Végre: a Magyar Nemzeti Bank, a miniszterelnök és Fidesz-közeli kommunikátoroknak hála megérthetjük, hogy valójában mi is mozgatta az utóbbi évek világgazdasági folyamatait.

Kezdetben az amerikai FED-re nyilván nagyon benyomást tett a NER gazdaságpolitikája, hiszen csak ez lehetett az oka annak, hogy az elmúlt években havi 85 milliárd dollárnyi likviditást öntöttek a világpiacra. Árgus szemekkel figyelve a magyar gazdasági adatokat, Ben Bernanke nagy megelégedéssel tapasztalhatta az unortodox magyar gazdaságpolitika szenzációs sikereit: a kamatlábak zuhanását, a nyugdíjpénztárak államosítását, a Közgép rohamos gyarapodását, az azeri baltás gyilkos hőssé avatását és az azeri-magyar kapcsolatok ezzel együtt járó kiteljesedését, valamint azt, hogy végre a magyar föld és a magyar trafik jó kezekbe került.

A Federal Reserve Board tagjainak nyilván dagadt a keblük a büszkeségtől annak tudatában, hogy ezekhez a világraszóló magyar sikerekhez a kelet-európai bugri vezérének zsenialitásán kívül az ő tevékenységük is hozzájárult. Ugyan lehet, hogy eközben a túlzott pénzbőség még évekig kolonc lesz a világgazdaság nyakában, de megérte: a NER virágzik.

Aztán persze változtak a dolgok. Az amerikai katonai és ipari komplexum és régi szövetségesük, a magyar liberális, kommunista baloldal nyomására éppen most a magyar választások előtt irányt váltott a FED, és kissé visszafogta a pénznyomtatást. Ez persze feladta a leckét a kelet-európai bugri vezérének. Nyakába szakadt a devizahitelesek problémája és a költségvetési hiány mértéke. De csüggedésre semmi ok, nyilván van megoldás. A megoldás a rezsiharc. Ugyan lehet, hogy a rezsiharc nyomán az ország infrastruktúrája visszasüllyed az 1990 előtti állapotokba és sikerül a magyar beruházási szintet a legrosszabb kádári évek szintje alá nyomni, de a csapból magyar víz fog folyni, magyar elektronok fogják világítani otthonaikat (már amikor működnek).

A devizahitelesek megmentésére szintén van terv. El kell mondani a világnak, hogy a devizahitel hibás termék volt. És ezt meg fogják érteni. Az ugyan senkit sem fog zavarni, hogy ha a devizahitel hibás termék volt, akkor a Magyarországon kibocsátott kölcsönök az elmúlt húsz évben mind hibás termékek voltak. A devizahitelekkel az alapvető probléma egy legutóbbi bírósági ítélet szerint és a termék hibái mellett érvelők számára, hogy a törlesztőrészletek pontosan nem határozhatók meg, mivel ezeket a devizapiacokon kialakult árfolyamok befolyásolják, és ezzel a kölcsönfelvevő beláthatatlan kockázatot vállal.

Persze, ha meggondoljuk – és ezt most nagyon meg kell gondolni, mert a realitása igencsak megnőtt -, a forint alapú kölcsönöknél szintén ez a helyzet, ugyanis a forintkölcsönök lebegő kamatlábúak, tehát a kamatlábak változása beláthatatlan mértékű törlesztőrészlet-növekedéssel is járhat. És az, hogy éppen most az amerikai imperialista nyomás miatt létrejövő változás milyen kamatlábakat hoz létre a piacokon, egyelőre beláthatatlan. Már egy 320 forintos változás is nemcsak a devizahiteleseket fogja sújtani, hanem az óhatatlanul megnövekvő kamatlábat, a forinthiteles helyzetét is beláthatatlan mértékben ronthatja. De a NER győzni fog.

Majd alakítunk önellátó cserekereskedelemre alapuló csoportokat, ahogy ez a közösségi oldalakon megkezdődött. Megsütjük otthon a saját kenyerünket, virágzik a suszterüzlet, visszatérünk az autarkiára. És a Nemzeti Együttműködés Rendszere így nyer új értelmet.