Tudják mi Magyarország egyik legnagyobb versenyelőnye? Megmondjuk, pontosabban maga Orbán Viktor árulta el a nagy titkot két éve, amikor bejelentette a Keleti Szél hadműveletet: “egész Európában nincs olyan stabil politikai háttér, mint Magyarországon. Ez az egyik legnagyobb versenyelőnye az országnak.”

Magyarország az elmúlt két évben tökéletesen élt ezzel a legnagyobb versenyelőnyével, ennek köszönhető, hogy egy év alatt a 48.-ról a 60. helyre csúszott vissza a World Economic Forum globális versenyképességi indexén. (Most képzeljük el, ha nem ez a legnagyobb versenyelőnye, akkor hol landolunk.) Árulkodó, hogy “az intézményi háttérnél a legnagyobb kedvezőtlen irányú változás a tulajdonjogok védelmében történt, amibe a WEF hangsúlyozottan beleérti a pénzügyi eszközöket is” (napi.hu).

A stabil politikai háttér olyan ezoterikus, nemzeti és etatista gazdaságpolitikát eredményezett, amelynek egyik folyamodványa, hogy a fél NER-rezsim abban bízik, az általuk gerjesztett gigabotrány dacára mégiscsak összejön az októberre tervezett magyar-azeri gazdasági értekezlet, ha már – teljesen logikus módon – ezek után mégsem vesznek 2-3 milliárd euróért bóvli államkötvényt ezek mi a drága barátaink. Úgyhogy a magyar-azeri gazdasági értekezlet őszintén szólva már akkor is megéri a NER-nek, ha az azeriek nagylelkűen valami elfekvő közművet vagy citromsavgyárat felvásárolnak, merthogy nagyon sok más esélyünk a világban nincsen – ennyit arról, hová dughatjuk fel “legnagyobb versenyelőnyünket”.

Baku kiesik, Peking lényegében cserben hagyott minket, a NER-vezetők által körbehaknizott arab diktatúrák sem jeleskednek megmenteni a magyar vircsaftot, úgyhogy nincs más hátra, le kell nyelni az IMF nevű békát. Az IMF-el való tárgyalásokból azonban csak akkor jövünk ki jól, ha triumfálni lehet, ha azt lehet majd dörögni vasár- és ünnepnapon, újévi és évértékelő beszédben, hogy nekünk sem Brüsszel, sem Washington nem parancsol, tárgyaltunk velük, még alá is írtunk velük, de nem lettünk gyarmat! (Szűnni nem akaró, álló taps.)

Az IMF-et tehát kommunikációilag érdemes előre olyan fényben feltüntetni, ami legrosszabb rémálmainkat testesíti meg és kéri számon rajtunk. A hvg.hu és a napi.hu egybevágó információi szerint totális blöff a Magyar Nemzet által “kiszivárogtatott” horrorlista, amin ilyen, az elkötelezett Orbán-fanclub számára dermesztő rémálmok szerepelnek:

– a nyugdíjak csökkentése

– a nyugdíjkorhatár emelése

– a családi pótlék csökkentése

– a személyi jövedelemadó emelése

– privatizáció

– az utazási kedvezmények csökkentése

– bürokrácialeépítés

– ingatlanadó bevezetése

– önkormányzati kiadásokat csökkentése

– a bankadó kivezetése.

(Itt jegyezzük meg, hogy az adóemelés számunkra is elvetendő lépés, hiszen pont valódi flat tax-re, egyszerű és áttekinthető adórendszerre, az adófizetők számának drasztikus növelésére van szükség – a többit viszont nagyrészt akkor is támogatjuk, ha természetesen nem szerepel, soha nem is szerepelt az IMF listáján.)

A bürokrácialeépítés, a szociális célú pénzek csökkentése, pláne a legnagyobb horror, a privatizáció azonban a választások közeledtével egyenes arányban lesz átlagos fideszes döntéshozó számára vállalhatatlan. Ígérgetésre is lesz elég idő, mód, pénz. Számtalan gazdaságpolitikai lépés már eddig is bőven kimerítette a “megszorítás” szó összes elképzelhető jelentését, mégsem nevezték így, ahogyan a probléma is “kihívás” – ami pedig a 2014-es választásokig még történni fog, arra valószínűleg külön szótár kell majd.

A helyzet az, hogy vagy kell Orbánnak az IMF pénze, vagy nem. Ha igen, kénytelenek lesznek kompromisszumokat kötni a rációval, ill. annak valamely közeli rokonával. Ha nem, kénytelenek lesznek új befektetőt keresni, valahol a “Keleti Nyitás” birodalmában. Ha egyik sem jön össze, kénytelenek leszünk túladni ezen a demokráciákra néző, lelakott 93 ezer négyzetkilométeres ingatlanon, majd lekapcsolni a villanyt.

UPDATE: Orbán közben döntött, “ezen az áron, így nem.” Értettük. “A kormányt a frakció felhatalmazta, hogy alternatív tárgyalási javaslatot hozzanak létre.” Történészek számára: nem itt kezdődött a vég, ez már a közepe.

UPDATE2: Csütörtök délután a fideszesek elismerték: persze, hogy nem létezik a “horrorlista”. Érdemes ezt a cikket elolvasni, leírja, milyen interpretációban tálalta Orbán a frakció előtt az IMF-levelet. Mármint a valódit.