyel szintén öngólt rúg az ellenzék. Lehet poénkodni, hogy mennyire felesleges (őrizetlenül és rosszul megcsinálva az), de nem hiszem, hogy a schengeni szerződésben lenne olyan opció, hogy a schengeni határokon nyugodtan ki-be mászkálhat bárki illegálisan. És hát vannak helyek (pl. Izrael), ahol a kerítések elég jól ellátják a funkciójukat. Az ellenzéknek inkább arra kellene figyelni, hogy ha már kerítés, akkor legyen valóban az, és nem csak egy újabb közpénzlehúzó projekt.

Lássuk be, nem Mechwart Andrások, Weiss Manfrédok, de még csak nem is orvosok, ápolók és nem CNC esztergályosok árasztják el Európát, hanem képzetlen és versenyképtelen tömegek. Ha vannak is köztük használható szakmával rendelkezők, azok sem Magyarországon akarnak gyökeret verni, hanem tőlünk nyugatabbra. Nem csoda, hisz a mi ambiciózusabb fiataljaink is menekülnek az unortodox új feudalizmus elől.

Nem csak nekünk van bajunk a saját, piacképes képzettséggel nem rendelkező tömegeinkkel, hanem igazából Nyugat-Európának is (munkanélküliség). Ezért a hasonló „képességű” tömegek bevándorlásából nem sok pozitív dolog várható. Aztán ha ezeket elkezdik visszaexportálni hozzánk, Dublin II alapján, akkor abból nem lesz sok haszon.

Erre mondják, hogy majd tanulnak és versenyképessé kell képezni őket. Nos, ha ez nem sikerült a második, harmadik, negyedik generációs bevándorlók jó részével, akkor hogyan sikerülhetne, a friss, európai kultúrát nem szagolt, de azt mélyen megvető muszlim áradattal? Egyre több európai politikus látja be, hogy a korábban jónak gondolt multikulti modell megbukott, de arról még mindig nem beszél senki, hogy ez igazából nem a lengyel, magyar stb. bevándorló kezelhetetlenségét, hanem az integrálhatatlan muszlim tömegeket jelenti.

Miért van az, hogy az iszlám okozta humanitárius katasztrófáért a Nyugat vakarja a fejét és nem a kőgazdag muszlim országok? Miért Európának kell szolidárisnak lenni velük? Miért ide menekülnek a muszlimok az iszlám elől?

Könnyű belátni, hogy a bevándorlás közvetlenül minket nem fenyeget, lévén nagyon nem vagyunk célország, de azt sem nehéz belátni, hogy ha a Nyugat belerokkan az iszlám nevű humanitárius katasztrófába, akkor abba mi is belerokkanunk, akkor is, ha nem lesz nálunk egy bevándorló sem.

Amikor Huntington a civilizációk összecsapásáról írt, vagy elhitte valaki vagy nem, de az biztos, hogy senki nem félt tőle. Ugyanis ha a Nyugatnak össze kell csapni az iszlám világgal, hát akkor összecsapunk, gondolták. A fegyvereinkkel úgysem tudják felvenni a versenyt, ami van nekik, az is tőlünk van, ergo lefutott meccs. Igen ám, de a muszlimok sem hülyék nekimenni a Nyugat erős bástyáinak, inkább megkeresték a gyenge pontokat és azokon hatolnak be. Az Iszlám Állam már explicit Európa elfoglalásáról beszél.

Európa gyenge pontjai pedig: a naivitás, az ostobaság, a hiszékenység. Lehet választani. A civilizációk összecsapása pedig javában zajlik, és egyelőre nem állunk jól.

(Fotó: hvg.hu)