Izgalmas, elkeserítő és tanulságos riport jelent meg a Népszabadságban arról, hogyan győzhetett Devecseren, a fideszes mintavároskában jobbikos polgármesterjelölt. (És került a képviselő-testületben a polgármesterrel együtt többségbe a Jobbik.)

Pedig 2010-ben még egyetlen jobbikos képviselő sem volt, Toldi Tamás fideszes polgármester biztosan győzött, és a vörösiszap-katasztrófa után “rengeteg munkával, életképes programokkal kitalálta a dunántúli település jövőjét”. Pedig a központi fideszes kormányzat milliárdokat költött arra, hogy Devecser helyreállításával a saját hatékonyságát és főleg válságmegoldó képességét bizonyítsa. Pedig a közmédiában boldogan nyilatkoztak a Makovecz-iroda által tervezett, állami pénzből fölépített 87 szép ház új lakói.

Csak éppen az újjáépítés nem az állam hatékonyságának, hanem egy magába szerelmes állam destruktivitásának lett a példázata.

A cikkből a Jobbik helyi győzelmének három oka derül ki:

1. Az addig főleg lomizásból élő cigányok telepe megsemmisült, a lakóit “szétszórták a különböző utcákban, pontosabban a kártérítésként kapott pénzből mindenki ott vásárolt ingatlant, ahol tudott.” (Ha jól értem, a Makovecz-lakóparkban nemigen tudtak.) Így a viszonylag jobban élő gádzsó többség és a szegény roma kisebbség között megnőtt a súrlódási felület.

 2. 2012 májusában a Jobbik, több szélsőséges szervezettel együtt, nagyszabású romaellenes tüntetést tartott Devecserben. Az első szónok Ferenczi Gábor volt, őt választották meg most polgármesternek. Többek közt a halálbüntetés visszaállítását követelte, majd hangsúlyozta, hogy a rendezvény békés szándékú. A szónokok közül Toroczkai László (HVIM, 2013 óta Ásotthalom polgármestere, most ellenjelölt nélkül újraválasztva) a következőket mondta: “Van még egy olyan lehetőség, amit mondjuk az arab államokban szoktak alkalmazni velük szemben. Hát ott általában, ugye, dögkutakban végzik vagy az akasztófán, mint, mondjuk, Iránban.”

Tyirityán Zsolt, a Betyársereg vezetője: “„Én magamat rasszistának vallom és ki fogok állni emellett, nem fogjuk ezt az életteret enged egy alfajnak. A genetikailag kódolt hulladékokat ki kell irtani a közéletből”. A rendőrség állt és nézett. (Hozzá kell tenni, hogy a Nemzeti Kármentő Alapból a katasztrófa után sok milliót költötte a rendőrőrs felépítésére.)

Elég hosszú a lista Tyirityán hasonló megnyilvánulásairól, és szintén hosszú azoknak a jogi döntéseknek a listája, melyek szerint az ilyen kijelentések nem minősíthetők bűncselekménynek. Néhány héttel korábban például a rendőrség megszüntette a közösség elleni uszítás miatt indított nyomozást, amire ez a mondat adott volna okot: ” Bennünk lesz-e annyi, hogy le merjünk lőni egy rohadt, tetves zsidót?” Tyirityán tehát azzal a nyugodt tudattal beszélhetett Devecserben, hogy ezt lehet. És a lista folytatódott. Magyarul: a kormány is ölbe tett kézzel nézte, nem ám úgy, mint nemrég, amikor egy zakkant értelmiségiekből álló,de teljesen erőszakmnntes  amerikai “fehér nacionalista” társaskör akart Budapestre jönni,  hogy konferenciázzon.

3. “Devecserben a Jobbik malmára hajtotta a vizet az is, hogy az állam közösségi célokra fordította, és nem osztotta ki a vörösiszap károsultjainak az ország minden részéből összeadott 2,2 milliárd forintot. A mostani kampányban a Jobbik azt hajtogatta, hogy ez alanyi jogon járna az embereknek.” Ebből annak idején elég nagy botrány kerekedett: a kormány jobban tudta, hogy a nagy hangerővel meghirdetett közadakozásból befolyó pénzt a károsultak megsegítése helyett mire kell költeni. Itt rendőrőrs épült, ott műfüves kézilabdapálya, amott emlékpark tanösvénnyel. “Majd én jót teszek veletek, mert ti kis buta felelőtlenek vagytok.”

Sikerült.

devecser5

(A képen az látható, amint a devecseri tüntetés alkalmával a rendőrség a romának vélhető állampolgárok biztonságára ügyel, és tarkójával figyeli a tüntetőket, nem követnek-e el véletlenül bűncselekményt. Reméljük, ezzel nem sértünk személyiségi jogot. Forrás: Youtube.com.)

Az eset arra példa, hogy Orbán lehet ugyan a hatalmi játszmák zsenije, de a kormányzása teljes csőd. Ennek a kormányzásnak az az egyik közismert eredménye, hogy nő a szegénység. A növekvő szegénység és ezen belül a roma mélyszegénység kezelésére a kormány azt a receptet tudja, hogy vidéken, amennyire és ahol lehet, elszigeteli a (mély)szegényeket a Kádár-kori jólétének maradványain tengődő középrétegtől, és a mélyszegénységben élőknek nevelő szándékkal, közmunka formájában ad a létminimumot meg se közelítő munkanélküli-segélyt. Ahol azonban túl sok a roma, az elszigetelés valamiért nem tartható fenn, és a közép szerény életnívója is megrendül valami okból, jön a robbanás. Tessék országos méretekre kivetíteni.

A második ok is a rossz kormányzás tünete. A Fidesz és jogászai 2006 óta hozzászoktatták magukat a gyülekezési jog instrumentális használatához: ha az újnyilas, rasszista stb. szélsőség használ Orbánnak, támogatják; ha nem árt neki, tűrik; csak akkor tiltják, ha bajuk lehet belőle. Csak hát, hogy a klasszikust idézzem, “ez minden, csak nem közbiztonság”. És nem közrend, bár annak fenntartása a kormányzat dolga volna.

Végül a harmadik okban tökéletesen tükröződik az Orbán-rendszer iszonya mindentől, ami civil (a szó jelentése ez esetben: “államon kívüli”), másrészt az az ösztöne, hogy az államon kívüli szférából a legkülönfélébb módszerekkel, de homogén gátlástalansággal elvont pénzt a kormányzathoz hű (álcivil) “vállalkozóknak” juttassa.

A jótékonyság abból áll, hogy az a civil, akinek telik rá, megsegíti  a bajba jutott másik civilt.  Az államnak ezzel pont semmi dolga. Most annyit érzékeltek az adakozók, hogy a másik civil nem kapja meg a pénzt, többet nagyon nem tudhattak meg, mert a pénzek sorsát ködbe burkolták, csak annyi derült ki, hogy valakik valamilyen meggondolásból tanösvényt stb. finanszíroznak belőle, ami az adakozóknak eszükbe sem jutott. Teljesen érthető, hogy az adakozás célzottjai is felháborodtak, bár őket nem kérdezte a köztévé.

A közeli Tapolca példája pedig azt mutatja, hogy katasztrófa sem kell a Jobbik előretöréséhez. Itt is jobbikos polgármestert választottak. A környék mindig jobbra húzott, ezzel nincs semmi baj. 2010-ben még csak két jobbikos képviselő került be a 11 tagú testületbe, azok is kompenzációs listán. Most három megválasztva, egy listáról, és valamelyest erősödött az MSZP is. Négy év alatt a fideszes vezetés egyszerűen nem tudott javítani a város állapotán.

És megfontolandó még valami. 2006 júniusában a leköszönőfélben lévő, fideszes-MDF-es többségű önkormányzat úgy találta, hogy a városi múzeumot és könyvtárait a magyar művelődéstörténet összes alakja közül Wass Albertről kell elnevezni. A Jobbik ekkor még sehol. Csak annyi történt, hogy komcsiellenes dacból olyan kulturális légkört teremtettek, amiben egy tehetetlen, ügyetlenül piszmogó és ráadásul önelégült (ön)kormányzatnál a Wass Albert-rajongók radikálisabb rétege politikailag jobban prosperál.

Így vagy úgy, de beérik a vetés.