A nyolcvanas években egy pesti házfalon a következő falfirka jelent meg: “Komcsik, ne emeljétek a sajtos pogi árát, mert baj lesz!” Emelték. Baj lett. Ez jutott eszembe, amikor október 21-én délután meghallottam, hogy a kormány jövőre meg akarja adóztatni az internetet.

Azt pontosan lehetett tudni, hogy valami elképesztően durva dologra készülnek. A jövő évi költségvetést és a hozzá tartozó törvényeket már be kellett volna terjeszteni a parlament elé, de a törvénygyárral felmentették magukat az önkormányzati választások idejére ez alól a szabály alól. Nyilvánvaló volt, hogy ennek oka van, valami olyasmi készül, ami fájni fog, nem is keveseknek, hanem a lakosság olyan csoportjainak, amelyeknek komoly hangereje, érdekérvényesítő képessége van.

Persze, fogalmunk sem volt róla, mi készül. Az elemzők szépen kielemezték, hogy nincs szükség nagyobb megszorításokra, a költségvetési deficit a küszöb alatt tartható, az állami újraelosztás a tervezett mértékben csökkenthető durva sarcok nélkül is. A kisördög suttogott, hogy kell majd másra a pénz, de racionálisan nem lehetett előre látni, hogy honnan és hogy mire.

Hát, megtudtuk. A sajtóhírek szerint

“A Varga Mihály nemzetgazdasági pénzügyminiszter nevével fémjelzett, 2015. évre vonatkozó adótörvény tervezetének értelmében jövőre jön az internetadó, amelyet forgalomarányosan kell majd megfizetni, mértéke pedig (megkezdett) gigabájtonként 150 forint lesz.”

Az adó mértéke brutálisnak mondható, bár valószínűleg nem ez volt a cél. A hivatkozott cikk szerint a kormány 20 milliárd forint bevételt tervezett ebből az adónemből 2015-ben, ami egy állampolgárra vetítve napi 37 MB adatforgalmzást jelent. Én be sem tudtam lépni a szolgáltatómnál levő fiókomba (nyilván nagy a tolongás), hogy megnézzem, négytagú családunk mennyit használ, de erős a gyanúm, hogy én magam – videókat, zenéket kerülve, de statisztikai adatok, tanulmányok tömegét letöltve – erősen túl vagyok ezen, és a többiek sem csak fapados híreket olvasnak.

Mintha csak tegnap lett volna: “Az internetadó egy értelmetlen, felesleges, és átgondolatlan dolog”

A Cink két újságírója havi 100, illetve 300 GB forgalmat talált a saját szolgáltatójánál. Ez 15 illetve 45 ezer forint havi adót jelent. Az Index közöl egy összeállítást egyes internetes tevékenységek adatforgalmáról.

Az adót elvileg a szolgáltatónak kell fizetnie. Levonhatja belőle a társasági adófizetését, ami vicces, hiszen a társaságokat a telefon- és közműadóval már eddig is jól megcsapolták, tehát igencsak lefaragták az adóalapot – részben az így kieső bevételeket pótolná az internetadó. Mivel a fenti példákból láttuk, ennél jóval nagyobb összegekről lesz szó, ezt a szolgáltatók nyilván nem tudják majd lenyelni. A korlátlan internetcsomagok megszűnése szinte biztosra vehető, a korlátosak ára pedig nőni fog.

Vége a képek megosztásának, az újszülött unoka, vagy a nyaralási képek posztolása a Facebookon az ismerősökkel szembeni durva lépésnek fog számítani. Kedvenc zenénket is legfeljebb elkötelezett és tehetős zenebolond fogja megnyitni, a videók megosztását meg el is lehet felejteni. (A le- és a feltöltés is adatforgalom.)

download-hvgAz újságírók már elő is ásták Orbánék 2008—as tiltakozását az akkori kormány hasonló ötlete ellen. Pedig akkor válság volt, és nem is volt ilyen elterjedt az internethasználat, az adóteher is kisebb lett volna. De mindenki pontosan tudja: nem a pénzről van szó. Na jó, az sem jön rosszul, lesz annak helye. De az ellenőrizetlen információáramlás minden autokrata legfőbb ellensége. Hiába tették hazugsággyárrá a közszolgálati médiát, ha ismerőseink előbb utóbb kiposztolják a fontos tudnivalókat a selfie, a kutyus meg a “Nézd, milyen hülye” között.

Vannak magyarok, akik képesek mindenféle internetes kurzusokon tanulni a nemzeti tankönyvek bölcsességének magukba szívása helyett. Vannak független hírportálok, blogok, ahol mindenféle más tény, vélemény, nézőpont is helyet kap a vezér által üdvösnek tartott alternatívájaként. (Még bírálatok is!) Amit most látunk, ez ellen irányul. Nem a kassza kong, a magyarok fejének kéne. Akár azon az áron is, hogy az egész országot kivezetik a digitális írástudók világából, megint szembemenve a világgal.

Ha hagyjuk.

A Facebookon szinte pillanatok alatt megszerveződött a tiltakozók közössége, két óra alatt 3500, három óra alatt 8 ezer követővel. Vasárnapra két tiltakozó tüntetést is meghirdettek. Lehet választani: 15.00-kor a Szabadság téren, 19.00-kor a Kossuthon. És várható, hogy az internetezők további kreatív megoldásokkal is előállnak majd. Lehet, hogy az internet lesz Orbán sajtos pogija?

(Fotó: hvg.hu)