A kormány saját magát igyekszik túllicitálni a szélsőjobbos szavazók megszerzésében. A katasztrofális plakátkampány még le sem ülepedett, mikor előjöttek legújabb ötletükkel, a magyar nagyfal megépítésével, mely 175 kilométeren lezárná a szerb-magyar határt. Illetve dehogyis zárná le, csak egy szimbolikus vasfüggönyt képezne a két ország között, mely a gyakorlatban az égvilágon semmire sem jó.

Csak 2015-ben megközelítőleg 50.300 illegális határátlépő jött Magyarországra az úgynevezett Nyugat-balkáni útvonalon keresztül, a Frontex kutatása szerint. 2014-ben, egész évben ez a szám 43.360 volt. Tehát nyilvánvalóan egyre növekvő igény volt korábban a békés, “csak” éppen gazdaságilag süllyedő Koszovó, mostanában meg inkább Szíria és Afganisztán háborúk és terror sújtotta polgáraiban arra, hogy élhetőbb helyre menjenek. Félreértés ne essék, ez a hely nem Magyarország, viszont a fejlettebb országokba hazánkon keresztül vezet az út. És ezt egy kerítés nem fogja megakadályozni.

A kerítést meg lehet mászni, át lehet vágni, át lehet ásni alatta, és meg lehet kerülni. A kerítés rengeteg pénzbe kerül, és a legtöbb áttörési kísérlet kárt tenne benne, vagyis folyamatosan a javítására és karbantartására kéne költeni. Ezeket leszámítva a kerítés mit sem ér, ha nincs állandó emberi felügyelet mind a 175 kilométeren.

szögesdrót-wiki

Pontosan az fog történni, mint az amerikai-mexikói határon épített kerítés esetében. A bevándorlók vígan átmennek rajta, mert nincs senki, aki megakadályozná őket. Azonban még ha folyamatos felügyelet alatt állna is az egész határszakasz, akkor sem lehet semmit tenni az ellen, ha valaki menedékjogot kér, mivel akkor az ügyét köteles a hatóság megvizsgálni.

A félelem, hogy a bevándorlók elveszik a magyarok munkáját, alaptalan, nem akarnak ők a hazánkban dolgozni, mint ahogy rengeteg honfitársunk sem. A munkát nem az államnak kell megteremtenie, hanem a piacnak. Ha az állam lehetőséget adna a szabad piacnak, akkor a bevándorlók nemhogy elvennék mások munkáját, hanem munkát teremtenének. Ők is szeretnének szolgáltatásokat igénybe venni, lakni valahol, boltba járni, telefonálni, ami mind-mind új munkalehetőségeket jelentene.

A terrorizmus-veszély pedig teljesen nonszensz. Az utóbbi idők terrorcselekményeit másod-, harmadgenerációs állampolgárok, és nem illegális bevándorlók követték el. A helyzet az, hogy aki ellenséges szándékkal be akarna jutni egy országba, az így is, úgy is meg fogja tenni, és valószínűleg legális papírokkal tenné azt, hogy ne akadjon fent egy határellenőrzésnél.

A háborúk, terror, éhínség okozta illegális bevándorlás természetesen komoly, egész Európát érintő probléma, de az állam generálhat még nagyobb gondot is belőle: ha automatikusan ellenségként kezeli az országba érkezőket. Ha nem engedi dolgozni a bevándorlókat, akkor adófizetői pénzből vagyunk kénytelenek eltartani őket. Ha bezárja őket börtönszerű táborokba, akkor esély sincs arra, hogy integrálódjanak. Az integrációs kísérleteknél tűnik csak fel igazán, hogy ki az, aki nem tud beilleszkedni a kultúránkba, ki az aki kívül esik a kölcsönös tolerancia határain. Az integráció lenne az egyetlen út afelé, hogy mindenki boldogan, békében és szabadon élhessen egymás mellett.

(Fotó: wikimedia)