Miért vállalta be Orbán Viktor, hogy az ő utasítására vette ki a külügy a pénzét a Quaestor-ból, órákkal azelőtt, hogy a brókercég becsődölt volna? Miért vállalta be ezzel azt is, hogy meghazudtolja a külügy korábbi magyarázkodását, mely szerint ők a piac folyamait figyelték, és így jutottak arra, hogy aznap sürgősen ki kell venni onnan az államkötvényeket?

Ha ők ezt így tudták, miért nem szóltak másoknak, a keményen dolgozó kisbefektetőknek?

Közlésével szöges ellentétben miért nem jelentette be valójában az öncsődjét a Quaestor?

Mikor mond le Szijjártó Péter, aki az elmúlt években teljesen érthetetlen előnyökhöz juttatta Tarsoly Csaba cégeit (pl. moszkvai magyar vízumközpont üzemeltetése), és aki nélkül elképzelhetetlen a külügyi tárca minimum kétséges magatartása?

Hogy lehet már egy céget úgy nevezni, hogy Hrurira?

Ha elfogadjuk, hogy bennfentes kereskedelem történt, ami nemcsak büntetendő, de etikailag is kétséges (bár vannak szabadpiaci közgazdászok, akik találtak mellette érveket), hogyan lehetséges egyáltalán az, hogy egy költségvetési pénzből gazdálkodó szervezet (a külügyminisztérium) nem az Államkincstárnál, hanem egy kockázatos brókercégnél tartotta az alá tartozó Magyar Nemzeti Kereskedőház pénzét, bóvlikötvényben?

És hogyhogy még ők tetszeleghetnek a felelős közpénzfelhasználó szerepében (a külügy, közleménye szerint, “a legbiztonságosabb formában tartotta az adófizetők pénzét”)?

Szijjártó Péter, Jelena Cvetkova, a moszkvai magyar vízumközpont vezetője és Tarsoly Csaba, a Quaestor Csoport elnök-vezérigazgatója s vízumközpont megnyitóján, 2014 (fotó: MTI)

Szijjártó Péter, Jelena Cvetkova, a moszkvai magyar vízumközpont vezetője és Tarsoly Csaba, a Quaestor Csoport elnök-vezérigazgatója a vízumközpont megnyitóján, 2014 (fotó: MTI)

Bokros Lajos polgártársunk kérdezi ezzel kapcsolatban: “egyáltalán honnan van a külügynek befektethető pénze? Hát a külügy nem része a kincstári rendszernek, ahol pénz csak akkor mozog, ha az államháztartási rendszeren kívülre kell fizetni?”

Mikor mond le Szijjártó Péter?

Miért volt Tarsoly Csaba annyira biztos abban, hogy ha bemegy Szijjártó Péter barátjához, akkor az majd megsegíti őt?

Hogyan talált rá Tarsoly Csaba a nyolc általánost végzett tápiósági illetőségű, gyilkossági kísérletért elítélt volt közmunkásra, a jelenleg állítólag A6-ossal furikázó Orgován Bélára? Milyen szakmai kritériumok alapján lett ő a cég vezérigazgatója?

És volt-e Tarsoly úr szakorvosnál az után az amnéziás roham után, ami miatt kénytelen volt közölni: “nem volt tisztában az új vezérigazgató személyével”?

Egyébként Orgován Béla tisztában volt azzal, hogy ő a vezérigazgató?

Milyen referenciák alapján és pontosan ki a Quaestor “reorganizációs tanácsadója”, és mi is bármikor lízingelhetünk-e általa strómant féllegális, ill. offshore cégünknek?

Mikor mond le Szijjártó Péter?

Mikor hallgatja ki végre a rendőrség nevezett Tarsoly Csabát? (UPDATE: a rendőrség azóta előállította őt is és a cég két másik vezetőjét is)

Összefügg-e ezzel az üggyel, hogy egy nappal a Quaestor végül be nem jelentett öncsődje előtt elhunyt a külügy beruházási főosztályvezetőe, Szilágyi András, aki hírek szerint öngyilkos lett?

Azt már kérdeztük, hogy mikor mond le Szijjártó Péter? Ja, igen, jó. Akkor mi a helyzet a miniszterelnökkel? Hm?

+ 1 kérdés, nem Quaestor, hanem Buda Cash, de ha már fentebb pedzegettük az orosz szálat: hogyan lehetséges az, hogy “1200 titkosszolgálati dolgozó megtakarítása is bent volt egy egészségpénztáron keresztül a Buda-Cashben”?

UPDATE: a külügyminiszter azóta sem mondott le, amiért a minisztérium az utolsó piilanatig segítette a Quaestor-t.