A jövő évi választásokon való részvételre buzdító civil szervezet alakult a fővárosban; a Polgári Platform elnevezésű egyesület célja, hogy a következő hónapokban nyilvános akciókkal hívja fel a figyelmet a közösségi döntésekben való állampolgári részvétel szükségességére. A kezdeményezés létrejöttében kulcszerepe volt a Kapitalizmus blog köre által létrehozott alapítványnak.

Kész Zoltán elnök a PP bemutatkozó sajtótájékoztatóján elmondta: a Szabad Piac Alapítvány barátai és támogatói által létrehozott, pártoktól teljesen független civil szervezet  célja, hogy ráébresszék az embereket arra, vegyék a kezükbe a sorsukat, és 2014-ben minél többen járuljanak a szavazóurnákhoz.

“Feladatunknak tartjuk, hogy ráébresszük a polgárokat arra, hogy a sorsunk a saját kezünkben van. Ehhez legalább arra van szükség, hogy mindannyian felkészüljünk a választásokra azzal, hogy tájékozódunk a választási szabályokról, a pártok programjairól, a jelöltek hátteréről és céljairól. Végül pedig hogy mi magunk is leadjuk a szavazatunkat valamely pártra. Nem abban kívánunk tanácsot adni, hogy ki melyik pártot válassza, hanem abban segíteni, hogy megszülethessen ez a döntés. Meggyőződésünk ugyanis, hogy a demokrácia már akkor győzelmet arat, ha minél több gondolkodó polgár hoz felkészült, felelős döntéseket.”

(Fotó: MTI)

Közölte, a mostani sajtótájékoztatóval elindított, “Rajtam múlik” elnevezésű kampánnyal az egyéni felelősségvállalás fontosságára akarják a figyelmet felhívni. Azt hangoztatta, meggyőződésük szerint a demokrácia megőrzésének legjobb módja az, ha az emberek részt is vesznek abban.

Az MTI kérdésére elmondta, az egyesület május 29-én alakult meg, bírósági bejegyzése azonban még nem történt meg. Közölte, jelenleg 11 tagja van a civil szervezetnek (mint fogalmazott, vannak köztük “konzervatívok, liberálisok, hölgyek, urak, lilák, zöldek, fiatalok és nem annyira fiatalok”), és soraikba várják a hasonló értékeket vallók csatlakozását, ehhez két elnökségi tagi ajánlás kell. (A Kész Zoltánnal készült ATV interjút itt tekintheti meg.)

A sajtótájékoztatón megjelent Koltai Róbert színművész, filmrendező arról beszélt, azért támogatja a kezdeményezést, mert az “hangsúlyozottan nem pártérdekekről szól”. A színházban sincs jobb-, meg baloldal, hanem aktív részvétel van – fűzte hozzá. Megjegyezte, négyévente mindig elcsodálkozik azon, hogy egyetlen ember is akad, aki nem megy el szavazni.

Somogyi Zoltán (politikai elemző, az MDF volt kampányfőnöke) az egyesület egyik elnökségi tagja a sajtótájékoztató után az MTI-nek a várható akciók részleteiről nem kívánt részleteket elárulni, ám jelezte, “szervezeti partnerségben” gondolkodnak, ez azt jelenti, hogy más civil szervezetekkel együtt tevékenykednek majd. Pártokkal semmilyen kapcsolatot nem keresnek és nem is kívánnak együttműködni. Akcióikat a saját oldalukon hirdetik majd meg.

Az egyesület elnökségi tagjai között van még Kerék-Bárczy Szabolcs (korábbi MDF-es politikus), Kukorelly Endre (író, korábbi LMP-s politikus), Nehéz-Posony Márton (ügyvéd) is.

(Forrás: MTI, PP)