Valaki megint felbőszítette a muszlimokat. Most nem az hozta őket a megtervezett felháborodás állapotába, hogy egy általuk nem is olvasott dán napilap karikatúrákat közölt a prófétájukról, hanem az, hogy egy nagy understatement-tel középszerűnek nevezhető rendező felrakott a netre egy Mohamedet “gyalázó” filmet.

Aki akár csak pár percig belenéz az alábbi művészeti alkotásba, látni fogja, nagyjából milyen komolyságú kritikáról van szó, és hogy a nyugati világban kb. mi a súlya egy ilyen film YouTube-ra történő kirakásának: az égvilágon semmi. Ha nem történik meg mindaz, ami Líbiában és Egyiptomban megtörtént, nem is tudnánk, hogy létezik egy 54 éves izraeli-amerikai rendező, úgy hívják, hogy Sam Bacile, az ő műve az a humortalan izé, és azt sem tudnánk, hogy szerinte az “iszlám rák” és a gyűlölet vallása.

És ha így gondolja? Kit érdekel? Már a mi kultúrkörünkben. Fel lehet jelenteni, mint Geert Wilders-t az ugyancsak kissé differenciálatlan Fitna című negyedórás kisfilmjéért, aztán felmentik, mert a szólás – szerencsére – szabad. Egyelőre. De hogy ez ne maradjon így, időnként megint jönnek, gyújtogatnak az iszlamisták által felheccelt, “spontán” felháborodott széles  népi tömegek, amelyek hol a dán konzervatív sajtót bújják, hol a holland politikai életet tanulmányozzák, hol csak a YouTube előtt ülnek: hol van olyan tartalom, ami nem tetszik. Nekik.

Jól jegyezzük meg: emiatt az ócska paródia miatt kellett meghalnia Christopher Stevensnek, az Egyesült Államok líbiai nagykövetének és három másik diplomatának, miután terroristák megostromolták és felgyújtották a konzulátus épületét Bengáziban. Amerika szintén megtámadott kairói nagykövetségéről pedig letépték a csillagos-sávos lobogót, és a helyére a szélsőséges Muszlim testvériség fekete zászlaját tűzték.

Az akció célja természetesen eme komolytalan és komoly iszlámkritikus tartalmak eltávolítása, és egy olyan politikai kultúra rákényszerítése a Nyugatra, amely folyamatosan tekintettel van a muszlimok állítólagos “sérelmeire”, érzékenységükre. Ha most csak egyetlen nyugati politikus is akad, aki bocsánatot mer kérni ezektől amiatt, hogy a mi kultúránkban szabad a szólás és a filmgyártás (itt főleg Obama elnöktől tartok), nehezen helyrehozható kárt fog okozni.

Egyelőre köszönjük meg a YouTube-nak, hogy – ellentétben azzal, amikor a Fitnát nagy iszlám nyomásra egy időre levették – karakánul közölték, nem távolítják el a hülye filmet. A hülyeség ugyanis emberi jog. A gyilkosság, a vallási fanatikus gyűlölet nem az.

UPDATE: valószínűleg semmi nem stimmel a rendező nevével és hátterével kapcsolatban: http://www.theatlantic.com/international/archive/2012/09/muhammad-film-consultant-sam-bacile-is-not-israeli-and-not-a-real-name/262290/