A blogunkhoz közel álló Szabad Piac Alapítvány örül a trafiktörvénynek, mert ezen keresztül jól modellezhető, és más piaci területeken is kimutatható, miért jobb a jólétet hozó kapitalizmus a korrupt államszocializmusnál.

A trafiktörvénnyel az állambarát Fidesz először kihirdetett egy állami piacújraosztást. Eddig jól működő boltoktól elvette a jogot a cigarettaárusításhoz, és közölte, majd az Orbán-kormány kitalálja, ki is kaphat újra ilyen jogokat. Mindezek után, az elbírálási-pályáztatási szakaszban – mely természetesen semmilyen módon nem volt átlátható és nyílt – a pályázó régi és új boltosok kipróbálhatták, milyen hatékonysággal tudnak lobbizni az ismeretlen összetételű bíráló bizottságnál (mivel a tagok listája titokban maradt, az eredményből ítélve okkal feltételezhetjük, hogy kormánypárti politikusok által összeállított, nekik referáló és kedvező személyekről lehet szó).

Az eredményhirdetésnél kiderült, hogy tényleg: nagy részben azok árusíthatnak dohányterméket, akik jóban vannak a Fidesz politikusaival, polgármestereivel, barátjuk, vagy szomszédjuk. Azzal, hogy az állam egymaga eldöntötte, kik árusíthatnak a jövőben dohányárut, szűkítette a piacot, így előre borítékolható, hogy meg is drágította a termékeket.

(Fotó: hvg.hu)

Ez a modell az államosító, központosító, az embereket szegénységbe sodró szocialista állam modellje. A Szabad Piac Alapítvány ezzel szemben azért jött létre, hogy az öntevékeny polgár, a kis – és egymással versenyző – közösségek által irányított, tehát nem központosított, így sokszínű nemzet megformálódását segítse. Ez igen nehéz egy olyan politikai környezetben, amikor minden területen (egészségügy, oktatás, magánnyugdíj-pénzek, Mol, Rába…) a kormányzó Orbán-párt a központosító, újraelosztó, korrupt és szegénységet hozó modellt választja.

A Szabad Piac Alapítvány nem párt, így napi politikai harcot sem tud és nem is akar megvívni, ahogy nem is kíván hasznosulni annak esetleges eredményéből, a kormányzásból. A pártokon azonban igenis számon kéri a szabadság és demokrácia minimumát. Azt akarjuk, hogy ne egy szűk, hatalomhoz közeli kör profitáljon a “nemzeti dohányból”, hanem hogy tiszta, átlátható, piaci viszonyok döntsenek arról, ki tarthatja meg trafikját, ill. ki nyithat új dohányboltot.

Kész Zoltán

igazgató, Szabad Piac Alapítvány