Még pár óra, pár nap, és kiderül, hogy a görög kormány vállalja-e az EU és a hitelezők által várt óvatos reformokat. Vagy legalább megígéri, hogy vállalni fogja. Ha igen, nyitva maradnak a csapok, amelyeken át a nagyobb teljesítményű népek pénze Görögországba csordogál. Viszont Varufakisz pénzügyminiszter állást kereshet magának valamelyik másodvonalbeli, vagy akár neves amerikai egyetemen, ahol többnyire tárt karokkal várják a leftist mindset celebjeit.

Ha nem vállalja, akkor a Sziriza betartotta „a megszorításoknak vége” választási ígéretét és néhány hétig-hónapig még hatalmon maradhat. Görögország kilép az eurózónából és megindulnak a nemzeti valutát nyomtató gépek. A drachma főnixként születik újjá a görög pénzügyi rendszer hamvaiból, és szárnyra kel.

Majd lezuhan, mint a kő.

Mivelhogy a görög gazdaság negatív teljesítménye fedezeteként, amelyet mindeddig a nemzetközi tartozásállomány növekedése finanszírozott, nem marad más, mint a pénzkibocsátás. Nyomtatva, vagy a monetáris autonómiáját visszanyerő görög jegybank kéményeibe felírva, mindegy. A várható leértékelődés bizonyára nagyobb, mint a görög barátaink folyó bevételei és kiadásai közötti újratermelődő különbözet, hiszen tovább növeli a (bel- és külföldi) tőke menekülése és a negatív várakozás. Hiperinflációs versenyfutás, amelynek hatásához képest eltörpül a görög munkajövedelmek és nyugdíjak eddigi csökkenése.

Görög-EU-hvg

Az EU és a hitelezők még most, az utolsó pillanatban is készek nagyon messzire menni. Senkinek sem hiányzik egy újabb válsággóc a Balkánon; újabb, teljes jogú uniós polgárokból álló (!) bevándorló-áradat; a görögországi befektetésék leértékelésének és leírásának kényszere. Plusz egy ragadós példa, amely megrengetheti a sikerbe forduló ír, portugál, spanyol konszolidációt.

A Sziriza ezekre a kényszerekre számítva tett felelőtlen ígéreteket választóinak, olyan ígéreteket, amelyeket nem önmagának és választóinak, hanem az EU adófizetőinek és a hitelezőknek kellene teljesíteniük. Most nekiment a falnak, ahol követelései már teljesíthetetlenek.

Görögország megtalálta a rossz gazdaságpolitikájával tökéletesen harmonizáló rossz politikát. Sok ez így együtt.

A Sziriza bukik, vagy ezért, vagy azért. Mi jön utána? Nyugat-balkáni rutinom azt súgja, hogy balos nacionalisták helyett jobboldali nacionalisták. Ugyanazzal az agendával. De a görögöknek, a Balkán déli végein, talán több eszük lesz.

(Fotó: hvg.hu)