Jó hír azoknak, akik nemcsak olvasni, de beszélgetni, vitázni is szeretnének a szabadpiaci eszmékről: e hét csütörtökjén, azaz november 6-án 18 h-kor, a Mozsár Kávézóban újraindul a Hayek Klub. A kéthetente, minden második csütörtökre tervezett előadás- és vitasorozatot a Polgári Platform, a Szabad Piac Alapítvány és a Kapitalizmus blog szervezi.

HayekA Hayek Klub – némelyek talán még emlékeznek – az azóta megszűnt Hayek Társaság nagy népszerűségnek örvendő előadás- és vitasorozata volt a 2000-es évek elején. A Parlament Caféban nagyjából kéthetente liberális, libertárius, bal- és jobboldali gondolkodók, politikusok, filozófusok tartottak előadást fontos közéleti kérdésekről (egyéni szabadságról, adórendszerről, Hayekről, Friedmanról és más liberális közgazdászok elméleteiről, oktatási és egészségügyi privatizációról, Ayn Rand gondolatairól, a szabadság hazai esélyeiről, stb.), majd az előadást élénk vita követte.

A rendszerváltás óta nagyon sokan itt ismerkedhettek meg először a klasszikus liberalizmus, a libertarizmus, az objektivista filozófia eszméivel, a verseny, a szabad piac fontosságával.

Akkori társaságunk nem is csak azt tartotta szem előtt, hogy az idehaza sokszor ismeretlen gondolatok minél több emberhez eljussanak (a régóta uralkodó bal- és jobboldali etatizmussal, szociális demagógiával és zöld populizmussal szemben), hanem az is, hogy az egyéni szabadságra fogékony emberek egymást is megismerhessék, közösségeket is formálhassanak. Ez utóbbi reményünk akkor még meghiúsult.

Nagyon reméljük, hogy ezúttal másképp lesz. Az elmúlt időszakban érzékelhetően nőtt az érdeklődés az individualista és szabadpiaci eszmék, a kapitalizmus iránt, nyilván nem függetlenül a Fidesz-kormány tekintélyelvű, arrogáns, szabadság-, demokrácia- és piacellenes országlásától. Létrejöttek az első pártkezdemények (MoMa, PKP), civil és FB-csoportok, honlapok, blogok, az internetadó elleni utcai tüntetések pedig kicsit 1988/89 szellemét, a kompromisszumok nélküli szabadságvágyat idézték fel. Érdemes tehát beszélgetnünk – és lesz is miről.

November 6-án, csütörtökön elsőként “A libertárius gondolat” lesz a témánk: Gere Ádám közgazdász, befektetési bankár és Seres László újságíró beszél egyéni és gazdasági szabadság összefüggéséről, a kapitalizmus morális és gazdasági alapjairól, a libertarizmus és az anarcho-kapitalizmus közti különbségről.

Két hétre rá várhatóan Radó Péter oktatási szakértő lesz a vendégünk, a téma: “Államosított iskolarendszer, államosított gyerekek“, avagy: van-e kiút az oktatás centralizálásából, hogyan védhetjük ki az iskolai indoktrinációt, megoldást jelenthet-e az oktatás privatizációja? A későbbiekben pedig ilyen témákat tervezünk: az egészségügy nyomora; társadalombiztosítás és nyugdíj szabadpiaci szemszögből; Ayn Rand és az objektivizmus; kell-e állam a kultúrához.

Mindenkit szeretettel várunk a Hayek Klubban!