Kész Zoltán, a Polgári Platform elnöke Veszprémben szónokolt a Közfelháborodás Napján, nov. 17-én:

 

Kedves barátaim, veszprémiek!

Büszkén nézek körbe, mert látom, hogy mennyien vagyunk. Büszke vagyok, hogy köztetek hallathatom hangomat és így csatlakozhatunk mi is sok ezer honfitársunkhoz, akik az ország különböző részein, velünk együtt veszik kezükbe a sorsuk.

Miért állunk itt? Saját magunkért, a családunkéért, barátainkért és a hazánkért. Engedjetek meg egy személyes megjegyzést: szombaton megszületett a második gyermekem. Én az ő jövőjéért állok itt. Azért állok itt, hogy Petinek, akinek ez a nap élete első hétfője, sok gyönyörű hétfője legyen Veszprémben és Magyarországon az életében. Hogy itt legyenek a hétfői, és nem Berlinben, Londonban vagy valamelyik más, a kormány által elátkozott nyugati fővárosban.

Jut eszembe. Nem furcsálljátok, hogy amíg a kormány a keleti nyitás politikáját hirdeti, addig a kormány tagjai mind nyugatra küldik a gyermekeiket tanulni? Nincs itt valami óriási hazugság? És, persze, mindezek mellett, sorban szüntetik meg a gimnáziumainkat, hogy a mi gyermekeinknek ne jusson hely. Hogy a mi gyermekeink ne lehessenek az ő gyermekeik konkurenciái. Igazságos ez? Hagyjuk ezt? Nem, nem hagyjuk! Nem hagyjuk!

Azt mondja a miniszterelnök, hogy a nemzetközi vállalatok helyett, amelyek tisztességgel befizették az adót, kifizették a munkatársaikat és az alvállalkozóikat, magyar kis- és középvállalkozások ezreit, nos, helyettük a “nemzeti vállalkozóknak” kell jönniük. És, milyen érdekes, nem, hogy minden előnybe jutott vállalkozó valahogy a miniszterelnök barátja és bérletes a Videoton és a Puskás Akadémia nyilvánosságtól elzárt VIP páholyában. Valahogy mindenki fehérvári, vagy kollégiumi szobatárs. Ők az úgynevezett “nemzeti vállalkozók”, akik a te adópénzedből gazdagodnak, akik a te nemzeted nevét veszik a szájukra, a te nemzeted lobogóját terítik magukra, hogy aztán téged lopjanak meg, téged tegyenek szegénnyé, a te vállalkozásaidat nem fizessék ki. Ha hagyjuk, hogy így legyen. De nem, mert mi nem hagyjuk, nem hagyjuk…

Barátaim! Veszprémiek! Budapest nem elég a változáshoz. A változáshoz a vidék is kell. Itt állunk Veszprémben, és üzenjük az országnak: a változás Veszprémben kezdődik el. Amikor kell, akkor a veszprémi utcákon, amikor kell, akkor a veszprémi szavazókörökben. Már most emlékezzünk meg róla: 2015 elején Veszprém szüntetheti meg a minden kontroll nélkül működő kétharmados Parlamentet. Veszprém hamarosan történelmet írhat. Történelmet azonban csak akkor van értelme írni, ha nem lépünk vele vissza. Ha előre lépünk. Ha egy korrupciómentes, egyenlő jogokat biztosító, szabad országot szolgálunk a döntésünkkel.

Nem azért jöttünk el ugyanis ma este, hogy aztán később hazamenjünk, majd a magunkra zárt ajtó mögött morogjunk magányosan tovább. Legyünk igazságosak, az Orbán-kormánynak sokat köszönhetünk. Például azt, hogy megmutatta: csak magunkra számíthatunk. Ha nem állunk fel, nem mondunk nemet erre a kormánypolitikára, akkor despoták fogságába esünk: elnyomnak és elszegényítenek minket. Ezt az Orbán-kormány tanította meg nekünk. Megtanította, hogy az egyetlen ellenszer velük szemben, ha sok ember felemeli a hangját, mert rájön arra, hogy senki más nem emeli fel őérte. Ha ez a sok ember közösen azt mondja: Nem hagyjuk! – akkor megállítható mindenféle veszedelem.

Azért vagyunk itt mindannyian, mert végre eljött az a pillanat, amikor egyszerre cselekszik sok tízezer ember ebben az országban. Végre nyíltan, bátran és határozottan és egyszerre sokan mondjuk ki mi magyarok belföldön és külföldön egyaránt azt, amit eddig fejünket lehajtva csak csendben tűrtünk és magunkba fojtottunk. Csöndben voltunk, némán tűrtük és végignéztük, ahogy a kormány szétveri az ország jogrendjét, befolyása alá hajtja az Alkotmánybíróságot, elüldözi a dolgozni vágyó fiatalokat, a Matolcsy féle unortodox módszerekkel nyírja ki a piacgazdaságot. Tűrtük, hogy ellopják a magánnyugdíj vagyonunkat, hogy milliárdokért stadionokat építsenek közpénzből, miközben az ország csak mélyszegénységbe süllyed, a semmibe robog a lejtőn.

A Közfelháborodás Napja Veszprémben (fotó: MTI)

A Közfelháborodás Napja Veszprémben (fotó: MTI)

Tűrtük, mert egy ideig nem értettük. Úgy jártunk a kormányunkkal eleinte, mint a NAV elnöke az amerikai ügyvivővel: nem értettük mit mond. Tolmácsot kértünk. Mi azonban tolmács nélkül is megértettük idővel, mert nem kellett a tolmács. Az Orbán-kormány azt csinálja, amiről szemérmetlenül beszél. Keletre sodorja az országot és illiberális államot akar, amely így együtt egyet jelent a demokrácia megszüntetésével. Mindezek mellett államosítani akar mindent, amiben azonnali pénz van, ami pénz hazavihető. Ilyen ország lettünk 2014-re. Ha hagyjuk. Hagyjuk?

Itt az idő, most már nem tűrünk tovább. Azért vagyunk itt, és azért tüntetnek szerte az országban és külföldön is honfitársaink, mert eljutottunk arra a pontra, amikor már nem tűrhetünk tovább! Nem hagyjuk, hogy felszámolják függetlenségünket, hogy végleg igába hajtsanak!

Az élet minden területén Orbán Viktor és csapata akarja megmondani a tutit. Támadnak mindent és mindenkit, amiben és akiben ellenséget látnak. Ránk telepedtek az élet minden területén. Támadják az internetet, mert rájöttek, hogy azt még ők sem tudják totálisan uralni. Támadják a gimnáziumokat, mert nem érdekük, hogy gondolkodó ifjak kerüljenek ki az iskolákból. Meg akarják mondani, mikor menjetek bevásárolni, milyen iskolába járassátok a gyerekeiteket. És hol fognak majd megállni?

Emlékeztek? Volt már egy ilyen rendszer. Pont az, ami miatt ’89-ben egyszer már az utcára vonultunk. Olyan, amit akkor leváltottunk egy Orbán Viktor nevű egyetemistával. Most Orbán Viktort kell leváltanunk! Le kell váltanunk, mert Orbánnal az élen visszajöttek azok, akik elveszik a szabadságunkat, újra rátelepszenek a mindennapjainkra. Ha hagyjuk….

Orbán Viktor az oszd meg és uralkodj elvét alkalmazza. Árkot ásott, közösségeket vert szét, barátságok szakadtak meg, mert az emberek már nem mernek beszélgetni sem. Támadást indítottak a civil szervezetek ellen, s közben létrehozták az állami Civil Összefogás Fórumot. Ugye milyen egyszerű recept? Még a civilek is a kormány mellett békemenetelnek, büszkén nyalnak talpat, teljes nyugalommal hazudnak, s sokszor a saját gazdájuk sem veszi őket komolyan. Ez lenne a civil kurázsi? Nem. Nem ők az igazi civilek, hanem mi mindannyian, akik egy jobb jövőt szeretnénk.

Az elmúlt években szinte teljesen megszállták a sajtót. Ebben főleg vidéken voltak sikeresek, hisz mi is látjuk itt Veszprémben, hogy milyen színvonaltalan lett az újságírás, megszűnt az oknyomozás, a kenyérféltés miatt csak az jelenhet meg, amit a helyi hatalom jónak lát.

Ebből is elegünk lett mára! Itt az ideje az egyenes beszédnek! Igen, tévedtünk, mert eddig nem nyitottuk ki a szánkat. De most, hogy újra egymásra találtunk és rájöttünk arra, hogy egymás ellen játszanak ki minket miközben totálisan hülyének néznek, végre országszerte az utcára vonultunk. Nem vehetik el tőlünk a szabadságunkat, nem vehetik el tőlünk a magyarságunkat. Attól, hogy az intézményeiket nemzetinek nevezik, még mi is a nemzet része vagyunk! Mi is, akik nem kérünk belőlük! Nem kérünk a korrupt rendszerükből, hivatalnokaikból. Nem adózunk bűnözőknek! Mert nem hagyjuk!

Nem attól magyar valaki, hogy antiszemita írókat olvas, attól pont nem az. Attól magyar, hogy mit érez itt benn a szívében. Én büszke vagyok arra, hogy magyar vagyok, hogy Ady és Radnóti nyelvét beszélem, de nem vagyok büszke arra, hogy Magyarország miniszterelnöke nemkívánatos személy a nyugati demokráciákban, nem vagyok büszke arra, hogy a magyar korrupciótól hangos a világsajtó. Arra sem vagyok büszke, hogy a kormány, a NAV, és a fideszes politikusok folyamatosan hazudnak. Éppen itt az ideje, hogy Orbán Viktor is beismerje ezt és távozzon a hatalomból! Távozzon minden korrupt politikussal együtt! Nem hagyjuk, hogy amikor valaki azt mondja Nyugaton: corruption, az egyet jelentsen azzal, hogy Hungarian. A korrupt és a magyar szó nem ugyanazt jelenti, nem hagyjuk, hogy ez válhasson az új értelmezéssé.

Mi nem erre adtunk felhatalmazást. Ugye emlékeznek, mit mondott a kormány szlogenként? Hogy nem hagynak senkit az út szélén. És igazuk lett. Nem hagynak senkit az út szélén, hanem azt, aki útban van nekik, azt belelökik az út menti árokba. Ezt elkerülendő pedig sokan úgy döntenek, hogy elmennek innen a családot hátrahagyva, vagy azzal együtt, és inkább a hanyatló nyugatot választják az orbáni illiberális állam helyett.

Szeretnénk, hogy visszajöhessen dolgozni Magyarországra a családunk, a gyermekeink, az unokáink! Éppen ezért követeljük, hogy állítsanak fel egy független ügyészséget, amely kivizsgálja a korrupciós ügyeket! Követeljük, hogy legyen vége a kettős beszéd és kettős mérce politikájának! Követeljük, hogy szüntessék meg az iskolák központosítását! Követeljük a paksi szerződés nyilvánosságra hozatalát!

Ha majd este hazamentek a Dózsavárosba, az Egry lakótelepre, a Haszkovóra vagy a Cholnokyra, esetleg a környékbeli településekre, Herendre, Várpalotára és Vámosra, mondjátok el a mai közös tüntetés felemelő élményét barátaitoknak, mert fontos, hogy mindenki átérezze: a normális Magyarország építése Veszprémben elkezdődött! Együtt megcsináljuk! A 3 napos kisfiam számára is vonzóvá tesszük újra ezt a csodálatos országot.

Köszönöm a figyelmeteket.