Nem véletlen, hogy léteznek standard statisztikai módszerek, amelyeket egy adott szakma többsége használ. Például egy ország fejlettségét leginkább a bruttó nemzeti össztermékkel (GDP) szokták összefüggésbe hozni. Nem véletlenül: az alternatív próbálkozásokról rendre kiderül, hogy vagy erősen korrelálnak a GDP-vel, vagy pedig akkora baromságok esnek ki belőlük, hogy nyilvánvalóan alkalmatlanok a jólét mérésére.

Egy ilyen próbálkozás a Happy Planet Index, amelyik kifejlesztői szerint azt méri, mennyire élnek egy adott országban hosszú, boldog, fenntartható életet. A győztes helyek szerintük sorrendben:

1. Costa Rica (10)
2. Vietnam (1,6)
3. Kolumbia (30,8)
4. Belize (41,4)
5. El Salvador (69,2)
6. Jamaica (40,9)
7. Panama (21,6)
8. Nicaragua (12,6)
9. Venezuela (53,7)
10. Guatemala (38,5)

Zárójelben a számokat én írtam oda, a 100.000 lakosra éves szinten jutó gyilkosságokat mutatják. Az általam kivastagított államok a listán a legdurvább 10-ben szerepelnek. Kolumbia még belefér a top 20-ba. A fejlett világban ez jelemzően 0,5-1,5 között van, érdekes kivételek Amerika, Litvánia, Észtország, Lettország, Tajvan, de itt is kb. 5 a maximum.

Csendélet Venezuelában (Fotó: MTI)

Csendélet Venezuelában (Fotó: MTI)

A vásárlóerő-paritáson mért GDP szerinti listán amúgy leginkább az alsó harmadban, jobb esetben is a lista második felében vannak ezek a helyek, és egy jó adag szerepel közülük az életminőséget az ENSZ szerint mérő HDI lista utolsó 10 helyén, és elég rosszul szerepelnek az egyenlőtlenségre korrigált listán is. Ami persze nem csoda, mert a HDI és a GDP elég jól korrelál, a kizárólag fenntarthatósági alapon készült számolásokban meg természetszerűleg jobban teljesítenek a minél low-techebb gazdaságú országok.

Szóval ennyit arról, mi számít boldogságnak a progresszív angolok szerint, és legközelebb mindenki nézze meg, elhiszi-e, ha valaki a fenntarthatósággal bűvészkedve próbálja arról meggyőzni, hogy a közkeletű vélekedéssel ellentétben nem Amerikában meg Nyugat-Európában meg a hasonló fejlett helyeken a legjobb élni, hanem Venezuelában mondjuk, és hogy hagyjuk is a gazdasági fejlődést ezért, nem vezet az sehová. Ilyenkor nyugodtan javasoljuk az illetőnek, hogy költözzön a listán vastag betűkkel szedett államokba.