Valamelyik Matolcsy-csomag egyik tétele az adóbehajtás hatékonyságának a növelése, amitől sok milliárd bevételtöbbletet remélnek. Hogy működik ez a gyakorlatban? Ha esetleg valaki azt gondolná, hogy ez egyszerűbb, átláthatóbb adószabályok felállításával, frappánsabb szervezettel és modernebb informatikai háttérrel történik, az téved.

A hatékony adóbehajtás a következő módon megy. Valós történet:

Korrekt Kft.-nél adóellenőrzést tart a NAV. Ügyintéző rutinosan tapogat a vállalkozás könyvelési csakrapontjain, de a cég, nevéhez híven, igyekezett mindent szabályosan csinálni, az ügyintéző tehát nem talál semmi hibát. Ekkor megteszi ajánlatát.

Hölgyeim és Uraim, ne raboljuk egymás idejét, mutassanak nekem öt hibás számlát, amire én megbüntethetem önöket 5 millió forintra. Alternatív lehetőség az, hogy beköltözik ide egy pitbull természetű NAV-os csapat, és atomra szétszedi a céget.

Hogy-hogy nem, írnak neki öt rossz számlát és letejelik a büntetést.

Kézenfekvő a kérdés, ha olyan szabályos a cég, miért mentek bele ebbe a játékba? Nos a vállalkozó praktikus ember, és igyekszik értelmes döntéseket hozni. Pontosan tudja, hogy ilyen agyonbonyolított szabályok között a legjobb indulattal sem lehet hibátlanul dolgozni és ha a pitbull természetű csapat talál valamit, akkor csak rosszabbul járhat. Ez ugyebár egy “lófej az ágyban” típusú ajánlat volt.

A klasszikus jelenet A keresztapa c. filmből:

A még ennél is praktikusabb vállalkozások üzleti terveiben eleve szerepel egy NAV büntetések nevű tétel, mert az a magyar üzleti környezet legbiztosabb pontja.

Rutin gyakorlat, hogy NAV-tól nem igényelnek vissza soha pénzt (pl. adó túlfizetésnél), mert az azonnali adóellenőrzést vált ki a “szervből”.

A kellemetlenségen túl, mérhetetlen az az erkölcsi rombolás, amit ez a macska-egér játék okoz: az életben maradásért küzdő, csalónak bélyegzett, és csalásra kényszerített vállalkozások, valamint a feneketlen zsebű, pénzéhes, élősködő állam közti meccs.

Nos, ez az “uralkodó” állam nem szereti az öntudatos polgárt. Ez az állam az alattvalókat szereti (illetve nem szereti, csak szereti őket ebben a státuszban tartani). Ez a jobbágy kamráját kisöprő földesúr mentalitása. Mi pedig ezért szeretnénk inkább egy szorgalmasan szolgáló, kis államot.