Nem kell ahhoz különösebben jobbikos nemzeti-szocialistának lenni, hogy az ember sokallja az új, józsefvárosi holokauszt-emlékhely létrehozására szánt ötmilliárd forintot. Sokféle racionális okból, egyszerű adófizetői szemszögből, sőt zsidó nézőpontból is teljesen legitim dolog kétségesnek tartani a közpénzek felhasználásának az elmúlt években-évtizedekben megszokott módját.

Szabadpiaci oldalról sürgősen tegyük hozzá: természetesen mi is fontosnak tartjuk a piacon feltételezhetően nem fenntartható nemzeti, kulturális értékek, emlékművek, temetők, emlékezetpolitikai intézmények fenntartását közpénzen, értelemszerűen a transzparencia jegyében, a legszükségesebbre korlátozva a támogatást, minden esetben tárva hagyva a kapukat privát adományozók számára. A józsefvárosi pályaudvarról a halálba deportált gyerekek emlékére létrehozandó Sorsok Házába véletlenül sem kötnénk bele – csak a nettó ötmilliárdos összeg nagyságát sokalljuk. Akárcsak a civilek számára kiosztandó plusz másfél milliárdot.

A magyar nemzeti-szocialisták azonban nem a közpénzek felett őrködnek, csak a zsidókra sajnálják a pénzt (vö. “holokausztipar“, “hullarablás”, “bűnbakképzés”), és persze nem költenének olyan történelmi eseményre, ami szerintük nagy valószínűséggel meg sem történt, vagy ha igen, az nem volt olyan vészes, mint az “ő” tragédiájuk.

“A Jobbik álláspontja szerint Magyarország legnagyobb nemzeti tragédiája Trianon volt”, írják, ezért aztán a legjobb, ha létrejön egy állami Trianon-múzeum kétmilliárdból, amely kétmilliárdot – úgysem fogják elhinni – a Sorsok Házának ötmilliárdjából (ill. időnként: hatmilliárdjából) vonnának el. Máris pontosítunk: az ötlet a Fideszé volt, de aztán last minute meggondolta magát. Talán azért, mert rájött: Várpalotán már létezik Fidesz-közeli Trianon Múzeum, benne Szeleczky Zita emléksarokkal.

Jobbik-közeli közpénzfelhasználók az utcán (fotó: hvg.hu)

Trianont kijátszanák a holokauszttal szemben  (fotó: hvg.hu)

Teljesen érthető, ha a Fidesz szakpolitikusa “kisstílű és pitiéner antiszemitának” nevezi Novák Elődöt, de ebből az is levezethető lenne, hogy mindenki kisstílű és pitiáner, aki nem ilyen mértékben és nem ilyen (kulturális, emlékezetügyi vagy éppen sport-)célokra kívánja felhasználni az adófizetők pénzét. Ami azért az arcátlanság teteje lenne, tekintve, hogy a NER-rezsim egyik lefontosabb jellemzője: a megszorításokkal párhuzamosan nem lefaragják az állami kiadásokat, hanem csak átcsoportosítják őket. Minimum százmilliárdok mennek el a legelképesztőbb kulturális és gazdasági klientúraépítésre, stadionokra, a már unalomig ismert projektekre.

Arról már nem is szólva, hogy ha már a demokrácia lehetővé teszi nyíltan demokrácia- és szabadságellenes pártok adófizetői támogatását (mégiscsak választói legitimációval rendelkező szervezetről van szó), akkor legalább arról kellene gondoskodnia a T. Háznak, hogy nyomon is kövesse az ily módon szétosztott pénz további útját, az ugyanis már egyáltalán nem feltétlenül fedi a választói akaratot.

Történt ugyanis, hogy a 444 portál közérdekű adatkérés nyomán kiderítette: a Jobbikon keresztül több tízmillió forint közpénz került egy kuruc.info közeli történészhez paranoid tanulmányok írása céljából, a párt frakciója pedig egy szálasista, ezoterikus-hungarista egyesületet támohgatott több millió forinttal.

Az Országgyűlés Hivatala (OGYH) azonban, mint kiderült, nem ellenőrizheti ezt a pénzmozgást: “az OGYH a képviselőcsoportok működési költségkeretét átutalja a pártok által felügyelt kincstári számlára, amely fölött onnantól kezdve a frakcióvezető, vagy az általa bejelentett személy(ek) rendelkezhet(nek) (…) sem az OGYH belső ellenőrzése, sem pedig az Állami Számvevőszék nem vizsgálhatja ezen elkülönített számláról teljesített kifizetések célszerűségét, csak és kizárólag ezek pénzügyi-számviteli szabályosságát.” Remek.

Úgyhogy itt van rögtön három dolog, amin egy szabadpiaci politika változtatna: 1) drasztikusan lecsökkentené az állam kiadási oldalát szinte minden területen, 2) teljesen átláthatóvá és elszámoltathatóvá tenne minden egyes közpénzt fogadó projektet, 3) megtiltaná közpénzek továbbutalását alkotmányellenes, szélsőséges, faj- és/vagy osztálygyűlölő csoportok számára.