A Fidesz/Európai Néppárt pengeéles elméjű és szikrázó humorú strasbourgi képviselője elolvasott egy hírt, és bölcs következtetéseket vont le belőle a Facebookon. Bejegyzését teljes terjedelmében közöljük:

A Daily Mail és a The Sun című napilapok közlése szerint a hivatalos brit statisztikai adatok alapján toronymagasan a legtöbb bevándorló Lengyelországból érkezett a tavalyi esztendőben Nagy-Britanniába. A top tíz bevándorló ország között van hazánk előtt – többek között – Litvánia, Spanyolország, Olaszország, Franciaország és Lettország. De a top 20 bevándorló ország között szerepel Portugália, Írország, Ausztrália, Németország és Csehország is.
Mindebből két dolog következhet: vagy a fél világon, Ausztráliától Spanyolországon át Németországig a rettenetes Orbán-rezsim van hatalmon és előle menekülnek tízezerszám az emberek Nagy-Britanniába (és igazat mond a magyar demokratikus ellenzék), vagy Magyarszágon is csupán az történik, mint a világ (fejlettnek mondott) nagy részén: ezer és egy okból az emberek úgy döntenek, hogy hosszab-rövidebb ideig Nagy-Britanniában folytatják az életüket (és megint szemenszedett hazugság, amit a magyar demokratikus ellenzék harsog).
Tavaly így döntött 79140 lengyel és 18110 magyar.

Az értelmezéshez először is megjegyezzük, hogy nem tavaly, hanem 2011-12-ben, és mellékeljük az eredeti táblázatot (forrás: dailymail.co.uk):

Megjegyezzük továbbá, hogy Ausztráliának 22, Spanyolországnak 47, Németországnak 81 millió lakosa van, a Nagy-Britanniába „ezer és egy okból” áttelepülők számát például ehhez kell viszonyítani. (Valamint hogy a Nemzetközösség országaiból, valamint az Európai Közösség eredeti tagországaiból más-más okból ugyan, de hagyományosan sokan„döntenek úgy, hogy Nagy-Britanniában folytatják életüket”.) A lengyel migráció nem újkeletű jelenség, szép irodalma van, dokumentumfilmek is foglalkoznak vele, fő oka természetesen a nagyarányú munkanélküliség.

Lengyelország ugyanis többek között azért érte be – sokkal mélyebbről indulva – mostanra Magyarországot,és az eredetileg 20 százalék körüli munkanélküliség ma már azért alacsonyabb, mint nálunk, mert
egyrészt a lengyel gazdaságpolitikusok nem tulajdonítanak misztikus jelentőséget a hazai munkának mint olyannak, és nem erőltetik, hogy több munkahely legyen, mint amennyit a piac adni tud,
másrészt a szegények nincsenek annyira leszakadva kulturálisan is, hogy munkaerejük semmit se érjen.

És ezzel témánál vagyunk. A „kelet-európai” bevándorlás, egész pontosan a brit taj-számért  folyamodók nagy aránya ugyanis nem ezer és egy okkal, hanem azzal magyarázható, hogy ezekben az országokban sokan nem jutnak a képzettségüknek és készségeiknek megfelelő munkához és jövedelemhez (lásd: szolgáltatások elsorvasztása, agyonadóztatás, röghöz kötés). A határok viszont nyitva állnak (lásd: Európai Unió vs. kék útlevél + vízum). A népességszámmal elosztott regionális lista a következő:

1. Litvánia – a lakosság 10,9 ezreléke folyamodott Nagy-Britanniában taj-számért.
2. Lettország – 8,4 ezrelék.
3. Lengyelország – 2,1 ezrelék.
4-5. Magyarország – 1,8 ezrelék.
Szlovákia – 1,8 ezrelék. (A becsült népességadatokhoz viszonyítva a magyar állampolgárok aránya hajszállal nagyobb.)
6. Bulgária – 1,7 ezrelék.
7. Románia – 1,2 ezrelék.
8. Csehország – 7 ezrelék.

Hogy egy tiszta adatot vegyünk, különös tekintettel arra, hogy a fiataloknak ezer és két okuk van a kivándorlásra: a 25 év alattiak munkanélküliségi rátája 2012 végén Litvániában 31,7 százalék, Lettországban 23,6, Lengyelországban 28,4, Magyarországon 27,9, Romániából nincs adat, de 2011-ben, amikor még mérték, 23 százalék volt. (Forrás: Eurostat.) A nyugat-európai listavezető pedig, hogy, hogy nem, magasan Spanyolország, ahol ez az arány 55 százalék.

Mindezzel nem azt akarjuk mondani, hogy Deutsch Tamás szemenszedett hazugságokat harsog, mert hát ő is ember, tévedhet, főleg ha elhiszi a kormánystatisztikákat és a miniszterelnökség propagandistáinak iparszerű csúsztatásait. De az tény, hogy amikor a kormány hatalmas eredményként harsogja a foglalkoztatottság növekedését (lásd: közmunka 47 ezerért), akkor közveszélyes hülyeséget harsog.