Beindult a harc, a legnagyobb szavazótömb, a nyugdíjasok szavazataiért, úgyhogy a kormány permanens kampánya mellé az MSZP is beindította az ígérgetések hajóágyúit, természetesen minden pénzügyi fedezet nélkül. Gyurcsány Ferenc is foglalkozik a nyugdíjrendszerrel a 16 pontjában, neki még használható ötletei is vannak, de ő, akárcsak kormányzása idején, nagyon vigyáz arra, hogy a tabusított nyugdíjasokat nehogy megsértse. Pedig a szakemberek hosszú évek óta kongatják a vészharangot, hogy a léket be kellene foltozni, amit a politikusok egyre tágabbra ütnek, miközben az utasokat arra biztatják, hogy sokkal intenzívebben pumpálják a vizet a hajófenékből, mert süllyedünk.

A nyugdíjügy tipikusan olyan dolog, amit politikai elitünk a rendszerváltás óta görget maga előtt, halogatva a megoldást, tipikusan olyan dolog, amihez rég hozzá kellett már nyúlni. A Fidesz hozzá is nyúlt, és tovább rontott rajta.

A bajok természetesen a rendszerváltással kezdődtek, amikor is összeomló szocialista nagyiparunk a kapun belül tartott munkanélküli tömegből kb. egymillió embert a nyugdíjrendszerbe ömlesztett, ami önmagában is egy másik probléma, a munkanélküliség megoldásának további halogatását jelentette.

Az ő szavazatuk számít igazán (fotó: jobline.hu)

Az ő szavazatuk számít igazán (fotó: jobline.hu)

Megjegyzem, pont ez az az időszak, amikor a svéd parlamenti pártok összeültek, hogy saját döglődő nyugdíjrendszerüket működőképes állapotba hozzák. Ekkor készült a sokat emlegetett svéd nyugdíjrendszer, amivel pártjaink egymást riogatják, és ami miatt az európai országok irigylik a svédeket, mondván: de jó nekik, sikerült rendbe hozni egy fejvakarós problémát.

Kis mellékszál azoknak, akik előszeretettel szeretnek a svéd modellre hivatkozni. Először is: annak nem az a lényege, hogy a magas adóbevételekből magas színvonalú olcsó, vagy ingyenes közszolgáltatásokat ad az állam. Ez az eredménye. A lényege az, hogy egy felelősen gondolkodó társadalom felelős politikusokat bíz meg az ügyeinek intézésével, a közszolgálattal. Nem uralkodással.

Annyira azért nem bízik meg bennük, hogy ne egy teljesen átlátható rendszerben dolgoztassa őket. Nincs olyan, hogy közpénzügyek titkosítása. Ha felmerül egy probléma, akkor azt várja el tőlük, hogy szakszerűen megoldják, és nem azt, hogy teljesíthetetlen ígéretekkel etessék őket. Ilyen körülmények között a társadalom nyugodtan el tudja fogadni, ha egy megoldás megszorításokkal jár.

Ugye emlékszünk még az előző kampányra, amikor az MSZP megvádolta a Fideszt, hogy svéd nyugdíjrendszert akar bevezetni (ami átmeneti nyugdíjcsökkentéssel járna). A Fidesz pedig azzal védekezett, hogy dehogyis, szó sincs róla, mi ilyet nem akarunk.

Ez magyarra fordítva így hangzik:

MSZP: – Ti meg akartok oldani egy régi és fontos problémát.

Fidesz: – Ezt határozottan visszautasítjuk, mi nem akarunk megoldani semmilyen problémát. Ilyennel ne vádoljon minket senki.

Ne feledkezzünk meg a néhai magánnyugdíj-pénztári rendszerről sem, ami önmagában egy jó irányba tett lépés volt, és ha folytatódik az átalakulás, akár sikerhez is vezethetett volna, de éppen azért volt ez is csak halogatás, mert a Manyupba utalt, az állami nyugdíjalapból hiányzó összeget hitelből pótolták. Vagyis megint az utókortól vettünk fel előleget.

Na és mi a Fidesz “megoldása”?

Azzal, hogy lenyúlta a Manyup megtakarításokat, az egész nyugdíjrendszert visszavezette a korábbi, még fenntarthatatlanabb állapotba, miközben a nyugdíjjárulékot lefokozták sima adóvá, így a következő generációnak nemcsak nem jut, de nem is jár nyugdíj a befizetései fejében.

Az is egy szép történet, hogy miért nem térdelt még le az állami nyugdíj. Az egyik ok, hogy a magyar férfiak korán halnak, így nem sokat pusztítanak a nyugdíjalapból, a másik az, hogy a szintén döglődő egészségügyi rendszerünk sem jeleskedik élet meghosszabbítás terén. Adódott tehát egy nagy gólhelyzet a tizenhatoson belül, és mivel futballszerető a kormányunk, ezt a ziccert sem hagyhatta ki. Minél többet von el az egészségügyből, annál jobban ki tud jönni a nyugdíjkasszából. Cinikus? Igen. Igaz? Sajnos. Nem akarok ötleteket adni az ellenzéknek, de ennél pitibb esetekben a Fidesz ilyenkor már égbekiáltó népirtásról beszélt.

Összefoglalva: Politikai elitünk nem meri felvállalni, hogy működőképessé tegye a nyugdíjrendszert. A lényeg, túlélni a jelent, később meg jöhet a vízözön, addigra ők már megszedték magukat, és a menekülési utakat is előkészítették arra az esetre, ha a magyarok átmennek ukránba, és nem tűrik tovább a hatalom packázásait.

A valódi megoldás persze pofonegyszerű, nem is érdemes itt részletekbe menni. Rengeteg jó szakemberünk van, akik többféle jó megoldást is tudnak mondani. Egy közös mindegyikben: politikailag nem népszerűek. Ennek a feloldása is pofonegyszerű: a képviselő urak egyszer az életben komolyan veszik az esküjüket, létfontosságú témákat nem tesznek politikai csatározások tárgyává, leülnek és megegyeznek az egyik, szakemberek által javasolt megoldásban, és együtt tolják le a békát azoknak a torkán, akiknek a megoldás aktuálisan nem kedvező.