Mióta miniszterelnökünk elszólta magát, tudjuk, hogy jövő áprilisban járulunk az urnák elé választani. A kampány már régóta dübörög, mostantól nyilván felerősödik, ki- és beszólások, molinók, poszterek, performanszok követik majd egymást. E kakofóniában bárki könnyen elveszti a fejét, és fennáll a veszélye annak, hogy futó benyomások, hirtelen fellobbanó érzelmek alapján húzzuk be az ikszet. Ezt elkerülhetjük, ha versenyben induló pártok programjait tanulmányozzuk.

Persze a most elérhető anyagok még nem választási programok, inkább a párt világ- és országképét, a célszerűnek tartott cselekvési irányokat és módszereket lehet belőlük megismerni. A választási programok majd valami emészthető és aktualizált változatot kínálnak, de ezekről már régen tudjuk: más a választási program és más a kormányprogram. (E bonmot egy fiatal Fidesz-alapító miniszteri székébe került 1998-ban, és egy sikeres üzleti karriert alapozott meg. Igazolva, hogy az őszinteség hosszú távon megkapja jutalmát. Ezt a mostani programírók is figyelembe vehetnék.)

A Fidesz programjával nem foglalkozom, rá úgyis hitből, szívből szavaz, aki szavaz. Vagy érdekből. Azt, hogy a múltkori programjuk mit ért, mindenki eldöntheti maga.

Az ellenzéki pártok többsége már közzétette a maga programját a honlapján. Figyelemre méltó kivételt jelent az Együtt 2014-PM szövetség. Fárasztó keresgéléssel lehet találni rövid lózunglistákat a szakértelmével kampányoló párt egyik alapítójának, a Haza és Haladás Alapítvány oldalán, de egységes, kidolgozott pártprogramot még nem. A 4K! Negyedik Köztársaság ugyan tett közzé programot, ebben részletesen le is írják, hogy ki mindenkit és mi mindent támogatnának, a bevételi oldalról viszont csak egy hosszú távú adóreform ígéretét tudhatjuk meg, ami persze egyszerű, igazságos és az állammal szembeni bizalmon alapuló lesz.

Nekem az ellenzéki programokból a hasonlóságok tűntek fel. Mindig van egy rövidebb-hosszabb helyzetleírás, ami a Fidesz kormányzásának drámai következményeit taglalja, némelyik azért utal arra is, hogy a bajok nem 2010 nyarán kezdődtek. (Találják ki, melyek nem!) Ezt követi a jogállam és a közbizalom helyreállításának szükségessége, majd az erre alapuló fellendülés, szép jövő leírása. Az egyes szakpolitikák azután ezt vagy visszaigazolják, vagy nem. Ezeket nyilván sokan fogják még sokféle szempontból elemezni, jogászok, politológusok, egyéb szakértők rá fognak világítani a finomságokra és ellentmondásokra, az azonosságokra és alapvető különbségekre. Lássuk most a programok mögött meghúzódó alapkérdést: mindezt miből? Vagyis: hogyan tervezik beszedni hatalomra kerülésük után az állami működés forrásait?

Azonos a pártprogramokban, hogy nem kívánják csökkenteni az állami jövedelem elvonás mértékét (Ez nagyjából a GDP fele körül van Magyarországon.) Eltérés abban van, hogy milyen szerkezetben kívánják a pénzt rá beszedni és milyen mértékben terhelik a különböző jövedelemtulajdonosokat. Az összes párt visszahozná a progresszív személyi jövedelemadót.

1

(Az ismertetett pártprogramok forrásai: MSZP, DK, MoMa)

Elég hasonlóan gondolkodnak a társasági nyereségadóról is:

2

A másik fontos adótípus a forgalmi adó, ez az áfa és a jövedéki adók. A jelenlegi 27%-os kulcs persze fenntarthatatlan, valami kedvezőbb helyzet elérésekor akarják (majd) csökkenteni. Az üzemanyagok jövedéki adójáról nincs szó.

3

A fejlett adórendszerű országokban a harmadik bevételi csatornát a vagyonadók jelentik. Ezt nálunk nagyon is óvatosan kezelik, na, nem azért mert vagyonok nincsenek, hanem azért, mert a nyilvántartások rosszak.

4

Egyéb adók. Ide kerül minden, amit Unorthodoxia ihletett.

5

És hogy mire költenék a beszedett közpénzeket? Államadósság fizetésre, gazdaságfejlesztésre, közszolgáltatásokra, a leszakadók felzárkóztatására. A részletek egy része olvasható a pártprogramokban, más részét folyamatosan jelentik be a szónokok. De persze a szép szavak sokszor más jelentést hordozhatnak. A következő értelmező szótár segíthet eldönteni, hogy milyen célok húzódhatnak meg a jelszavak mögött. Az már az Önök döntése, hogy az elsődleges, vagy a másodlagos jelentést hiszik el.

 • Igazságtalan egykulcsos adó = ebben az országban tisztességesen nem lehet sok pénzt keresni, osztozni akarunk.
 • Igazságos nyugdíjrendszer = ostoba balek az, aki teljes jövedelem után fizeti a járulékot
 • Minimálbér emelése = nehogy már mindenféle fogyatékosok, képzetlenek, hátrányos helyzetűek legális munkához jussanak
 • Vállalkozásfejlesztés = versenyképtelen magyar cégtulajdonosok a csókosaink
 • Ágazati politika = a nevezett szektorban bizniszeznek a csókosaink
 • Vidékfejlesztés = helyi kiskirályok a csókosaink
 • K+F+I támogatás = akadémiai elefántcsonttornyokban ülnek a csókosaink
 • Lakásépítés támogatása = építési vállalkozók a csókosaink
 • Foglalkoztatás támogatás = nem engedünk akárkit vállalkozni és céget növelni
 • Kis- és középvállalatok támogatása = csak az a cég nőhet nagyra, amelyet mi engedünk
 • Uniós programok a vállalkozások számára = mi is kérünk 10-15-20%-ot
 • Gyermekvállalás támogatása = nem építünk bölcsödét, óvodát, asszonyok vissza a gyerekszobába és a konyhába! (Egyes pártideológiák a templomba járást megengedik.)
 • Közösségi közlekedés támogatása = mi is malacperselyként akarjuk használni a tömegközlekedési vállalatokat
 • Megújuló energiatermelés támogatása = nem fogjuk korszerűsíteni a középületeket és benzinfaló szolgálati autókat akarunk