Pár napja kezdett terjedni, és azóta sajnos igazolódott is a hír, hogy a Csodák palotája ki kell, hogy költözzön a Millenárisról, mert a helyszínt üzemeltető cég szerződést bontott a kiállítókkal. Az ok egyelőre ismeretlen. Annyi bizonyos, hogy a telek kiemelkedően értékes (könnyen megközelíthető, egy pezsgő kulturális központ része), a kiállítási területet kezdetben ideiglenesnek szánták, és mind a Fidesz-kormány, mind a Medgyessy-kormány tervezte a terület utóhasznosítását. Nem kell sok fantázia ahhoz, hogy kitaláljuk, ezalatt mit értenek.

Értelmes indokot azonban nagyon nehéz találni. A Csodák palotája az elmúlt években kulturális alapintézménnyé nőtte ki magát, lényegében veszteségmentesen működik, tele van látogatókkal, és magas színvonalú technikai és kultúrtörténeti programot nyújt. Mondhatni, pont azokat a célokat szolgálja, amelyeket a kormányzat kiemelkedően fontosnak tart: az ifjúság nevelését, és a tudományos-műszaki értelmiség képzését.

Persze nem tudni, mennyire tekinti ezt valóban a haza szolgálatának az Orbán-kormány, hiszen a miniszterelnök a Ludovikán is azt mondta a múltkor, visszaadják az épületet a hazájukat szolgálóknak, ezek szerint a jelenleg ott (is) működő Természettudományi Múzeum nem tesz eleget ennek.

Talán annyit érdemes még megjegyezni, hogy a művelt világban mindenütt kezüket-lábukat törik a természettudományos szakemberek, hogy a fiatalok és a szélesebb tömege érdeklődését felkeltsék, egyfelől, hogy legyen szakmai utánpótlás, másfelől, hogy ne álljon mindenki technikai analfabétán, ha esetleg megkérdezi a gyereke, hogy működik egy mobiltelefon.

Nem hiszem, hogy hosszú távon lehetne jobb kulturális befektetés, mint ez.

Egyelőre nem tudni, hol fogja folytatni a palota, de az új helyszín előkészítése folyik. Meglátjuk, hova költöznek, és kérésüknek megfelelően annyit mondanék csak: egyelőre senki ne pánikoljon, és mindenki látogassa az új helyen is a kiállításokat, mert az biztos, hogy a kiállítók továbbra is lelkesek és elkötelezettek a természettudományos oktatás mellett.