Ahogy azt Tokfalvi mester posztjában részletesen elemezte, bizony-bizony a Bajnai-program egy tőről metszett baloldali program. Nem azért neveztem el Lúdas Matyi programnak, mert beálltam a libajnaizók közé (különösen miután bírósági papírja van róla, hogy az a vád hamis volt), hanem mert a magyar társadalom nagy részének népmesei a világnézete, csak Döbrögi vs. Lúdas Matyi egydimenziós térben tud gondolkodni (fiatalabbaknak: egybiten).

Előre bocsátom, hogy nem alap nélküli ez a világlátás, hiszen a magyar nép sok évszázadot élt le Lúdas Matyiként libarabló Döbrögik önkényuralma alatt, mikor is mélyen bevésődtek tudatába azok az egyszerű képletek, hogy:

Döbrögi=gazdag=gonosz, igazságtalan, rossz

Lúdas Matyi=szegény=jó, mindig igaza van, becsületes, furfangos tisztességes.

Mi hiányzik ebből a világképből? Két tétel. Egyszer a saját kemény, szorgalmas munkáján, kreativitásán meggazdagodott becsületes, tisztességes polgár, akinek a vagyona nem teljesítmény nélkül, és főleg nem hitbizományként pottyant az ölébe, vagyis ha nem dolgozik érte keményen, akkor el is tud párologni nagyon hamar. Másodszor a saját jogon, maga választotta életmód miatt lúzerré lett proletár, aki viszont követelőzik, és úgy gondolja, hogy neki teljesítményhiányosan is minden ugyanúgy jár, mintha megdolgozott volna érte.

Nagyon sajnálatos, hogy ezt a világnézetet az elmúlt 22 év nem rombolta, hanem tovább erősítette.

Mi tehát, az Együtt “LúdasMatyi” 2014 mozgalom közös nevezője?

– Verjük el Orbán “Döbrögi” Viktort alaposan!

– Le az “egykulcsossal”!

– NYET a neoliberális piacgazdaságra!

Bajnai pontosan tudja, de nem meri elmondani, hogy ha elfenekeljük Döbrögit és visszavesszük a libát, attól még az a liba nem lesz versenyképes a vásárban. A sok Lúdas Matyinak fel kell kötnie a gatyáját és modern, számítógép vezérelt libatömő-telepeket kell összegründolnia, hogy eladhatóak legyenek a libák. Ugyanígy azt is tudja, hogy nem lesz szükség sok gumicsizmás, fűben heverésző libapásztorra, akiknek attól még nem jár a liba akkor sem, ha a Döbrögiket elhajtottuk.

Bajnai ennek a marxista tömegnek akarja eladni a piaci kapitalizmust, ha akarja egyáltalán, de az ebből a programból kimaradt. Amellett, hogy nem egyenes dolog, egyben megoldhatatlan feladat is balos programmal kapitalizmust építeni. Eddig sem ment.

Ha nyernek ezzel a programmal a választáson, akkor tovább fogunk döglődni a szocializmusban. Ha nem nyernek, akkor a választáson való részvétellel abszolút legitimálják a jelen rezsimet.

Mi lenne az egyes beszéd? Az, hogy csakis az alkotmányosság, a jogállam visszaállítására áll össze egy kétharmadot megcélzó választási szövetség (máris lehetne írni az alkotmányt és az abból derivált sarkalatosokat). Hoz egy tisztességes választási törvényt, és villámgyorsan kiírja az új választásokat, ahol aztán könnyen elindulhat minden színárnyalat. Ezután “térdre, imára!”, hogy a magyar társadalom ne válassza se a balos, se a nemzeti szocializmust.

A másik egyenes beszéd a bojkott, amit már többen ajánlanak. Ennek az esetnek is két kimenete van. Vagy ráomlik a Fideszre a pajta, és a romok alól eddig elutasított gondolatoknak is lesz esélye felemelkedni (úgy mint piacgazdaság), vagy észbe kap a Fidesz, és elkezd végre ésszerűen maga is piacgazdaságban gondolkodni.