Amennyire reménykeltő volt az internetadó elleni keddi és az azt megelőző vasárnapi tüntetés, annyira okozott csalódást a pénteki “ünneplés”. Ugyanis semmi okunk nincs ünneplésre.

A Kossuth Rádióban a miniszterelnök világossá tette, hogy továbbra is célja az internet kontrollálása. Senkinek ne legyen kétsége: ez az ügy nem az adóról szól. Sokkal inkább – a média és a civilek megrendszabályozása után – a szabad véleménynyilvánítás egyetlen fórumának, az internetnek az ellenőrzését célozza.

Amikor Orbán az internet szabályozásáról (“hogy mit lehet és mit nem”) és az “extraprofit” megadóztatásáról beszél, lényegében azt mondja, az internetet pénzügyi eszközökkel akarja arra kényszeríteni, hogy csak az ő hatalmi érdekeinek elfogadható tartalom juthasson el a felhasználók többségéhez, á la  Kína és Oroszország.

(fotó: hvg.hu)

(fotó: hvg.hu)

Szögezzünk le két pontot.

1) Nincs extraprofit. Olyan természetesen van, hogy egy induló technológia nagy nyereséget termel, de ez arányos azzal a kockázattal, ami egy ismeretlen technológia vagy termék bevezetésével jár.

Képzeljük csak el, mi lett volna, ha a belsőégésű motor, a villamosság, a telefon és egyéb, mai életünket meghatározó technológiákat keletkezésük éveiben, különadókkal sújtják. Ma bizonyára szegényebbek lennénk.

2) Az internet lényege és legfőbb vonzereje a szabályozatlanság. Ez lehet, hogy fenyegetően hangzik Putyin, Lukasenka, Orbán és a többi keleti rablóvezér számára, de éppen ez a szabályozatlanság az, ami biztosíték az emberi szabadság jogok fennmaradására és kiteljesedésére. (És tényleg van valaki, aki a szabályozást Deutsch Tamással és Orbán Viktorral akarja megbeszélni, nemzeti konzultáció keretében?)

A tüntetéssorozat legfontosabb jelszava az “Orbán takarodj!” volt.

Az elmúlt napokban a tömeg nem csak az internetadó miatt tiltakozott. Benne volt abban az elmúlt négy év összes keserve, a nyugdíj-megtakarítások elzabrálásától kezdve a putyinizálódáson át az állami korrupcióig minden, ami ezt a minősíthetetlen maffiauralkodást jellemezte. Óriási hiba volt kicsit táncolni, majd hazamenni egy olyan ember homályos (inkább aggasztó, mint komoly elkötelezettséget jelentő) nyilatkozata után, aki számtalanszor bizonyította, hogy az egész társadalmat hülyének nézi, és bármikor képes színlelni és szemérmetlenül hazudni.

A pénteki tüntetés Orbán forgatókönyve szerint történt, lapos, semmitmondó beszédekkel, amelyek csak a kormány erősen kétes értékű ígéretére reagáltak. Ezek után Orbán nyugodtan alhat, ezt megúszta. És ez nagy baj.

Ja, és még valami. Ha legközelebb himnuszozunk, akkor a magyar himnusz mellett talán eljátszhatnánk az Örömódát is, az EU himnuszát. Ez egy kontraszt, egyben kiállás lenne Európa mellett, amit Brüsszelben is meghallanának. Mert ugyan sok okkal lehet az EU-t kritizálni, de mégis csak ők jelentenek valami védelmet Orbán rablóbandájától.