Ahogy a régi öregek azt megmondták, nem lehet egyszerre szexuálni és szűznek maradni.

Az MSZP és csatolt részei, 8 pontos ígéretükkel, éppen e fenti, sokszor kipróbált és garantáltan kudarcos, lehetetlennel próbálkoznának újra.

De lássuk konkrétan!

1. 250 000 új, valódi munkahelyet teremtünk. A fiataloknak garantáltan munkát vagy képzést adunk.

Ha a kormány teremt munkahelyeket, az az állami alkalmazottak, vagy a közmunka bővítését jelent. Mindkettő növeli a költségvetés kiadási oldalát, ami növekvő hiányt, újabb EU kötelezettségszegési eljárást, további eladósodást, stb jelent.

2. Másfélszeresére, 100 000 forintra emeljük a nettó minimálbért úgy, hogy a munkáltatók bérterhei nem növekednek.

Ez nagyon szép, de ez csak úgy jön össze, ha közben csökkennek az adó- vagy járulék-bevételek, vagy mindkettő. Az egyik közvetlenül, a másik közvetve csökkenti a költségvetés bevételét, ami fokozza az 1. pont után leírt következményeket.

3. A mikrovállalkozások leírhatják a társasági adójukból a bérekre rakódó közterheket.

Én minden adó csökkentést támogatok, de lásd mit fent, ez is a költségvetés bevételét csökkenti.

Megint jönnek, ígérgetnek (fotó: hvg.hu)

Megint jönnek, ígérgetnek (fotó: hvg.hu)

4. Jelentősen csökkentjük az alapvető élelmiszerek árát.

Költségvetési bevételcsökkentés. (És ki dönti el, mi az alapvető?)

5. Igazságos és fenntartható lesz a rezsicsökkentés.

“Fenntartható rezsicsökkentést” egyedül a piaci verseny tud produkálni, de arról nincs szó. Ők valószínűleg arra gondolnak, hogy a jómódúak ne kapjanak kedvezményeket. Elvileg rendben van, csakhogy nálunk ez nem jelent semmi mást, mint egy másik fajta igazságtalanságra váltást, hiszen a rászorultságot hivatalos jövedelmek alapján nem lehet megállapítani. Így az MSZP szerinti “igazságban” a minimálbérre bejelentett, de zsebből fizetett alkalmazott és a jól kereső egyéni vállalkozó is kaphat továbbra is kedvezményeket, a becsületesen adózó jól keresőt pedig, magyar módi szerint, megint megbüntetik.

6. 100 000 forintos nyugdíjig minden 65 év feletti 24 000 forint pluszpénzt kap, hogy meg tudja fizetni a gyógyszereit.

Tehát nyugdíjemelés. Figyeljünk az előző pontokra, járulék- és adóbevétel-csökkenés mellett.

7. Radikálisan csökkentjük, majd megszüntetjük az elviselhetetlenül hosszú várólistákat.

Mivel nincs szó sem privatizációról, sem versenyről, sem biztosítás alapú rendszerről (a több biztosító tabuját már ne is említsük), tehát semmiről, ami működőképes egészségügyet tudna produkálni, itt megoldásként csak töméntelen költségvetési pénz eü-be való betöltése jöhet szóba. Csökkenő járulék és adóbevétel mellett.

8. Felszámoljuk a gyermekéhezést Magyarországon.

E két utolsó pont tulajdonképpen a szokásos kívánságműsor jellegű pártprogramok sorába tartozik. Vegyük át kisiskolásan. A gyermekéhezés a szegénység növekedésének, az pedig gyenge gazdasági teljesítménynek a következménye.

A megelőző hét ígéret pedig mind, egytől egyig, szembe megy azokkal az egyszerű, világos és működőképes tételekkel, amikkel egy gazdaságot fel lehet pörgetni.

Nosza, álljunk neki ismét hiány és csökkenő bevételek mellett többet költeni! Hátha most bejön!

Sok egyéb mellett elvárható lett volna, hogy legalább elméleti ígéretként megemlítsék a közjogi romeltakarítást. Mit szól ehhez Bokros Lajos? Az oktatás valódi reformja pedig meg sincs említve, holott enélkül a kulcsfontosságú átalakítás nélkül hosszabb távon is elolvad a remény.

Ennyit szerettem volna mondani a kormány/korszakváltók 8 pontjáról.