Tisztelt Választók, kedves Barátaim!

Hétfőn a magyar Parlament a budapesti olimpia megszervezéséről szavaz. A kormánypártok, mint mindig, most is önkényesen írtak egy törvényjavaslatot egy olyan ügyben, amely simán lehetne össznemzeti vállalás, és a különböző értékrendű magyar emberek közös ügye.

Én a magam részéről annak keresését, hogy mi tarthat össze minket magyarokat olyan ügyekben, amelyek a gyermekeinknek sem okoznak károkat, továbbra is a legfontosabb politikai célnak tartom. Ráadásul az olimpia Magyarországot a nemzetközi vérkeringésben tartja, idejön hozzánk az egész világ. Az olimpia nem falat emel, hanem kinyitja a határokat óriási turisztikai és reklámbevételt produkálva, megismertetve a világot az egyik legszebb fővárossal és hazánkkal.

A 2024-es olimpiai pályázat gazdasági koncepciója továbbra is támogatható: a NOB új feltételrendszerében egy ilyen beruházás megfelelő körültekintéssel és alapossággal gazdaságosan és nyereségesen is lebonyolítható, forrást teremthet az infrastruktúra fejlesztéséhez, hozzájárulhat a gazdasági növekedéshez és a munkahelyteremtéshez akár oly módon is, hogy az a leszakadó rétegek munkába állásában is segítséget nyújthat.

Összefoglalva tehát: egy olimpia megrendezése egyszerre nemzeti büszkeség és erős nemzetközi kapcsolatrendszert teremt, de nagyberuházásként sem rombolja gyermekeink jövőjét.

Tisztelt Választók, Kedves Barátaim!

Én, Kész Zoltán független országgyűlési képviselő meg fogom hétfőn szavazni az Országgyűlésben az erről szóló javaslatot az alábbi észrevételekkel:

1. Egy budapesti olimpia lebonyolítása csak akkor lehet eredményes és érheti el a közös nemzetgazdasági célokat, ha a pályázás és a beruházás a közéletet jelenleg ellepő korrupciótól mentesíteni tudja magát.

Felesleges álnaívnak lenni, a mai viszonyok között egy pályázatnak Magyarországon ez a legnagyobb és legfenyegetőbb kockázata. A korrupció teszi tönkre országunkat, szegényekké a magyarokat. Ebben ráadásul az országgyűlési határozati javaslat sem ad garanciákat, reményeket sem táplál. A jelenlegi kormányzati működés mellett pedig egy ilyen óriási beruházási folyamat a korrupció és a gazdasági bűncselekmények melegágya lehetne.

Ötkarikás parkunk már van Budapesten (fotó: MTI)

Ötkarikás parkunk már van Budapesten (fotó: MTI)

Csakhogy hiszünk abban, hogy az elkövetkező években megfelelő közéleti és politikai aktivitással ezek a viszonyok jelentősen megtisztíthatóak, a hazai politikai erőviszonyok változtathatóak olyan mértékben, hogy mire egy esetleges pályázati nyertességünk eredményeképp egy olimpia megrendezésre jogosultakká válhatnánk, lényegesen jobban és felelősebben gazdálkodó állam és kormány végezhetné el a feladatokat.

Nem lehetünk elfogadóak a hazai elviselhetetlen korrupciós viszonyokkal szemben, márpedig egy olimpiai pályázat ilyen indokokkal történő elutasítása a korrupció tényének elfogadását jelentené. Ehelyett hinnünk kell abban és küzdenünk kell azért, hogy a közélet megfelelő politikai támogatottsággal egyre inkább megtisztítható lesz és mire az ország egy olimpia rendezésének jogához juthat, addigra felkészül arra is, hogy azt átlátható módon valósítsa meg.

2. Tisztában vagyok vele, hogy egy olimpia megrendezésének pénzügyi eredménye bizonytalan és rengeteget kell dolgozni azon, hogy az az állam és a gazdaság számára is nyereséget hozzon. De tudom azt is, hogy ez lehetséges.

Viszont komoly fenntartásokkal kell kezeljük és egyben feleslegesen demagógnak tartanunk az olyan kitételeket, amelyek ezt a nyereséget biztosként tüntetik fel és már előre rendelkeznek annak elköltéséről. Képtelenség jelen pillanatban még meg sem keresett pénzforrások elköltéséről rendelkezni és felesleges populizmus azt elhitetni, hogy már létezik az a jelentős pénzösszeg, ami 10 év múlva majd akár az egészségügyre fordítható.

Ráadásul az egészségügy finanszírozásának rendbetétele nem tűr halasztást, különösen nem várhat 10 évet. A határozati szöveg ezen pontja sajnálatos módon rontja a kezdeményezés hitelességét és feleslegesen teszi a politikai propaganda áldozatává az olimpia ügyét.

Az ügy fontossága azonban azt diktálja, hogy a kezdeményezést ettől függetlenül támogassuk és közben azon igyekezzünk, hogy mire azzal kapcsolatban érdemi feladatok merülhetnek fel, Magyarországnak már egy felelős és egy ilyen nagyságú munka megszervezésére és lebonyolítására is alkalmas kormánya legyen.

 

A Szabad Piac Alapítványnak, illetve a Kapitalizmus blognak természetesen nincs “hivatalos” álláspontja a budapesti olimpiáról. Teljesen legitimnek tartjuk az azzal kapcsolatos aggályokat, és ha szerzőink, ill. kapitalizmus-barát olvasóink közül bárki ellenvéleményt akarna megfogalmazni, azt is nagyon szívesen közöljük.