Amikor a piacbarát emberek azt állítják, hogy a magyar gazdaság egyik nagy baja az 50% körüli újraelosztás, akkor mind bal-, mind jobboldali etatisták rendre azt állítják, hogy ez nem igaz, és menetrendszerűen hozzák ellenpéldának a svéd adórendszert, ahol ugyanilyen magas az elvonás, mégis Európa egyik legpöpecebb gazdasága a svéd.

És tényleg, 50% körüli újraelosztás mellett remekül működik a svéd gazdaság. Azt viszont rendre figyelmen kívül hagyják, hogy mi áll ezzel az 50%-kal szemben?

Az pedig nem más, mint egy nagyon következetesen polgári szemléletű svéd társadalom, amely elvárja a közszolgáltatásoktól, az államtól, hogy az szó szerint szolgálja ki őket, a svéd polgárokat.

Nálunk, ha bemegy valaki a hivatalba háromnegyed négykor elintézni valamit, akkor ezzel a kacagtató elképzelésével igen nagy sikert fog ugyan aratni a hivatalnokok között, de elintézni már semmit nem fog tudni, az biztos. Ezzel szemben, ha valaki bemegy a svéd hivatalba háromnegyed négykor, akkor négy előtt távozhat, zsebében a friss útlevéllel. Ezt ÉN meséltem a Svédországban élő barátomnak nemrég, aki erre azt mondta, hogy sőt. Ha nagyon nem érsz rá bemenni a hivatalba, de nemsokára indul a géped, akkor egy betelefonálás után kiviszik neked az útlevelet a reptérre a becsekkoláshoz. Ekkor ugyan már kaphatsz egy kis ejnye-bejnyét a hivataltól, de akkor is megcsinálják.

A másik történet. A svéd szocialista párt pár éve egy hölgyet jelölt miniszterelnöknek a választásokon, akinek nagyon nagy esélye volt a győzelemre is. Mint minden ilyen esetben, a svéd sajtó tetőtől talpig átvilágította. Annyit találtak nála, hogy pártja hivatalos költségkártyáján egyszer egy reptéren vett magának egy Toblerone csokit. Ebből olyan újsághír lett, hogy sajtótájékoztatón kellett magyarázkodnia, mégis hogy képzeli, hogy közpénzt magáncélra használt fel? A közönség soraiból pedig megdobálták Toblerone csokikkal. A hölgy végül is a botrányok elöl elmenekült Amerikába.

Aki Svédországban politikus, vagy olyan beosztásban van, hogy közpénzekről rendelkezhet, az ottani nyilvánossági törvény szerint nyilvános az adóbevallása, a vagyonbevallása, a jövedelme, a költségtérítései, de még a hivatalos email-jei is.

Tehát, kedves etatista urak, ilyen közállapotok és közszolgáltatások állnak a svéd 50%-os újraelosztás  mellett. Hasonlítsuk ezt össze a hazai képviselői számlamentes költségtérítésekkel, a közbeszerzésekkel, meg úgy általában a mutyivilággal.