Na, most azután van mit ünnepelni! Az Európai Bizottság május 29-én bejelentette, hogy javasolja a pénzügyminiszterek tanácsának: szüntessék meg a túlzott deficit eljárást Magyarország ellen. Szép ajándék a három éves Fidesz-KDNP kormánynak! Érthető a lelkesedés: a Nemzetgazdasági Minisztérium munkatársainak nem kell negyedévente EDP-jelentést összeállítaniuk, és az a veszély sem fenyeget, hogy felfüggesztik az uniós támogatások (tudják, amik ellen szabadságharcunkat vívtuk) folyósítását, lehet tovább osztogatni.

Ja, ez nem egészen így van, a moszkovita labancok képesek mindenféle uniós szabályokra hivatkozva is zárolni egyes összegeket, mint a KEOP pályázatok ügyében. Na, erre rá lehet majd állítani az EDP megszűnése miatt felszabaduló munkaerőt. Mi meg élvezhetjük az uniós források áldásos hatásait, ahogy eddig is. Egészen addig, míg esetleg vissza nem kerülünk az eljárás alá, mint Málta fél évvel a kiengedés után.

A sikerpropaganda persze dübörög, lazán elhallgatva, hogy a Bizottság ajánlásai emellett csak a teljes gazdaságpolitika megváltoztatására hívják fel a magyar kormányt. Ennyit a “Brüsszel is elismerte…” kitételről.

Az igazán szívhez szóló azonban a miniszterelnök szövege: először még a magyar emberek teljesítményének elismeréséről beszélt, később ez arra változott, hogy “Kihúztuk Magyarországot a gödörből.” Finoman sejtetve, kinek az áldozatos munkájával.

E nagy boldogságba nem belerondítanak némelyek? Már a következő napon közzétette a svájci IMD menedzserképző intézet a 2013. évi ország versenyképességi rangsorát, sőt ingyenesen hozzáférhető az elmúlt öt év listája is. Nyilván erősen a magyar ballib média befolyása alá kerültek, mert Magyarország helyezései így néznek ki:

Magyarország összesített és tényezőnkénti versenyképességi helyezései

(Forrás: IMD World Competiveness Center)

A részletes módszertani magyarázat elolvasható a honlapon, itt csak azt emelem ki, hogy minden tényezőt aszerint ítélnek meg, hogy mennyire járul hozzá a gazdaság versenyképességéhez. Az “Üzleti hatékonyság” alatt azt mérik, hogy a környezet mennyire támogatja az üzleti szektort.

Még szerencse, hogy a gazdaság megítélése kedvezőbb az általános képnél. A jövedelemtermelés és felhasználás adatait nézve különösen örülhetünk, hiszen rosszabb gazdasági helyzet esetén még nagyobb fogyasztás és beruházás csökkenést szenvedhettünk volna el.

Az idei első negyedév adatai szerint kis növekedés történt. A kiskereskedelmi forgalom hajszálnyit növekedett, de ebben benne van az is, hogy idén első negyedévre esett a húsvéti bevásárlás, tehát a háztartások fogyasztása nem nő érdemben.

Május 31-én pedig megjelent a KSH legfrissebb jelentése a beruházások idei alakulásáról. Azok volumene 2013 első negyedévében 8,7%-kal volt alacsonyabb az előző év azonos időszakánál. A feldolgozóipar beruházásai 13,2%-kal csökkentek. Ja, nem léphet működésbe minden negyedévben egy autógyár.

De ne tessék aggódni, volt ám, ami növekedett: a víz- és hulladékgazdálkodás 38,7%-kal, a közigazgatás, védelem 34,7%-kal növelte beruházásait. Így jött ki az, hogy a versenyszféra beruházásai 9,7%-kal csökkentek, a közszféráé 3,5%-kal nőttek. (A nagy projekteket elnyerő cégek rendesen dolgoznak, hiszen a megfelelő fázisok lejelenése az uniós támogatások folyósításának feltétele.)

Szóval, kikerültünk a túlzottdeficit-eljárás alól, de nem azért, mert bárki is jobban teljesítene. Csak elviseljük valahogy a kormány nem-megszorításait. Azt meg, hogy hol vagyunk a gödör szélétől Ön is láthatja, ha megnézi bármely Ön által ismert utca képét. Számolja meg az újonnan nyílt egyeurós meg egyéb olcsóáru boltokat, az Eladó és Kiadó táblákat, a lehúzott redőnyöket! Így néz ki egy prosperáló ország?

(Címlapfotó: civishir.hu)