Persze, az ember szurkol, hogy ebből a Bajnai-projektből valami jó jöjjön ki, valami, ami nem olyan rossz, mint az eddigiek itt Orbániában. Megjegyzem, nagyon elkedvetlenítő, hogy az ember nemigen reménykedhet már az Orbán-projektben, részemről nagyon szurkoltam, mindegy. Látszik, hogy nálam elszántabb szurkolók is elkedvetlenedtek:

“Bajnai leszögezte, hogy a 2014-es választás nem csak egy választás lesz, hanem jó esetben rezsimváltás, meg sorsforduló. Mintha Orbánt hallottam volna 2010 előtt. Úgy látszik, felénk egy választás sem sima választás, mindegyik komolyabb dolgokról szól, 1990 óta. Simán össze lehetne hozni egy szónoklat-generátort az itt elhangzott beszédek, valamint akármelyik Orbán-beszéd paneleinek a felhasználásával. Orbánék is összefogást hirdettek, ugye… Úgy tűnik, mindenhol a jakobinus retorika a nyerő… Azon gondolkodtam, hogy az egész társaságból tényleg még mindig Bajnai lenne a legelfogadhatóbb a számomra – már ha külön indulna.”

Az elkedvetlenedés azon látszik, hogy itt Orbán nem pozitív példa. Magam is úgy érzem, másokhoz hasonlóan, hogy Bajnai külön többre juthatna. A Baloldali Bajnaista Blokk ötlete nem túl nyerő, szerintem sem:

“Bajnai esetében az a kérdés, hogy mindent egy lapra feltéve mindenképpen győzni szeretne, vagy pedig valamilyen meggyőződés mentén egy programot végigvinni. Előbbi esetben elsősorban az MSZP-re kellene koncentrálnia (akár úgy, hogy belép a pártba), ám ekkor kockáztatja, hogy legfeljebb egy újabb epizódszerep juthatna neki. Utóbbi esetben 2018-ban inkább lehetne számottevő esélye a miniszterelnöki (vagy legalább miniszteri) széke visszaszerzésére, ám hosszabb időre lehetne képes befolyásolni a magyar politikát.”

Lehet, hogy  2018-ig nem kellene várni, de benne lenne a pakliban, hogy esetleg ez lesz. Vannak, akik akár a nácikkal is összefognának Orbán elküldésére, szerintem ennyire nem kell remegni egyrészt, másrészt az “összefogáshoz” képest más út is van. Pontosabban: az “összefogás” nem önérték és korántsem Orbán az egyetlen gond, sok más gond is van. Ne legyen félreértés: össze kell fogni és koncentrálni kell a kormányt elküldő erőket, de egyáltalán nem mindegy, milyen tartalmú ez az összefogás. Nekem a most körvonalazódó túl tágnak és túl balosnak tűnik, már a Bajnai meghirdette középre célzáshoz képest. Ahogy Stumpf András írja (előbb Bajnait idézve – a szerk.):

“Reménykedő baloldaliak, csalódott jobboldaliak, politikailag elárvult szabadelvűek és hatni akaró zöldek összefogását kell megteremtenünk. És azokét is, akik nem tudnak, vagy nem akarnak maguknak pártot választani.”

Így nehéz lesz (Fotó: Túry Gergely, hvg.hu)

“Ezekkel az arcokkal nehéz lesz. A csalódott jobboldaliakról például már le is lehet mondani. Kedves volt persze, ahogy Bajnai ezúttal nem énekelt internacionálét, sőt kommunistázott is egyet (jó érzékkel alig egy órával Tamás Gáspár Miklós beszéde után, ugyanazon a színpadon). Az meg kifejezetten rendben volt, hogy nem a Turul, hanem Szent István gyerekei vagyunk. Mégis: ez a Fideszből kiábrándultak sikeres delejezéséhez édeskevés. ”

Abszolút egyetértek. Pedig érdemes lenne “delejezni”, szerintem az orbánista térfél sok értelmes alakja már rég azon gondolkodik, hová is szökjön, de olyan nagygyűlésre biztosan nem fog szökni, ahol Bajnai mellett felszólal egy alak, aki gyakorlatilag elmondja Orbán október huszonharmadikai beszédének szélsőbalos párját . Ez TGM volt, aki ugyan nem jelent súlyos politikai veszélyt, de alapos kétségek ébresztésére és a józan jobboldaliak riogatására biztosan jó. Nagyon találó Uj Péter megfigyelése:

“Egyre inkább az az érzésem TGM-ről, hogyha egy veszélyesebb korba születik (és nem egy öregedő, fáradt kis társadalomba bele), akkor Saint-Just erősségű tömeggyilkos válhatott volna belőle. ”

A Bajnai-féle kísérlet egyelőre tehát a magyar Baloldali Blokk létrehozását jelenti, úgy látszik, ami elég lehet Orbán elkergetésére és a baloldali ellenzék megerősítésére. Tokfalvi írta:

“Lehet a végtelenségig háborogni meg tüntetni, szidni a gazdagokat és követelni, hogy hallgassák meg a népet, és nélküle ne hozzanak döntést. De amíg minden párt és mozgalom a nép többségét óhajtja képviselni, és nincs legalább egy tisztességes, nem törpe jobbközép párt előbb ellenzékben, aztán kormánykoalícióban, amelyik a többségnek nem tetsző dolgokat követel, s valósít meg, addig megállíthatatlan az ország romlása.”

Egy erős  jobbközép alakulatra lenne szükség, így van. Ez integrálhatná a balközepet is, szerintem, de csak jobbközép vezetéssel ( főleg gazdaságpolitikára gondolok). Most nagyon úgy tűnik, hogy ezt a pártot nem Bajnai hozza létre, hanem ő inkább balra húz.

Szóval hol lesz itt a jobbközép? Szerintem még mindig aktuális, amit a Fidesz egyik alapítója írt hat éve:

“Kell valaki, aki a Fideszen belül felvállalja végre, hogy véget vet a fasizálódás egy ideje tartó folyamatának. Nem akarok illetéktelenül beleszólni a párt ügyeibe, már egy ideje nem vagyok tagja, de egyik alapítójaként nagyon aggaszt volt pártom jelenlegi állapota. Azért is, mert jelenleg a baloldalt sem tekinthetem politikai otthonomnak. Kell egy bátor ember, akit – szerintem – sokan követnének a párton belül, ha elkezdi végre a korszerű, nem klerikális Fideszért a küzdelmet. Egy bátor és kitartó ember kell, aki kimondja a lényeget. Mi a lényeg? (…) Orbánnak mennie kell! És utána ki is tart céljai mellett, akár évekig. Ez az ember a magyar demokrácia egyik hőse lesz – és ez nem tréfa.”

Nyilvánvaló, hogy ez most már elsősorban a Fideszből való kiválást kell, hogy jelentse, a nem orbánista, nem turulista csapat kiválását. A Tokfalvi által emlegetett jobbközép egy részének innen kell jönnie – de ők biztosan nem csatlakoznának a jelenlegi bajnaista formációhoz. Stumpf és Szilvay cikkei jól mutatják ezt, márpedig nekik is hozzá kellene tartozniuk egy igazi “Együtt 2014”-hez. Legfőképpen persze Bajnainak kellene az eddiginél jobban középre húzódnia, ha valami jót akar. Jobbközépre.

Szóval, bárhogy szurkol az ember, hogy ebből a Bajnai-projektből valami jó jöjjön ki, azért azt is szeretné, hogy értelmes és értékeit felvállaló csapatok jöjjenek létre.  Márpedig – minden szimpátiám mellett – egyelőre a Bajnai-projekt még csak ígéret. A pozitív jelek mellett túl sok a riasztó elem a magamfajta számára.