A fideszes államhatalom a saját haverjait, családtagjait jutalmazta elsősorban a dohányboltok működtetésével. Szó sincs már az egészség, az ifjúság védelméről, a tartós munkanélküliek, megváltozott munkaképességűek, kisvállalkozások támogatásáról: az államosított dohánypiac leginkább tapasztalat nélküli haverok, rokonok kezébe került. Kommentár helyett ezúttal sajtókörképet közlünk a legjellemzőbb mozzanatokról.

 

“Fel vannak háborodva, és korrupciót emlegetnek a trafikosok a nemzeti dohányboltok koncessziós jogainak szétosztását követően. A pályázat politikaközeli cégeket és magánszemélyeket hozott helyzetbe. (…)

Nem az zavar, hogy az üzleti tervre hány pontot kaptunk, hanem hogy a mi tapasztalatunknál, tudásunknál és piacismeretünknél többre értékelték azoknak a pályázatát, akiknek még boltjuk sincs. Ők mit írtak a papírra? Hogy ígérik, nyitni fognak? – kérdezte Kovács Tibor. Ezért szerinte az a minimum, hogy ne csak a nyertesek nevét hozzák nyilvánosságra, hanem minden pályázó pontszámát és értékelését is. (…)

Manipuláció az egész. Kérdezze a CBA-sokat meg a vimpexeseket. Nekik biztos volt rá pénzük, hogy nyerjenek – mondta az egyik csalódott üzlettulajdonos. Mint ahogy arra az Index és az Origo is felfigyelt, egyes CBA igazgatósági tagok és családtagjaik, valamint a dohány- és italkereskedelemben érdekelt Vimpex-csoport tulajdonosa és felesége is nyertek (fejenként több üzletet). A megkérdezett dohánykereskedők szerint a könnyen beazonosíthatóknál sokkal többen kerülhettek ki ennek a két csoportnak a közeléből, legalábbis ők a dohánycégek képviselőitől ezt hallják.”

(hvg.hu)

 

“A szombathelyi nyertesek között szerepel Böröcz Barnabás Bence, aki öt dohányboltra nyert el húszéves koncessziót. Nos, több forrásunk is megerősítette, hogy ő nem más, mint Böröcz László, a Fidesz prominens politikusának a testvére. (…) Most 30 éves, a Fidelitas budapesti elnöke, Rogán Antal bizalmasa és V. kerületi képviselő. Egy, a neten megjelent információ szerint tavaly több mint négymilliót kapott tanácsadásért a miniszterelnökségtől.

Egyébként tegnap a dohánykoncesszió nyertesei kapcsán az Index is arról írt, hogy előny Rogán ismerősének, szomszédjának, barátjának lenni.”

(nyugat.hu)

 

“Az V. kerületben a Cigar Tower tulajdonosaira, Csetényi Csabára és Krskó Tiborra köszöntött rá a szerencse, előbbi két, utóbbi öt trafik üzemeltetési jogát is elnyerte. Ráadásul Csetényi testvére, Zsuzsanna is nyert, ő két dohányboltot nyithat, így a Csetényi-Krskó páros üzemeltetheti majd a Rogán Antal vezette kerület trafikjainak többségét. Csetényi egyébként Rogán társasházi szomszédja, és Krskó Tiborral közösen annak a Hamu és Gyémánt Kft.-nek a tulajdonosa, amely nemrég az önkormányzat 120 milliós kommunikációs tenderét megnyerte. (…)

A CBA-szál egyébként meglehetősen erős: több budapesti kerületben is felbukkannak a cég igazgatósági tagjai vagy azok közvetlen rokonai. Ha nem csupán névazonosságról van szó, ami a ritka nevek miatt nem túl valószínű, a CBA tíz igazgatósági tagjából hatan személyesen saját maguk nyithatnak boltot, ők hatan együtt összesen 17-et.

Baldauf elnök úr (CBA), Orbán miniszterelnök úr (Fidesz). (Fotó: MTI)

A CBA igazgatósági tagok közül Gyelán Zsoltnak lesz kettő trafikja a II. és kettő a XII. kerületben, Halmschláger Antalnak egy Kesztölcön, Krupp Józsefnek egy a XII. kerületben és egy Érden, Viszokay Árpádnak kettő a III. és egy a VII. kerületben, Lekeny Györgynek kettő Szegeden, Breier Lászlónak pedig kettő a III. és három a XII. kerületben. További 16 olyan bolt lesz, amelyek tulajdonosairól nagy valószínűséggel kimondható, hogy a CBA igazgatósági tagjainak közeli hozzátartozói. (…)

A fideszes kötődés máshol sem jelentett hátrányt. Baranyai Tibor, az Azzuro Kft. tulajdonosa például öt trafik működtetésére kapott engedélyt Szombathelyen. Baranyaival és cégével kapcsolatban 2010-ben a Népszava megjegyzi: “Ez a cég rengeteg megbízást kapott az elmúlt években a Fidesz vezette megyei közgyűléstől, ráadásul a szombathelyi vagyonhasznosító irodaházát és telephelyeit is ők védik, illetve több önkormányzati rendezvényt biztosítottak az elmúlt másfél évben.”

(index.hu)

 

“Hogy a dohányboltok államosításának egyik legnagyobb nyertese a hódmezővásárhelyi érdekeltséggel is rendelkező Continental lehet, arról már korábban is lehetett hallani. Sánta János, a magyar dohányipari vállalkozás vezetője kezdettől fogva együttműködött a a kormánnyal a trafiktörvény kialakításában. (…) Emlékezetes: a javaslat egy unóinak elküldött verzióját egyenesen egy “Sánta János” névvel regisztrált gépen hozták létre, később a törvényt jegyző fideszes Lázár János is elismerte, a törvényjavaslat megalkotásában szerepe volt a Continental Dohányipari Zrt.-nek. (…)

Berényi János a cégcsoport alkalmazottjaként kezdett dolgozni közel másfél évtizede, korábban az ifjabb Sánta János által vezetett és részben tulajdonolt Tabán Trafiknál intézett kereskedelmi és marketing ügyeket. Berényi János Szegeden két, Makón két koncessziót nyert el. De eredményesen pályázott felesége is, Berényiné Zarka Nikolett, aki egy makói, és egy hódmezővásárhelyi, valamint két szegedi koncessziót szerzett – korábban ő is a Tabán Trafik allamazásában állt.”

(index.hu)

 

“A koncesszióért magánszemélyek jelentkezhettek, de meg kellett jelölni azt is, hogy milyen cég fogja üzemeltetni a trafikokat. Ha majd ezt is nyilvánosságra hozzák, és tüzetesen átvizsgálható lesz, hol, kik a tulajdonosok, akkor derülnek ki igazán az összefonódások. A módszerek változatosak: van, ahol zsebszerződést kötnek a “partnerrel”, aki a jövedelmének egy bizonyos hányadával vagy az üzlethelyiség bérével fizet a “felső kapcsolatának”, de arról is tudni, hogy a trafikok mögött álló betéti társaságok kültagját adják majd a trafikhálózat mögött álló nagyobb vállalkozások. Jó esély van tehát arra, hogy kevés kézben összpontosuljon a nagy üzlet.”

(nepszava.hu)