Putyin ugyan végül lemondott a Déli Áramlat megvalósításáról, Magyarország így “további lehetőségek” után kénytelen kutatni, de azért van itt egy érdekesség: G. Fodor Gábor (Századvég) a Napi Gazdaságban épp aznap felfejteni vélte, hogy a NAV vezetők és egyéb celebritások Amerikából való kitiltása mögött nem más, mint az Egyesült Államok gazdasági és geopolitikai nyomulása áll.

Az utóbbi időben a politikai pofonok völgyébe került miniszterelnökünk is gyakran hangoztatja, hogy ő bizony csak a nemzeti érdekeket védi, és legfőbb dolga folyton megmenteni minket valami külföldi ármánytól.

Vegyük hát sorra, mi is gázügyi nemzeti érdekünk!

Az megvan, hogy a monopolhelyzet nem jó? Főleg akkor nem jó, ha mi vagyunk kiszolgáltatva a monopóliumnak.

Az megvan, hogy ha Oroszország=Gazprom van monopolhelyzetben nálunk, akkor az sem jó?

Az megvan, hogy ennek a monopolhelyzetnek a felszámolása nemzeti érdek? Ennek a helyzetnek a fenntartás mellett szólni… mi is?

Az megvan, hogy az ukránok egyetlen aduja az oroszokkal szembeni gázjátszmában, hogy gáz tranzit ország?

Az megvan, hogy ha délről is (ahogy északról a németek felé) elkerülték volna őket a Déli Áramlattal, akkor teljesen ki lettek volna szolgáltatva az oroszoknak?

Az megvan, hogy ha lenne egy adriai cseppfolyós gázterminálunk, de azon egy csepp gázt sem veszünk, csak ott van, az önmagában jelentősen javítja a tárgyalási pozíciónkat az oroszokkal szemben?

(fotó: hvg.hu)

(fotó: hvg.hu)

Az megvan, ha az INA-t a Gazpromnak adjuk el, akkor ez a lehetőség ugrik és még az eddiginél is jobban ki leszünk szolgáltatva az oroszoknak?

Az megvan, hogy az INA eladása az Gazpromnak nettó hazaárulás?

Az megvan, ha az Adrián keresztül amerikai gázt tudnánk vásárolni, akkor az versenyhelyzetet teremtene az orosz gázzal szemben, egyben nekünk nagyobb gazdasági függetlenséget adna?

Az megvan, hogy monopóliumnak kiszolgáltatva lenni szívás, míg ha versenyeznek értünk az eladók, akkor az egy kényelmes hintaszék helyzet?

Az megvan, hogy nemzeti érdekünk, hogy a gázeladók versenyezzenek értünk?

Az megvan, hogy G. Fodor Gábor az alábbi idézetben nyíltan az orosz érdekeket képviseli a magyar érdekekkel szemben?

“Elsőként befolyása alá kellene vonnia Ukrajnát, hogy a gáz tranzitdíjának manipulálásával ellehetetlenítse a térség Gazprom általi ellátását az ukrán vezetékeken keresztül. Másodszor meg kéne fúrnia a Déli Áramlat gázvezeték tervét, illetve meg kéne akadályozni, hogy a Mol a Gazpromnak adja el az INA-t – ezzel ugyanis nem lenne az esélye a relatíve olcsó cseppfolyós gázt fogadó adriai terminálok megépítésének.”

Az megvan, hogy Amerika gázmonopol-helyzetbe csak akkor kerülhetne, ha Ukrajna ellehetetleníti az orosz gázszállítást?

Az is megvan, hogy ez nem érdeke Ukrajnának, mert akkor elesne a tranzitdíjtól, az amerikai jelenlét pedig lehetetlenné tenné, hogy ezzel vissza tudjon élni?

Az megvan, hogy egy adriai gázterminállal megszűnhetne Ukrajna egyoldalú orosz gázfüggése, mi pedig tranzit ország lehetnénk Ukrajna felé?

Az megvan, hogy tehát (Ellentétben azzal, amit GFG állít) Amerika csak versenyhelyzetbe kerülhet itt a gázpiacon de monopolhelyzetbe nem?

Az megvan, hogy az Egyesült Államok érdekei ebben az ügyben egybeesnek nemzeti érdekeinkkel, az orosz érdekek meg éppen ellenkezőleg?

Az megvan, hogy jobb nekünk nyugathoz tartozni (NATO, EU), mint az orosz medve karmai között?

Az megvan, hogy ebben a cikkben GFG a hazaárulást akarja nekünk eladni nemzeti érdeknek?