Rétvári Bence minap a köztévé reggeli műsorában lelkesen ecsetelte, mennyire jól alakulnak a születésszámok, micsoda fordulatnak lehetünk tanúi az elmúlt nyolc évhez képest. De vajon van-e ok az örömre, tényleg “a mélypontról hozta fel a népesedési számokat” a kormány?

Ahhoz, hogy releváns képet kapjunk a helyzetről, kiválasztottam egy bázis évet, 1998-at, és ehhez képest vizsgáltam meg az adatok alakulását. Több okom is volt erre a választásra. 1998 az első olyan év, amikor százezernél kevesebb gyerek született Magyarországon, valamint ebben az évben került hatalomra az első Orbán-kormány. Így nagyjából követni lehet, hogy mekkora hatása lehetett az első Fidesz-kormánynak, majd az elmúlt nyolc évnek, végül a második Fidesz-kormány első négy évének.

Az adatokat vizsgálva ne feledjük el (akkor sem, ha Rétvári Bence mintha megfeledkezett volna róla), hogy a gyerek elhatározási és “elkészülési” ideje együtt minimum egy év körülire becsülhető, de biztosat kijelenteni erről nem tudunk. Ugyancsak fontos megemlíteni, hogy 2013 óta bekerülnek a születési statisztikába azok a babák is, akik nem Magyarországon, hanem más EU tagállamban születettek, de édesanyjuk rendelkezik magyarországi lakcímmel. Tavaly 1795 ilyen gyereket anyakönyveztek. Ez nem tűnik magas számnak, de egyből nem mindegy, ha tudjuk, hogy az elmúlt nyolc évben az egyes évek közötti különbség hat alkalommal esett 1500 és 2400 közé.

Nos tehát, lássuk, kinek van igaza: Rétvári Bencének, vagy Tallián Miklósnak? Elsöprő siker a kormány családpolitikája, vagy a gyerekvállalás bonyolult, és nehezen befolyásolható dolog?

Íme az összefoglaló táblázat:

tablazat1998tol2013igA legszebb számok a teljes termékenységi arányszám alakulásából bányászhatók elő. Érdemes belegondolni: minél kevesebb nő szül ugyanannyi babát, annál szebbek a számok.

tta1998hozkepest

 

Az ezer lakosra jutó születések száma már nem mutat ilyen fényes képet:

ezerlakos1998hozkepest

 

A születések száma viszont az emúlt években elég szomorúan alakul, akkor is, ha vannak jobb és rosszabb évek:

szuletesszam1998hozkepest

Kérdés persze, hogy mi van akkor, ha ez az év mégis kirobbanóan sikeresen alakul? Ennek megítéléséhez vizsgáljuk meg az alábbi két grafikont:

2007tol2014igjanuarjulius

2007tol2013igegeszevBiztosat kijelenteni korai volna, történtek már meglepetések, de nagyon óvatosan arra mernék tippelni, hogy a végső adat valahol 90.000 körül lesz. Jobb a 2011-es és 2013-as adatnál, és nagyon hasonló a 2012-eshez.

Van itt áttörés? Aligha. Ezt a folyamatot, mely már hosszú évtizedek óta zajlik – tehát hogy egyre kevesebb gyerek születik Magyarországon – nem a Fidesz okozta, de nagyon úgy tűnik, hogy hiába a rengeteg támogatás, törvény, lelkesítés, propaganda, nem képes rajta érdemben változtatni. Tallián Miklósnak van igaza.